reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2012

gorzej że ja jako koziorozec mam dumę większą niż męska- na złość wszystkim urodzę za rok:-p
----

a jednak Oleńka przebiła Tymona Strzygów- 61 cm-nono słuszna linie ma nasza władza:-D
A Fiona oczywiście-mogłam się założyć, wymęczyli dziewcze i dzidziusia , ale grunt że są zdrowi:-)

ja mam fajne proste menu na cały tydzień- ale mam to w pliku tekstowym- ale chyba tez mogę tu wkleić? będzie dłuuuugi post poprostu ale chyba się da? zaraz fazerkam spróbuje

reklama
Poniedziałek

I śniadanie
2 kromki żytniego chleba z 2 łyżeczkami masła i pastą z tuńczyka
(1/4 puszki tuńczyka w sosie własnym, jajko gotowane na twardo,
3 łyżeczki natki pietruszki, odrobina oliwy)
kubek jogurtu naturalnego z łyżką płatków owsianych i łyżką rodzynek
szklanka słabej czarnej herbaty

II śniadanie
sałatka owocowa (owoc kiwi, 1/2 banana, jabłko, 2 łyżki jogurtu)

Obiad
talerz zupy pomidorowej z ryżem brązowym (3 łyżki po ugotowaniu)
2 bitki wołowe z ziemniakami i startymi gotowanymi buraczkami
surówka z cykorii i jabłek (3 łyżki)
szklanka kompotu z wiśni

Podwieczorek
szklanka kisielu z czarnej porzeczki
2 herbatniki
szklanka wody mineralnej niegazowanej

Kolacja
bułka grahamka z masłem, 2 listkami sałaty i plastrem schabu pieczonego
1/2 pomidora z listkami świeżej bazylii
szklanka herbaty owocowej (np. malinowej)

Wtorek

I śniadanie
talerz zupy mlecznej: mleko (2 proc. tłuszczu) plus 2 łyżki musli z suszonymi owocami,
np. rodzynkami, morelami
bułka orkiszowa z masłem, plastrem żółtego sera oraz 3–4 plasterkami świeżego ogórka
szklanka kawy zbożowej
1/2 szklanki niegazowanej wody mineralnej

II śniadanie
tost sycylijski (2 kromki chleba tostowego z masłem, plastrem szynki i plastrem sera mozarella,
szczypta bazylii lub majeranku)
szklanka soku marchwiowego

Obiad
talerz zupy jarzynowej
potrawka z kurczaka (objętość – ok. 1 szklanki)
kasza jęczmienna perłowa na sypko (3 łyżki po ugotowaniu) z łyżką oliwy z oliwek
4 liście sałaty ze śmietaną 12 proc. tłuszczu
szklanka kompotu z jabłek

Podwieczorek
koktajl mleczno-bananowy (szklanka mleka 2 proc., 1/2 banana, łyżeczka otrębów pszennych)

Kolacja
bułka pełnoziarnista z łyżeczką masła, 2 plastrami twarogu półtłustego i 2 łyżkami konfitury z jagód
szklanka herbaty z kopru włoskiego
szklanka niegazowanej wody mineralnej

Środa

I śniadanie
2 kromki pumpernikla z serkiem kanapkowym,
2 listki cykorii
1/2 pomidora
owoc kiwi
szklanka mleka 2 proc.

II śniadanie
kromka chleba razowego żytniego z łyżeczką masła, plastrem szynki wołowej i łyżką żurawiny
szklanka zielonej herbaty

Obiad
talerz zupy szpinakowej z ziemniakami (2 sztuki)
pierogi z kaszą gryczaną, serem twarogowym półtłustym i miętą (5 sztuk)
szklanka soku pomidorowego

Podwieczorek
plaster babki (biszkopt)
1/2 brzoskwini
szklanka herbaty owocowej

Kolacja
zapiekanka ryżowa (5 łyżek ugotowanego ryżu, jabłko, 3 łyżki śmietany 12 proc., szczypta cynamonu i cukru waniliowego)
szklanka naparu z rumianku

Czwartek

I śniadanie
jajecznica na parze z 2 jaj z łyżeczką szczypiorku
2 kromki chleba razowego żytniego z 2 łyżeczkami masła
1/2 pomidora
szklanka herbaty

II śniadanie
szklanka budyniu waniliowego
kromka pieczywa chrupkiego
szklanka soku z czarnej porzeczki

Obiad
talerz barszczu czerwonego z ziemniakami
makaron pełnoziarnisty (1 szklanka po ugotowaniu*)
pierś z indyka gotowana, ok. 200 g
4–5 różyczek gotowanego brokuła
szklanka herbaty owocowej

Podwieczorek
mus jabłkowy (2 starte jabłka, łyżeczka otrębów pszennych i kilka wyłuskanych orzechów włoskich)

Kolacja
2 kromki chleba pełnoziarnistego z masłem, 2 plastrami sera twarogowego półtłustego i 3 rzodkiewkami
szklanka mleka 2 proc.

Piątek

I śniadanie
2 kromki chleba graham z 2 łyżeczkami masła i 2 plastrami żółtego sera
pomidor, 2 łyżeczki kiełków słonecznika
szklanka kefiru zmiksowana z 1/2 banana
szklanka kawy zbożowej
II śniadanie

miseczka sałatki jarzynowej
bułka pełnoziarnista
szklanka zielonej herbaty

Obiad
talerz krupniku z kaszą jęczmienną
2 klopsiki cielęce w sosie koperkowym z ziemniakami i purée z buraków
surówka z marchwi i jabłka
szklanka soku owocowo-warzywnego

Podwieczorek
3 biszkopty
szklanka kisielu z czarnej porzeczki

Kolacja
filet z dorsza pieczony w folii z majerankiem
ryż brązowy (3 łyżki po ugotowaniu)
szpinak gotowany (3 łyżki), posypany serem typu feta
szklanka herbaty z melisy

Sobota

I śniadanie
kubek jogurtu naturalnego z łyżeczką nasion słonecznika, łyżką pestek dyni, łyżką otrębów,
kilkoma rodzynkami
1/2 grejpfruta
szklanka herbaty

II śniadanie
kromka chleba razowego żytniego z masłem
opakowanie twarożku homogenizowanego
szklanka herbaty

Obiad
talerz zupy krem z brokułów z 2 łyżkami płatków migdałowych
makaron pełnoziarnisty (6 łyżek po ugotowaniu) z serem twarogowym półtłustym (3 plastry grubości kromki chleba), 3 łyżkami jogurtu naturalnego i startym jabłkiem
szklanka kompotu z wiśni

Podwieczorek
bułka grahamka z masłem, 2 liśćmi sałaty, 2 plastrami szynki i pomidorem
szklanka bawarki (herbata pół na pół z mlekiem)

Kolacja
kopytka (ok. 8 sztuk)
surówka z marchwi
szklanka naparu z rumianku

Niedziela

I śniadanie
zupa mleczna (szklanka mleka 2 proc. z 2 łyżkami płatków owsianych)
bułka grahamka z białym serkiem kanapkowym
2 plastry schabu pieczonego,
koperek suszony (do posypania)
szklanka słabej czarnej herbaty

II śniadanie
szklanka maślanki
2 ciasteczka owsiane

Obiad
talerz zupy ziemniaczanej z koperkiem
2 naleśniki ze szpinakiem
surówka z dyni i pomidorów
szklanka soku z czarnej porzeczki

Podwieczorek
sałatka owocowa (kiwi, 1/2 banana, nektarynka, łyżeczka nasion słonecznika)
szklanka wody mineralnej

Kolacja
risotto z warzywami (objętość – ok. 2 szklanek*)
szklanka słabej herbaty

Ostatnia edycja:
Asiuk pozwoliłam sobie "skopiować" menu ;)
Przyjechała dziś moja siostra z Holandii i przyszła w odwiedziny do rodziców i tekst "a ty urodzisz co ja jeszcze go zobaczę jak tu będę przez dwa tygodnie?" ;D

no właśnie kopiujcie:-) ja sobie druknęłam i awaryjnie na lodówkę- jak nie bedzie weny to warto skorzystać:-D

-------
ja już dzis ponownie usłyszałam "jak się czujesz" od mamusi:angry:
a jak poprosiłam żeby zamroziła sobie zupkę dla Jakuba awaryjnie jakbym nie dała rady swiezej ugotować któregoś razu jak bym musiała jechac do szpitala- to usłyszałam histeryczne "O Boże!"
----

Alka ja "ciebie chcę" na swojej porodówce jako wywoływacz/środek znoszący ból- normalnie ze śmiechu urodzic można:-D

Ostatnia edycja:
Krupka bo to tak jest, że trzeba sprawdzać co szkodzi maluszkowi w naszej diecie. Najważniejsze, że serduszko jest w porządku ;)
Moja mama np. jadła wszystko normalnie i z tego co mi opowiadanie nie było problemu ;)

ja przy pierwszym dziecku tez jadłam wszystko - truskawki na potęge (miał 2 m-ce jak się zaczął sezon) i kompletnie nic mu nie było. Jedzcie normalnie, przecież to menu wyzej, to chyba dla osób chcących się odchudzić:-D;-)

Dobra to w ogóle nie jest śmieszne, kolejna dziewczyna rodzi u mnie w mieście.
Siostra dziewczyny mojego brata trafiła w sobotę do szpitala (miałyśmy ten sam termin) i dziś ma mieć zabieg robiony (cc) bo OXY nic nie daje.. nie wiem czy ja jestem jakaś pechowa?!
Ale nic podjęliśmy z P. decyzję że jak mnie lekarka jutro sama nie skieruje do szpitala to w czwartek rano stawię się na IP żeby mnie przyjęli. Przynajmniej będę pod stałą kontrolą! :)

Krupka ap ropo truskawek - zjadłabym! :D Tak samo jak jagody z cukrem.. aż mi się dzieciństwo przypomina jak z babcią do lasu po jagody chodziłam ;D

ja przy pierwszym dziecku tez jadłam wszystko - truskawki na potęge (miał 2 m-ce jak się zaczął sezon) i kompletnie nic mu nie było. Jedzcie normalnie, przecież to menu wyzej, to chyba dla osób chcących się odchudzić:-D;-)

Ja w sumie krótko karmiłam, ale też niczego sobie nie odmawiałam. Przez pierwsze dwa tygodnie wystrzegałąm się pokarmów wzdymających, a później powolutku wprowadzałam i nic nie było. Moja siostra tak samo - od początku jadła wszystko. Nawet na wigilii jadła grzyby, kapustę i nic się małemu nie działo. Dopiero jak coś dolega maluszkowi, trzeba przestudiować menu i wystrzegać się tego typu pokarmu przez jakiś czas, a później znowu powolutku trzeba było wprowadzać.

------------------------
Można zwątpić przez cały dzień... Niby coś się dzieje, a jednak nie wiem czy się rozkręci. Mała bardzo rzadko się rusza, skurcze mam nieregularne, ale są przez cały dzień. Lekarz mówił, żeby spokojnie czekać, aż się rozkręci, ale może to potrwać kilka dni... Cudownie...

krupka- zasada nr 1- "jemy dla dwóch a nie za dwoje":-)

----
ja mam nadzieje ze tym razem nie będzie mały miał skazy na białko krowiego mleka, bo wiele nie mogłam jeść i nawet poniższe menu nieźle musiałabym zmodyfikować:no:
----------

a jak u was wygląda sprawa z tym czopem sluzowym- każdej już odszedł? te co już "po" długo chodziłyście "po tym" do rozwiązania??????

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry