reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2012

donia nie zamartwiaj się! Każda z nas ma stracha ale nie można dac się zwariować. na pewno wszystko jest w porządku. Na kiedy masz wizytę u gina ? jakies usg czy cuś? Ja poszłam w 6 tc na usg i fasolka była ale bez wyraxnego echa serca. 2 tygodnie gin kazql przeczekac i przyjsc znowu zeby sprawdzic czy serce podjelo akcje. 2 tygodnie od zmyslow odchozilam, ale gdy poszlam na usg okzalo sie ze jest sliczna dzidzia a serce bija jak dzwon. A mialam naprawde zle przeczucia. Teraz wmawiam sobie ze musi byc dobrze. Dajmy Naszym dzieciaczką szansę :) Może to akurat bardzo silne bąable które nie pozwolą sobie krzywdy zrobić! :)

sarat dziękuję, czasem trzeba mną wstrząsnąć
USG miałam w 5tyg.4d i wszystko było ksiązkowo, teraz idę 27 VI.
Ja mam schizę bo przy poprzedniej ciąży było wszystko ok, w 7 tyg, biło seduszko a w 9 już nic nie było, a przy tym żadnych objawów świadczących, że coś jest nie tak - ani plamien ani nietypowych bóli

ale teraz musi byc dobrze !!!!!

reklama
donia - nic się nie martw, będzie dobrze :)

Gośka - mnie tez piersi bolą, ale ja chodzę w takim "pancernym" staniku to jest lepiej :)
A co do imion to dla dziewuchy : Nina, Kalina, Natasza, Swietłana, Róża , Milena :) a dla chłopoka : Sasza :-D

Anastazja - gratuluję II kresek :-D

Aniaaaa - ja pierwsze usg miałam w 5 a drugie w 6,a el ja się o dzidka dwa lata starałam i juz długo chodzę do tej pani doktor , pozatym oni tam mają taki sprzet, że usg to nie problem ;-)

Mazia91 - ja smaruję całe ciało :tak:

o u nas już raczej stricte wybrane imiona, dla chłopca Marcel (chyba nagapalma ma Marcelka) dla dziewczynki Zuzanna
a dziś mi mój mąz oznajmił, że zabiera się robienie kolejnych dzieci, tym razem bliźniaków :) hmm gdzie on je upchnie :)
ja nic nie smaruję, ale szybciutko zakupię tę polecana przez Was maść

Aninaaa - Z USG to jest tak, że najważniejsze są 2: tzw. genetyczne w 12-13 TC (lekarz zmierzy przezierność karkową, policzy paluszki, sprawdzi czy widać kość nosową itd) drugie w 20 tc, żeby sprawdzić czy wszystkie narządy się prawidłowo rozwijają, przepływy krwi itd. Potem ewentualnie jeszcze jedno, żeby zobaczyć położenie płodu.

Jeśli ma USG w gabinecie to często bywa tak, że robi badanie przy każdej wizycie, ale nie musi. Wcześniej robi się po to, żeby potwierdzić ciążę, czy jest jajo, czy jest zarodek itd . Nie masz co się martić, jeśli wcześniej nie miałaś robionego USG chyba, że dokuczają Ci jakieś mocniejsze bóle brzucha.

Co do rozstępów:
Pojawiają się z dwóch powodów po pierwsze skóra się rozciąga (oczywiste) ale też dlatego, że w ciąży zmienia się gospodarka kolagenu. Jest go mniej i skóra jest mniej elastyczna. Musi go być mniej, żeby "poluzowały się" wszystkie wiązadła pracujące podczas porodu i żeby dzidzia mogła się przecisnąć. Natura jest naprawdę mądra. Dlatego smarujmy się nie tylko na brzuszku, ale też na udach, bo rozstępy mogą pojawić się np. na skutek obrzęku po porodzie. normalnie skóra by wytrzymała ale skóra ciężarnej nie wytrzymuje.

Potrzebuję Waszych opinii na temat co jeść. Miałam dziś ochotę na rybkę wędzoną - można? Szłam z koleżanką i powiedziała, że nie.
Sery - bryndzę można? Fetę? Mozarellę?
I co z wędlinami. Których unikać?
Słyszałam coś o produktach z puszek - np tuńczyk, żeby unikać. A co z kukurydzą zamkniętą również w puszce?

Ja piernicze....

Ostatnia edycja:
th_thdog1.gif
Witam się porannie :)
Powiem Wam, że gdyby nie jelita, to wogóle nie wiedziałabym, że jestem w ciąży, bolą cholernie zwłaszcza rano z prawej strony .... a tak to sii ;)
Mam pytanko lekkie bóle podbrzusza to normalka od czasu do czasu ?

Asteria - podzielam zdanie Twojego lekarza ;-)Jak tam plany na łikend ? U nas w parku organizują dziś festyn, pewnie przejde sie z młodym od mojej sis :-)
image024pc4.gif

Dziewczynki miłego dnia

reklama
Dzięki Asteria!

Dziewczyny, a powiedzcie mi o co chodzi z tymi rękami do góry. bo mam takie zajęcie, że ręce do góry raczej podnoszę. Moze nie cały czas, ale jednak. No i ostatnio mnie wujek okrzyczał.

I nie wiem - nie wolno czy to tylko takie gadanie? O co z tym chodzi?

Ostatnia edycja:
Do góry