reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczen 2011

zielona - rozumiem Cie, bo ja też nie wychodziłam jeszcze z dwójką na raz.
Jasiek (starszy) za bardzo za rękę się nie da prowadzić (ucieka), zazwyczaj w wózku, a na 2 wózki też nie dam rady.
zazwyczaj Bartusia wystawiam na 2-3 godziny dziennie na balkon, a z Jasiem ktoś mi wychodzi (albo mama, albo tata)

reklama
Czesc Dziewczyny:)
probowałam rano tutaj sie odezwac ale zaczelam czytac i Bartuś sie obudzila a potem juz jakos nie mialam czasu. Zdązylam tylko skrobnąc na watku o karmieniu.

My dzis bylismy na spacerku i w przychodni sie zwazyc. maluszek przytul 880 gr w miesiac i trzy dni...chyba nie za wiele ( pislam juz o tym na watku o karmieniu)...chociaz poszperalam w necie i przeczytalam ze dziecko jak przybiera ok 700gr miesiecznie to jest ok...ciakwe co z atydzien mi lekarka powie. Generalnie wazy teraz 4 kilo.

dokarmiamy sie butla ze 2-3 razy na dobe bo w moich cycusiach jest za malo mleka:/ poza tym maly wisialby na cycku non stop a po butli jest spokoj 2-3 godziny

My tez sie dokramiamy butla...do tej pory 3 razy na dobe ale bede podawac teraz 4 razy bo te 3 to chyba Bartkowi za malo. Strasznie boje sie ze mia laktacja juz calkowiecie zaniknie ale poki co nie poddaje sie i dostawiam tak z 7-8 razy na dobe.
Chociaz dziwnie u mnie z tum karmieniem jest bo np z piersi mi leci..bluzka mokra a jak Bartek sie dossie to i tak zaraz po odstawieniu potrafi plakac i szukac dalej a w piersiach pustka...albo sa tak miekkie ze on juz ich nie chce...

a podajesz butle os talych porach czy roznie??

dziewczyny to co robicie z tymi dziećmi w tym ich czasie aktywności? ja póki co nic z Maćkiem nie robię bo on jak nie śpi albo nie je to zazwyczaj płacze :/

he he...ja tez tak mialam teraz jest juz spokojniejszy...jak nie placze to klade go do lozeczka i włączam karuzele..albo wkladam do bujaczka albo klade na brzuszki i klepie po pupie ( ponoc dzieci to lubia i faktycznie nawet jak zacznie plakac i zaczne go klepac to sie uspokaja ponoc masuje mu sie brzuszek wtedy) albo nosze na raczkach i opowiadam co bede robic...jakby mnie ktos z boku posluchal to mialby nielz ubaw;)

Witam z rana :-)

Claudia-czekamy na dobre wiadomości jak wrócisz od Michaśka.

Dziewczyny jeśli chodzi o karmienie to ja tez już 2 razy na dobę podawałam mu sztuczne mleko bo ciągle wisiał na cycu i nie mogłam nic zrobic,ale nie przestawałam walczyc o karmienie piersią i ciągle go przystawiałam kiedy tylko chciał ,czasami nawet obiadu nie zrobiłam ale tak jak kazała mi położna przemęczyłam się i teraz dokarmiam go tylko raz bo mam więcej pokarmu i to widac bo mały spi po karmieni około godzinki a wczesniej nie spał prawie wcale tylko po butli,więc i ja się męczyłam i on.... nie wiem moze za chwilę skończy się ta dobra aura i znowu nie będzie tego pokarmu ale na razie jest ok :-)

Hej z rana. Nocka taka jak od kilku dni sen najpierw 3 godziny a potem po 1,5 albo dwie. Ale dziś pada więc mała będzie miała melodię do spania. Mam pytanie do mamuś które już werandowały. W co dokładnie ubieracie dziecko. Bo ja tak myślę: kaftanik, śpiochy, pajacyk polarowy, kombinezon i śpiworek. Poradźcie mi bo nie chcę jej przegrzać. Boję się werandować bo ona nie lubi dużo ciuchów i się będzie złościć. Mężowi już zapowiedziałam że drugie maleństwo robimy na lato :-) Pozdrawiam i spokojnego dnia życzę.
Aha. Mamusie które karmią piersią tylko - ile czasu wasze maluchy najdłużej przesypiają, bo moja nie chce przekroczyć granicy 3 godzin. Czytałam że jak dziecko śpi dwa razy na dobę po 3 godziny w ciągu to jest dokarmione. Więc moja śpi 3 w południe i 3 po kąpieli ale kurcze potem to już krótsze przerwy. Kiedy u waszych maluszków ten czas się wydłużył.

A mnie dziś rano córcia powitała najpiękniejszym uśmiechem :-) naprawde ucieszył ją mój widok. Jakie to wspaniałe uczucie :-)

Hej z rana. Nocka taka jak od kilku dni sen najpierw 3 godziny a potem po 1,5 albo dwie. Ale dziś pada więc mała będzie miała melodię do spania. Mam pytanie do mamuś które już werandowały. W co dokładnie ubieracie dziecko. Bo ja tak myślę: kaftanik, śpiochy, pajacyk polarowy, kombinezon i śpiworek. Poradźcie mi bo nie chcę jej przegrzać. Boję się werandować bo ona nie lubi dużo ciuchów i się będzie złościć. Mężowi już zapowiedziałam że drugie maleństwo robimy na lato :-) Pozdrawiam i spokojnego dnia życzę.
Aha. Mamusie które karmią piersią tylko - ile czasu wasze maluchy najdłużej przesypiają, bo moja nie chce przekroczyć granicy 3 godzin. Czytałam że jak dziecko śpi dwa razy na dobę po 3 godziny w ciągu to jest dokarmione. Więc moja śpi 3 w południe i 3 po kąpieli ale kurcze potem to już krótsze przerwy. Kiedy u waszych maluszków ten czas się wydłużył.
ja nawet na spacer zakładam tylko kombinezon na spiochy i przykrywam polarowym kocykiem. jak będziesz werandowac przy oknie to ten pajacyk odpusc.
co do spania to każde dziecko jest inne i nie przejmuj sie tym co powinno a co nie. moja od poczatku przesypia noc z dwoma przerwami, za to w dzień nie przespi 10 min czasem.

Kate - ja też karmię tylko piersią i chyba nigdy mi tych 3-ch godzin nie dosypia, ale co to za różnica?
zasypia mi ze 2-3 razy dziennie na te godzinę, czasem dwie, czasem 2,5 i jest spoko, myślę, że nie jest zmęczony
w nocy śpi różnie, ale śpi z nami, ze mną pod kołdrą, nie wiem ile śpi, bo nie patrzę tylko śpię :-D :-D
budzę się tylko jak zapłacze, wkaldam cyca i idę spać :-D a Bartuś się sam obsługuje i jak skończy to idzie spać

najedzony tez jest, skoro przybiera 400gr na tydzień

witam sie z rana.. po wczorajszym basenie spałam jak niemowle..( oczywiscie nie nasze:p ) Kubusiek jak spał pomiedzy nami to gitara:) jak tylko go odkładałam do łozka . 30min.. "aaaaaaaaaaa jestem głodny nic nie jadłem " dwa pociagniecia cyca.. i w kime.. i znów odłoze.. 30 min. i jazda,. wiec wyladował miedzy nami i sobie pospałam :) Tomek juz o 7 wstał.. wiec dzis Tatus sie zajmował chłopcami a ja 15 min pospałam :)

Zielona temu pytam, bo ja wychodze.. (a raczej wychodziłam bo teraz chorujemy) w kazdym razie najgorzej jest ubrac dzieci i zniesc dla mnie z 4 pietra.. Tomek tez nie lubi zabardzo chodzic.. wiec troche go nosze. ale zawsze te 30-40 minut pochodzimy.. ponosze go czy wróble pokarmimy...póznije w domu lepiej spi.. wiosną jak juz wyprowadzi sie Kubus z gondoli to chce zakupic WOZEK DLA RODZENSTWA, BLIZNIAKOW ABC DESIGN TANDEM (1440056914) - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy i wtedy bedziemy mogli wyjsc na dłuzszy spacer...

ja tez na spacer zakladam kombinezon tylko na body inp. spodnie

reklama
ja nawet na spacer zakładam tylko kombinezon na spiochy i przykrywam polarowym kocykiem. jak będziesz werandowac przy oknie to ten pajacyk odpusc.
co do spania to każde dziecko jest inne i nie przejmuj sie tym co powinno a co nie. moja od poczatku przesypia noc z dwoma przerwami, za to w dzień nie przespi 10 min czasem.

jak czytam to co piszesz to jakbym o swoim dziecku czytała, od początku przesypia noce pięknie z dwoma przerwami ale w dzień też mało śpi tylko na spacerze i czasem chwile jeszcze pośpi jak wrócimy, ale ogolnie zdarza mu się wogóle nie przespać w dzień:-D udane te Nasze dzieci:-) Ale czytałam że niemowlę powinno spać około 16godzin na dobe a 8h powinny być aktywne:-)

Kate - ja też karmię tylko piersią i chyba nigdy mi tych 3-ch godzin nie dosypia, ale co to za różnica?
zasypia mi ze 2-3 razy dziennie na te godzinę, czasem dwie, czasem 2,5 i jest spoko, myślę, że nie jest zmęczony

Ja też karmie tylko piersią i w nocy nawet 6-7h przespi czasem:) ale 5h to zawsze prześpi:)

Ostatnia edycja:

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry