reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2012

No właśnie ja mam takie same informacje jak Krupka. że ona musi sprawdzić warunki, wyjaśnić ci jak zająć się dzieckiem, sprawdzić jak sobie radzisz itp. U nas są to 4 wizyty.

reklama
bo mam patologię w domu:p:p

a poważnie nie chcę, bo po pierwsze mój gin jakby coś ze mną się będzie działo przyjedzie na wizytę domową (mieszka parę ulic dalej), a że to zaprzyjaźniona osoba to mogę dzwonić w dzień i w nocy, a jego żona jest pediatrą, podobnie jak ich córka, a jeszcze matka chrzestna P. jest lekarzem...każdy z nich pewnie mnie i Hankę obejrzy od razu jak coś się będzie działo (i nie tylko wtedy, bo pewnie nas odwiedzać będą)...sami zresztą zaproponowali, że przyjadą mała wykąpać, pokazać jak się opiekować itd:) i nie chcę dodatkowej baby..szczególnie, że wolę zdać się na ludzi, których znam i ufam, a nie na jakąś obcą babę (nie mówię, że byłaby zła i niewykształcona, ale ja nieufna jestem:p)

Ostatnia edycja:
No i dobrze:)
A czy szpital wysyła dokumenty do wskazanej przychodni? Kiedys tak było, ze jesli sie rodziło na miejscu, to dawali bezposrednio do przychodni, jak nie, to matce do ręki.

Nie wysyłają też danych do przychodni... a NFZ daje nam minimum 6 wizyt za free :) tylko położne czasem trochę kłamią bo nie chce im się tyle łazić ... możecie też mieć dodatkową wizytę przed porodem :)

Oj ale przyjść chyba musi sprawdzić czy są warunki dla dziecka.
Anastazja- mnie nie oglądała ani krocza ani nie pokazywała jak karmić czy przewijać- nie potrzebowałam. Za to wzięła dane małej, przekazała informacje na temat przychodni, co gdzie i jak mam załatwić. Do tego przyszła z wagą i sprawdziła jak mała przybiera. Więc naprawdę nie przeszkiadzała mi w niczym ani nie pouczała bo powiedziałam że wiem co i jak. Kwity podpisałyśmy i ok. Za to potem już mi się przydała;-) Bo wolałam do niej zadzwonić niż do lekarza
A dziś pytałam co i jak w przychodni i powiedziano mi ze w szpitalu umówię sie z położną i potem ona malucha zapisze do przychodni zebym ja już nei musiała

nie musi przyjść bo nie położna jest od sprawdzania czy są warunki dla dziecka ... od tego są inne urzędy jakby was np sąsiedzi zgłosili, że macie nienadające się warunki dla dziecka :-)
położna jest od tego, żeby pomóc wykąpać, zajrzeć w krocze jak trzeba, pokazać jak karmić, wstępnie ocenić stan zdrowia maluszka w domu przed pierwszą wizytą u pediatry itp ... ona jest od pomocy, a nie od sprawdzania warunków ... i tak jak pisze lajt - można później do niej zadzwonić z każdym pytaniem
a do przychodni ona zgłosi oczywiście jak się podpisze jej upoważnienie ... u mnie była w zeszłym tyg i już te dokumenty wypełniłyśmy :)

ta moja była chyba ze 2 razy, potem jeszcze dzwoniła i w sumie baaardzo mi pomogła. Mały miał stópkę konsko-szpotawą po urodzeniu, a ona akurat miała w innej rodzinie taki przypadek i dala mi namiar na specjalistę w tej dziedzinie od tamtych rodziców. Także w sumie musiałabym jej podziekowac:tak:, bo wtedy jakos nie było okazji

Juz wszystko dobrze:tak: Specjalista polecony przez położną okazał się rzeczywiscie fachowcem, wiec poszło dość gładko. Przyjmuje tez niedaleo nas, bo jakies 120 km, takze o wadzie dawno zapomnieliśmy:-)
na początku miło nie było, bo taki malenki dzieciaczek z gipsem, to nic fajnego, no ale najwazniejsze, ze wyleczony.

reklama
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 23 września 2010 r. (poz. 1259)

STANDARDY POSTĘPOWANIA ORAZ PROCEDURY MEDYCZNE PRZY UDZIELANIU ŚWIADCZEŃ ZDROWOTNYCH Z ZAKRESU OPIEKI OKOŁOPORODOWEJ SPRAWOWANEJ NAD KOBIETĄ W OKRESIE FIZJOLOGICZNEJ CIĄŻY, FIZJOLOGICZNEGO PORODU, POŁOGU ORAZ OPIEKI NAD NOWORODKIEM

XIV. Połóg

1. Położnicy i jej dziecku należy zapewnić ciągłą profesjonalną opiekę w miejscu zamieszkania albo pobytu.

4. Położnicy należy zapewnić pomoc psychologiczną w sytuacji niepowodzeń położniczych lub w przypadku urodzenia noworodka o bardzo małej masie urodzeniowej, skrajnie niedojrzałego lub z wadą wrodzoną.

7. Opieka nad położnicą w domu powinna być realizowana według indywidualnego planu opieki, modyfikowanego stanem położnicy i noworodka oraz sytuacją w środowisku domowym.

8. Zakład opieki zdrowotnej sprawujący opiekę nad kobietą w czasie porodu przekazuje w dniu wypisu zgłoszenie o porodzie położnej rodzinnej, wskazanej przez przedstawicieli ustawowych noworodka; zgłoszenie zawiera imię i nazwisko matki, numer PESEL matki, godzinę i datę urodzenia dziecka, płeć dziecka oraz dokładny adres, pod którym matka wraz z dzieckiem będą przebywać w okresie połogu.

9. Położna wykonuje nie mniej niż 4 wizyty (pierwsza wizyta odbywa się nie później niż w ciągu 48 godzin od otrzymania przez położną zgłoszenia urodzenia dziecka).

11. Podczas wizyt położna w szczególności:

. 1) ocenia stan zdrowia położnicy i noworodka;

. 2) obserwuje i ocenia rozwój fizyczny dziecka oraz przyrost masy ciała;

. 3) udziela rad i wskazówek na temat opieki nad noworodkiem i jego pielęgnacji;

. 4) ocenia, w jakim stopniu położnica stosuje się do zaleceń położnej dotyczących opieki i pielęgnacji noworodka;

. 5) ocenia możliwości udzielania pomocy i wsparcia dla położnicy ze strony osoby bliskiej;

. 6) ocenia relacje w rodzinie, interweniuje w przypadku zaobserwowania przemocy lub innych występujących nieprawidłowości;

. 7) wspiera w sytuacjach trudnych;

. 8) ustala sposób żywienia noworodka ze szczególnym zwróceniem uwagi na celowość karmienia piersią, pomaga położnicy rozwiązywać problemy dotyczące karmienia piersią;

. 9) pomaga w rozwiązywaniu problemów związanych z laktacją;

. 10) edukuje w zakresie profilaktyki przeciwkrzywiczej i przeciwkrwotocznej;

. 11) informuje o obowiązku zgłaszania się z dzieckiem na szczepienia ochronne i badania profilaktyczne;

. 12) informuje o potrzebie odbycia wizyty u lekarza ginekologa w 6. tygodniu połogu;

. 13) udziela wskazówek na temat zdrowego stylu życia;

. 14) udziela porad na temat minimalizowania stresu i radzenia sobie ze stresem;

. 15) prowadzi edukację zdrowotną, ze szczególnym uwzględnieniem: wpływu palenia tytoniu na zdrowie, profilaktyki raka piersi i raka szyjki macicy, metod planowania rodziny, higieny i trybu życia. w połogu, diety matki karmiącej, karmienia piersią, rozwiązywania problemów związanych z laktacją i zapobiegania tym problemom, pielęgnacji rany krocza oraz pielęgnacji skóry dziecka;

. 16) realizuje samodzielnie świadczenia zapobiegawcze, diagnostyczne, lecznicze i ewentualnie rehabilitacyjne, wynikające z planu opieki nad położnicą i noworodkiem;

. 17) zdejmuje szwy z krocza;

. 18) realizuje działania pielęgnacyjno-opiekuńcze wynikające z planu opieki;

. 19) wykonuje czynności diagnostyczne, lecznicze i rehabilitacyjne zlecone przez lekarza;

. 20) współpracuje w realizacji opieki z położnicą, jej rodziną i zespołem terapeutycznym;

. 21) motywuje do prowadzenia gimnastyki, udziela instruktażu odnośnie do kinezyterapii w połogu jako metody zapobiegania nietrzymaniu moczu;

. 22) udziela instruktażu w zakresie możliwych technik kąpieli noworodka oraz pielęgnowania skóry, kikuta pępowiny i dna pępka;

. 23) udziela informacji na temat problemów okresu noworodkowego i okresu połogu, sposobów zapobiegania im oraz zasad postępowania w przypadku ich wystąpienia;

. 24) udziela osobie bliskiej informacji na temat zmian fizycznych i reakcji emocjonalnych zachodzących w połogu i przygotowuje do udzielenia pomocy i wsparcia położnicy; wskazuje instytucje, w których może uzyskać stosowną pomoc.

12. W przypadku wystąpienia problemów zdrowotnych, których rozwiązanie wykracza poza zakres kompetencji położnej, przekazuje ona położnicy informacje o potrzebie interwencji lekarskiej, równocześnie informując o tym fakcie lekarza podstawowej opieki zdrowotnej.

13. Po osiągnięciu przez dziecko 2 miesięcy życia położna przekazuje opiekę nad nim pielęgniarce podstawowej opieki zdrowotnej.

---------------------------

Rozporządzenie w sprawie standardów postępowania oraz procedur medycznych przy udzielaniu świadczeń zdrowotnych z zakresu opieki okołoporodowej sprawowanej nad kobietą w okresie fizjologicznej ciąży, fizjologicznego porodu, połogu oraz opie

Tak jak plany porodu od kwietnia ubiegłego roku kobiety powinny przygotowywać indywidualne plany opieki. Położna ma obowiązek odwiedzić Was w 48h od otrzymania zgłoszenia, które szpital wysyła do niej po wyjściu ze szpitala. Wy nie macie obowiązku jej wpuścić, a jedynie przywilej. Najważniejsze (wg mnie) rzeczy pogrubiłem.

Ostatnia edycja:
Do góry