Poniedziałek
I śniadanie
2 kromki żytniego chleba z 2 łyżeczkami masła i pastą z tuńczyka
(1/4 puszki tuńczyka w sosie własnym, jajko gotowane na twardo,
3 łyżeczki natki pietruszki, odrobina oliwy)
kubek jogurtu naturalnego z łyżką płatków owsianych i łyżką rodzynek
szklanka słabej czarnej herbaty
II śniadanie
sałatka owocowa (owoc kiwi, 1/2 banana, jabłko, 2 łyżki jogurtu)
Obiad
talerz zupy pomidorowej z ryżem brązowym (3 łyżki po ugotowaniu)
2 bitki wołowe z ziemniakami i startymi gotowanymi buraczkami
surówka z cykorii i jabłek (3 łyżki)
szklanka kompotu z wiśni
Podwieczorek
szklanka kisielu z czarnej porzeczki
2 herbatniki
szklanka wody mineralnej niegazowanej
Kolacja
bułka grahamka z masłem, 2 listkami sałaty i plastrem schabu pieczonego
1/2 pomidora z listkami świeżej bazylii
szklanka herbaty owocowej (np. malinowej)
Wtorek
I śniadanie
talerz zupy mlecznej: mleko (2 proc. tłuszczu) plus 2 łyżki musli z suszonymi owocami,
np. rodzynkami, morelami
bułka orkiszowa z masłem, plastrem żółtego sera oraz 3–4 plasterkami świeżego ogórka
szklanka kawy zbożowej
1/2 szklanki niegazowanej wody mineralnej
II śniadanie
tost sycylijski (2 kromki chleba tostowego z masłem, plastrem szynki i plastrem sera mozarella,
szczypta bazylii lub majeranku)
szklanka soku marchwiowego
Obiad
talerz zupy jarzynowej
potrawka z kurczaka (objętość – ok. 1 szklanki)
kasza jęczmienna perłowa na sypko (3 łyżki po ugotowaniu) z łyżką oliwy z oliwek
4 liście sałaty ze śmietaną 12 proc. tłuszczu
szklanka kompotu z jabłek
Podwieczorek
koktajl mleczno-bananowy (szklanka mleka 2 proc., 1/2 banana, łyżeczka otrębów pszennych)
Kolacja
bułka pełnoziarnista z łyżeczką masła, 2 plastrami twarogu półtłustego i 2 łyżkami konfitury z jagód
szklanka herbaty z kopru włoskiego
szklanka niegazowanej wody mineralnej
Środa
I śniadanie
2 kromki pumpernikla z serkiem kanapkowym,
2 listki cykorii
1/2 pomidora
owoc kiwi
szklanka mleka 2 proc.
II śniadanie
kromka chleba razowego żytniego z łyżeczką masła, plastrem szynki wołowej i łyżką żurawiny
szklanka zielonej herbaty
Obiad
talerz zupy szpinakowej z ziemniakami (2 sztuki)
pierogi z kaszą gryczaną, serem twarogowym półtłustym i miętą (5 sztuk)
szklanka soku pomidorowego
Podwieczorek
plaster babki (biszkopt)
1/2 brzoskwini
szklanka herbaty owocowej
Kolacja
zapiekanka ryżowa (5 łyżek ugotowanego ryżu, jabłko, 3 łyżki śmietany 12 proc., szczypta cynamonu i cukru waniliowego)
szklanka naparu z rumianku
Czwartek
I śniadanie
jajecznica na parze z 2 jaj z łyżeczką szczypiorku
2 kromki chleba razowego żytniego z 2 łyżeczkami masła
1/2 pomidora
szklanka herbaty
II śniadanie
szklanka budyniu waniliowego
kromka pieczywa chrupkiego
szklanka soku z czarnej porzeczki
Obiad
talerz barszczu czerwonego z ziemniakami
makaron pełnoziarnisty (1 szklanka po ugotowaniu*)
pierś z indyka gotowana, ok. 200 g
4–5 różyczek gotowanego brokuła
szklanka herbaty owocowej
Podwieczorek
mus jabłkowy (2 starte jabłka, łyżeczka otrębów pszennych i kilka wyłuskanych orzechów włoskich)
szklanka niegazowanej wody mineralnej
Kolacja
2 kromki chleba pełnoziarnistego z masłem, 2 plastrami sera twarogowego półtłustego i 3 rzodkiewkami
szklanka mleka 2 proc.
Piątek
I śniadanie
2 kromki chleba graham z 2 łyżeczkami masła i 2 plastrami żółtego sera
pomidor, 2 łyżeczki kiełków słonecznika
szklanka kefiru zmiksowana z 1/2 banana
szklanka kawy zbożowej
II śniadanie
miseczka sałatki jarzynowej
bułka pełnoziarnista
szklanka zielonej herbaty
Obiad
talerz krupniku z kaszą jęczmienną
2 klopsiki cielęce w sosie koperkowym z ziemniakami i purée z buraków
surówka z marchwi i jabłka
szklanka soku owocowo-warzywnego
Podwieczorek
3 biszkopty
szklanka kisielu z czarnej porzeczki
szklanka niegazowanej wody mineralnej
Kolacja
filet z dorsza pieczony w folii z majerankiem
ryż brązowy (3 łyżki po ugotowaniu)
szpinak gotowany (3 łyżki), posypany serem typu feta
szklanka herbaty z melisy
Sobota
I śniadanie
kubek jogurtu naturalnego z łyżeczką nasion słonecznika, łyżką pestek dyni, łyżką otrębów,
kilkoma rodzynkami
1/2 grejpfruta
szklanka herbaty
szklanka niegazowanej wody mineralnej
II śniadanie
kromka chleba razowego żytniego z masłem
opakowanie twarożku homogenizowanego
szklanka herbaty
Obiad
talerz zupy krem z brokułów z 2 łyżkami płatków migdałowych
makaron pełnoziarnisty (6 łyżek po ugotowaniu) z serem twarogowym półtłustym (3 plastry grubości kromki chleba), 3 łyżkami jogurtu naturalnego i startym jabłkiem
szklanka kompotu z wiśni
Podwieczorek
bułka grahamka z masłem, 2 liśćmi sałaty, 2 plastrami szynki i pomidorem
szklanka bawarki (herbata pół na pół z mlekiem)
Kolacja
kopytka (ok. 8 sztuk)
surówka z marchwi
szklanka naparu z rumianku
Niedziela
I śniadanie
zupa mleczna (szklanka mleka 2 proc. z 2 łyżkami płatków owsianych)
bułka grahamka z białym serkiem kanapkowym
2 plastry schabu pieczonego,
koperek suszony (do posypania)
szklanka słabej czarnej herbaty
II śniadanie
szklanka maślanki
2 ciasteczka owsiane
szklanka niegazowanej wody mineralnej
Obiad
talerz zupy ziemniaczanej z koperkiem
2 naleśniki ze szpinakiem
surówka z dyni i pomidorów
szklanka soku z czarnej porzeczki
Podwieczorek
sałatka owocowa (kiwi, 1/2 banana, nektarynka, łyżeczka nasion słonecznika)
szklanka wody mineralnej
Kolacja
risotto z warzywami (objętość – ok. 2 szklanek*)
szklanka słabej herbaty