reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2012

Panciona a dlaczego masz sie nie kwalifikować ??? nie rozumiem !!!!!!!!!! Do gina nie idzie sie tylko w sprawie ciązy ale tez w róznych innych przypadkach, zrobiłaś test idziesz i mówisz ze test pozytywny itd gin Cię bada robi usg itd, za tydzien bedzie najlepiej iść tak myślę, ja poszłam w poprzedniej ciąży w 7 tyg i juz super 1cm fasolka była, teraz jak byłam w 5 tyg to była malutka kropeczka tylko :)

reklama
Dziewczyny,
Czy jak jutro pojde na 1 wizyte do gin to zrobi mi USG? Powinien? CO mam sie go zapytac na jakie badania powienien mnie skierować.
usg powinien gin zrobic na pierwszej wizycie i normalne badanie tez. jesli dawno temu mialas cytologie robiona to i na cytologie pobierze.
na poczatku robi sie badania na: hiv ( od marca juz obowiazkowo), różyczkę ,toksoplazmozę, mocz ogolny, krew ogolna i na glukoze. i to chyba tyle na poczatek. po pozniej jeszcze bedzie okreslenie grupy krwi potrzebne jesli nie masz na to konkretnego papieru i wspolczynnik coombsa. a i w 12 tygodniu test Pappa ale to nie każdy gin zleca. a tak później minej wiecej co miesiac ( przynajmniej jesli chodzi o moja ginke ) to sie robi morfologie i mocz. bo trzeba kontrolowac zelazo i czy bakteri nie ma. no i w 20 tc jeszcze sie robi krzywa cukrowa blle:baffled:

A tak w temacie prywatnych/nfzowskich wizyt- ja wizytę chciałam umówić za jakiś tydzień, bo zaczął mi się teraz 5 tydzień jeśli dobrze liczę. Tylko rozważam różne opcje i nie ukrywam, że prywatnej się trochę boję finansowo...
Czy to, że jestem w ciąży automatycznie powoduje, że mogę iść do gina na wizytę państwową za free?...
zawsze mozesz isc do gina na nfz i bez ciazy. najlepiej na pierwsza wizyte isc kila tygodni po 6tc wtedy bedzie juz serduszko widoczne dobrze na usg. ja w pierwszej bylam w6tc3d to Marcelek mial juz 0,9cm i serce tak mu pikalo :))) teraz bylam w 5tc3d i widac bylo ze serduszko pulsuje ale fasolka miala dopiero 2mm wiec usg tego dzwieku nie wychwytywało.
a jak pujdziesz na nfz do gina to i badania krwi bedziesz miec na nfz. bo niestety często tak bywa ze jesli mialas skierowanie na wyniki od prywatnego gina to i za badania płacisz.

mamuska23 to ty juz bedziesz sie widziec z dzidzia a ja bede siwiec jeszcze do 21 na moja wizyte.

Czesc dziewczyny ja dopiero teraz mialam czas posiedziec przy kompie;)
byłam dziś z wojtaszkiem u chirurga bo ma Wodniaczka na jaderku i okazuje sie ze czeka nas operacja...:-( chodź pujde jeszcze do innego lekarza bo jakoś ten wydawał mi sie nie kompetentny...:angry: cała wizyta trawał 8 min sprawdzil powiedzial ze operazja jaki szpitalu pracuje i gdzie z dzieckiem mam przyjsc... naszczescie nie musiałam podejmować decyzji na miejscu tylko moge sie zastanowić spokojnie w domu i jak podejmiemy decyzje to wrocic... ale ja nie chce go operowac w szpitalu w ktorym pracuje tylko wole w centrum zdrowia dziecka w katowicach tylko musze odczekać swoje tam do poradni... ale przynajmniej bede wiedziala ze jest w dobrych rekach...

tak wiec na poczatek witam nowe Panie:)

zeldek
z tego co sie orientuje moj gin robil mi napierwszej wizycie usg a pozniej tylko w odpowiednich terminaj - przyznam szczerze ze nie pamietam kiedy;-)

Dziewczyny - ja polecam jeszcze badanie na cytomegalie !! moj wojtaszek mial podejzenie cytomegali i lepiej na zimne dmuchac...

mamuśka23 ja tez sie doczekać nie moge seducha usłuszeć:-D;-) je tez mam nadzieje ze maluszek pokaże co ma miedzy nózkami... ;-) nie ukrywam ze chciałabym corcie;-) ale jak bedzie chłop to radocha bedzie ta sama:-D

Panciona ja robiłam przy pierwszej ciazy tak ze chodzilam do 2 lekarzy do jednego prywatnie a do drugiego państwowo... jak bylo wszystko ok to do Państwowego a co 2-3 mies albo jak coś sie działo to prywatnie - brak kolejek i wszystko na miejscu... wiec wszystko zalezy od ciebie:-)

Dodajmy ze jezeli jestesmy w ciazy to mozemy leczyc sie państwowo nawet jezeli nie jestesmy ubezpieczone w ZUSie:-)

ja teraz bede prowadzić tylko prywatnie ciąże bo jestem zadowolona z tego lekarza a dodam ze w szpitalu w ktorym on pracuje jest mozliwość porody w wodzie:-) wiec jeśli nie bedzie przeciwwskazań to chce rodzić w wodzie...

Ostatnia edycja:
zapomnialam dodac dostalam pv od moderatorki - Przyszłych mam ze już powinformowała admina że chcemy pod-forum styczniówki 2012 - wiec już nie dlugo bedziemy miały swoj kat:D

Dobranoc dziewczyny;*

Hej dziewczyny, usmiechy z samego rana :)
Ja wczoraj mialam straszny dzien, jak wyszlam z domu o 11tej to, wolna bylam dopiero po 19tej jak wrocilam z zebrania szkolnego synka...... Nogi mi spuchly, wszystko bolalo i wypilam chyba hektolitry wody co spowodowalo napompowanie brzuszka! Ale dzien udany, corka po odwiedzeniu wiekszosci sklepow w wawie kupila wymarzona sukienke, buty, okulary, ja mam dosc sklepow na najblizszy rok;)
W ikei kupilismy tylko takie podstawy co sie wytlukly, szklanki, talerze, sztucce, swieczki itp zaczyna sie sezon grillowy i trzeba byc przygotowanym na gosci! Bylo duzo fajnych rzeczy ale ja musze sie narazie wstrzymywac bo przed nami remont domu..........

Chce powiedziec, ze kiedys mialam sklep z rzeczami dla dzieci i taka podstawka jaka pokazala marys bardzo dobrze sie sprzedawala i klientki sobie chwalily i to wlasnie z roznica wieku 2/3 lata, wiec polecam!!!!!!

Co do gina to ja kazda ciaze chodzilam prywatnie i teraz tez, jednak lepsza opieka i usg jest czesciej i atmosfera mila :)

Mnie brzuch pobolewa, ale to przez tylozgiecie macicy i to podobno normalne....
mamuska ja mam to samo, wcale nie jem ciagle, wrecz malo bo mnie odrzuca a brzuch mam wzdety non stop!!!!!!

asteria zawsze warto zasiegnac opini innego lekarza, ja z moim synkiem mialam podejrzenia o wszystkie mozliwe choroby wlacznie z bialaczka, swoje przeplakalam a okazalo sie, ze ma alergie na klimat..... i trzeba sie nauczyc z tym zyc.
Mam nadzieje, ze wszystko bedze dobrze i nie konieczna bedzie operacja!!!!

Zycze milego dnia dziewczyny i malo mdlosci dzisiaj ;)

hej kochane :*
marys to tylko 3 dni różnicy w naszych wizytach wiec dasz rade :p
Asteria dobra wiadomość od moderatora :)
masz racje lepiej to skonsultować jeszcze z innym bardziej kompetentnym lekarzem bo to jednak operacja wiec powazna sprawa

Czy którąś jeszcze tak mdli jak mnie ???????????? Czy ja sama z tym jestem ???:(((((((((((

Pati buziak :*

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Witam wszystkie! Super zaczął mi się dzień. Właśnie wróciłam od lekarza - na USG widać maciupeńki pęcherzyk (moja gin nawet go nie mierzyła, taki malutki). Uspokoiło mnie to strasznie, bo tydzień temu coś przebąkiwała o ciąży pozamacicznej. Następna wizyta za 3 tyg. - póki co dalej duphaston i fraxiparine.

Od razu w kąt odchodzą wszystkie pesymistyczne myśli!

Pola super wieści :)
A Ja dziś wcinam na kwaśno wszystko i przekryzam słodkiem :szok: (kapusta kiszona i naleśniki) matko co to sie dzieje ze mną !!!!!!!

Witajcie dziewczyny :* Jak samopoczucie?
astera koniecznie wybierz sie do innego lekarza, mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze :)
polanegri fajnie ze wszystko w porzadku :)
U mnie gin robi usg na pierwszej wizycie potem w 13 tyg, na polowkowe i w 30 ktoryms wysyla do specjalisty wiec bede miala tylko 4 usg ( jak wszystko jest ok).

reklama
Witajcie Stycznioweczki!!!
I ja dzis zrobilam sobie tescik...POZYTYW...dwie czerwone kreseczki jak nic, a wiec pozwolcie, ze do Was dolacze, mam nadzieje, ze milo nam tu w tym naszym styczniowkowym gronie gawedzic bedzie :)

Ostatnia edycja:
Do góry