reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczen 2011

zielona - rozumiem Cie, bo ja też nie wychodziłam jeszcze z dwójką na raz.
Jasiek (starszy) za bardzo za rękę się nie da prowadzić (ucieka), zazwyczaj w wózku, a na 2 wózki też nie dam rady.
zazwyczaj Bartusia wystawiam na 2-3 godziny dziennie na balkon, a z Jasiem ktoś mi wychodzi (albo mama, albo tata)

reklama
Czesc Dziewczyny:)
probowałam rano tutaj sie odezwac ale zaczelam czytac i Bartuś sie obudzila a potem juz jakos nie mialam czasu. Zdązylam tylko skrobnąc na watku o karmieniu.

My dzis bylismy na spacerku i w przychodni sie zwazyc. maluszek przytul 880 gr w miesiac i trzy dni...chyba nie za wiele ( pislam juz o tym na watku o karmieniu)...chociaz poszperalam w necie i przeczytalam ze dziecko jak przybiera ok 700gr miesiecznie to jest ok...ciakwe co z atydzien mi lekarka powie. Generalnie wazy teraz 4 kilo.

dokarmiamy sie butla ze 2-3 razy na dobe bo w moich cycusiach jest za malo mleka:/ poza tym maly wisialby na cycku non stop a po butli jest spokoj 2-3 godziny

My tez sie dokramiamy butla...do tej pory 3 razy na dobe ale bede podawac teraz 4 razy bo te 3 to chyba Bartkowi za malo. Strasznie boje sie ze mia laktacja juz calkowiecie zaniknie ale poki co nie poddaje sie i dostawiam tak z 7-8 razy na dobe.
Chociaz dziwnie u mnie z tum karmieniem jest bo np z piersi mi leci..bluzka mokra a jak Bartek sie dossie to i tak zaraz po odstawieniu potrafi plakac i szukac dalej a w piersiach pustka...albo sa tak miekkie ze on juz ich nie chce...

a podajesz butle os talych porach czy roznie??

dziewczyny to co robicie z tymi dziećmi w tym ich czasie aktywności? ja póki co nic z Maćkiem nie robię bo on jak nie śpi albo nie je to zazwyczaj płacze :/

he he...ja tez tak mialam teraz jest juz spokojniejszy...jak nie placze to klade go do lozeczka i włączam karuzele..albo wkladam do bujaczka albo klade na brzuszki i klepie po pupie ( ponoc dzieci to lubia i faktycznie nawet jak zacznie plakac i zaczne go klepac to sie uspokaja ponoc masuje mu sie brzuszek wtedy) albo nosze na raczkach i opowiadam co bede robic...jakby mnie ktos z boku posluchal to mialby nielz ubaw;)

Witam z rana :-)

Claudia-czekamy na dobre wiadomości jak wrócisz od Michaśka.

Dziewczyny jeśli chodzi o karmienie to ja tez już 2 razy na dobę podawałam mu sztuczne mleko bo ciągle wisiał na cycu i nie mogłam nic zrobic,ale nie przestawałam walczyc o karmienie piersią i ciągle go przystawiałam kiedy tylko chciał ,czasami nawet obiadu nie zrobiłam ale tak jak kazała mi położna przemęczyłam się i teraz dokarmiam go tylko raz bo mam więcej pokarmu i to widac bo mały spi po karmieni około godzinki a wczesniej nie spał prawie wcale tylko po butli,więc i ja się męczyłam i on.... nie wiem moze za chwilę skończy się ta dobra aura i znowu nie będzie tego pokarmu ale na razie jest ok :-)

Hej z rana. Nocka taka jak od kilku dni sen najpierw 3 godziny a potem po 1,5 albo dwie. Ale dziś pada więc mała będzie miała melodię do spania. Mam pytanie do mamuś które już werandowały. W co dokładnie ubieracie dziecko. Bo ja tak myślę: kaftanik, śpiochy, pajacyk polarowy, kombinezon i śpiworek. Poradźcie mi bo nie chcę jej przegrzać. Boję się werandować bo ona nie lubi dużo ciuchów i się będzie złościć. Mężowi już zapowiedziałam że drugie maleństwo robimy na lato :-) Pozdrawiam i spokojnego dnia życzę.
Aha. Mamusie które karmią piersią tylko - ile czasu wasze maluchy najdłużej przesypiają, bo moja nie chce przekroczyć granicy 3 godzin. Czytałam że jak dziecko śpi dwa razy na dobę po 3 godziny w ciągu to jest dokarmione. Więc moja śpi 3 w południe i 3 po kąpieli ale kurcze potem to już krótsze przerwy. Kiedy u waszych maluszków ten czas się wydłużył.

A mnie dziś rano córcia powitała najpiękniejszym uśmiechem :-) naprawde ucieszył ją mój widok. Jakie to wspaniałe uczucie :-)

Hej z rana. Nocka taka jak od kilku dni sen najpierw 3 godziny a potem po 1,5 albo dwie. Ale dziś pada więc mała będzie miała melodię do spania. Mam pytanie do mamuś które już werandowały. W co dokładnie ubieracie dziecko. Bo ja tak myślę: kaftanik, śpiochy, pajacyk polarowy, kombinezon i śpiworek. Poradźcie mi bo nie chcę jej przegrzać. Boję się werandować bo ona nie lubi dużo ciuchów i się będzie złościć. Mężowi już zapowiedziałam że drugie maleństwo robimy na lato :-) Pozdrawiam i spokojnego dnia życzę.
Aha. Mamusie które karmią piersią tylko - ile czasu wasze maluchy najdłużej przesypiają, bo moja nie chce przekroczyć granicy 3 godzin. Czytałam że jak dziecko śpi dwa razy na dobę po 3 godziny w ciągu to jest dokarmione. Więc moja śpi 3 w południe i 3 po kąpieli ale kurcze potem to już krótsze przerwy. Kiedy u waszych maluszków ten czas się wydłużył.
ja nawet na spacer zakładam tylko kombinezon na spiochy i przykrywam polarowym kocykiem. jak będziesz werandowac przy oknie to ten pajacyk odpusc.
co do spania to każde dziecko jest inne i nie przejmuj sie tym co powinno a co nie. moja od poczatku przesypia noc z dwoma przerwami, za to w dzień nie przespi 10 min czasem.

Kate - ja też karmię tylko piersią i chyba nigdy mi tych 3-ch godzin nie dosypia, ale co to za różnica?
zasypia mi ze 2-3 razy dziennie na te godzinę, czasem dwie, czasem 2,5 i jest spoko, myślę, że nie jest zmęczony
w nocy śpi różnie, ale śpi z nami, ze mną pod kołdrą, nie wiem ile śpi, bo nie patrzę tylko śpię :-D :-D
budzę się tylko jak zapłacze, wkaldam cyca i idę spać :-D a Bartuś się sam obsługuje i jak skończy to idzie spać

najedzony tez jest, skoro przybiera 400gr na tydzień

witam sie z rana.. po wczorajszym basenie spałam jak niemowle..( oczywiscie nie nasze:p ) Kubusiek jak spał pomiedzy nami to gitara:) jak tylko go odkładałam do łozka . 30min.. "aaaaaaaaaaa jestem głodny nic nie jadłem " dwa pociagniecia cyca.. i w kime.. i znów odłoze.. 30 min. i jazda,. wiec wyladował miedzy nami i sobie pospałam :) Tomek juz o 7 wstał.. wiec dzis Tatus sie zajmował chłopcami a ja 15 min pospałam :)

Zielona temu pytam, bo ja wychodze.. (a raczej wychodziłam bo teraz chorujemy) w kazdym razie najgorzej jest ubrac dzieci i zniesc dla mnie z 4 pietra.. Tomek tez nie lubi zabardzo chodzic.. wiec troche go nosze. ale zawsze te 30-40 minut pochodzimy.. ponosze go czy wróble pokarmimy...póznije w domu lepiej spi.. wiosną jak juz wyprowadzi sie Kubus z gondoli to chce zakupic WOZEK DLA RODZENSTWA, BLIZNIAKOW ABC DESIGN TANDEM (1440056914) - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy i wtedy bedziemy mogli wyjsc na dłuzszy spacer...

ja tez na spacer zakladam kombinezon tylko na body inp. spodnie

reklama
ja nawet na spacer zakładam tylko kombinezon na spiochy i przykrywam polarowym kocykiem. jak będziesz werandowac przy oknie to ten pajacyk odpusc.
co do spania to każde dziecko jest inne i nie przejmuj sie tym co powinno a co nie. moja od poczatku przesypia noc z dwoma przerwami, za to w dzień nie przespi 10 min czasem.

jak czytam to co piszesz to jakbym o swoim dziecku czytała, od początku przesypia noce pięknie z dwoma przerwami ale w dzień też mało śpi tylko na spacerze i czasem chwile jeszcze pośpi jak wrócimy, ale ogolnie zdarza mu się wogóle nie przespać w dzień:-D udane te Nasze dzieci:-) Ale czytałam że niemowlę powinno spać około 16godzin na dobe a 8h powinny być aktywne:-)

Kate - ja też karmię tylko piersią i chyba nigdy mi tych 3-ch godzin nie dosypia, ale co to za różnica?
zasypia mi ze 2-3 razy dziennie na te godzinę, czasem dwie, czasem 2,5 i jest spoko, myślę, że nie jest zmęczony

Ja też karmie tylko piersią i w nocy nawet 6-7h przespi czasem:) ale 5h to zawsze prześpi:)

Ostatnia edycja:
Do góry