reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Starnia o pierwsze dziecko!

Co do tej kasy.. najpierw trzeba wydac duzo zeby zrobic wszystko by zajsc w ciaze, za to jak juz sie zajdzoe trzeba wydawac jeszcze wiecej, bo na nfz to chyba ciezko w tym kraju prowadzic ciaze, ale zdrowie i dziecko najwazniejsze !
Dokładnie ja się z tobą zgadzam w 100% . Trzeba zainwestować w dobre suplementy badania tez prywatnie czyli trzeba zapłacić tak jak i lekarza itp . A jak się już zajdzie to trzeba jeszcze więcej na lekarzy prywatnie badania itp dla mnie też zdrowie jest ważne a jak będzie dzidzia to tez będę robić wszystko aby było ok .😊

reklama
Jeśli możesz wysłać to poproszę. Ja to zupełnie jestem zielona w tym wszystkim... Aż wstyd

W poniedziałek zrobię cały pakiet tarczycowy jeszcze raz
Jutro ci wyślę jeśli chcesz tak jak mi lekarz kazał mam zapisane ja mam z solgara teraz przy wyniku 42 biorę codziennie 4tys jednostek 4.000um i mi to wystarczy ale d3 biorę z k2 żeby lepiej się wchłanial tak jak koleżanka wyżej pisze lub jeść z tłustym widzę ze się znasz na witaminach i jak je przyjmować z posiłkiem do tego mam b12 ze lepiej transportuje d3 . Jak sobie kupisz 4tys jednostek i będziesz brać pierwsze dwa mies lub miesiąc codziennie po dwie a potem już po jednej tak jak ci koleżanka wyżej napisała tak miałam i ja

Jeśli możesz wysłać to poproszę. Ja to zupełnie jestem zielona w tym wszystkim... Aż wstyd

W poniedziałek zrobię cały pakiet tarczycowy jeszcze raz
Wyślę Ci jutro całą rozpiske witamin tych najważniejszych nie ma ich dużo bo przy ciąży to B6 b9 czyli kwas foliowy b12 d3 magnez do d3 musi być to mam od dietetyka wszystko co z czym idzie jak brać itp znajdę w papierach wyślę

Możecie polecić jakąś Wit?
Np vigantol, vigantoletten (leki) albo gold vit d3 (środek specjalnego przeznaczenia medycznego) - reszta to suple, które mają słabą kontrole - w tych wyżej jest dużo badań nad skutecznością, przyswajalnością itp.

ja biorę vigantoletten + femibion 2 (jako że ma więcej jodu) + kwas foliowy zmetylowany jako przygotowanie do ciąży

A tak w ogóle dziewczyny to polecam
Tu można poczytać analizy wielu leków/ supli i ktoś kto to pisze pisze z głową!
Tu link do supli w czasie planowania

Ostatnia edycja:
@Daraa_94 Twoja wit D nie jest na tak złym poziomie, spokojnie 😀ja biorę vigantol w kroplach. Prolaktyna z tego co mówił mi wcześniej mój gin to za wysoko niestety, ja miałam ostatnio wynik 27 i kazał zbijać. Wiadomo, jedne zajdą z wynikiem wyższym ponad normę, inne mając w normie ale lekko podwyższony będą się starać długo- każdy organizm jest inny. Brałaś Euthyrox jeśli chodzi o niedoczynność tarczycy ? Wcześniejsze TSH było spore, te jest akurat- udało Ci się je jakoś zbić ?

reklama
Cześć dziewczyny 😊
@Daraa_94 a dlaczego znowu będziesz powtarzać badania tarczycy jak je dopiero zrobiłaś. Sprawdziłam mam napisane tak :
D3 - PODNIEŚĆ D3 NA STĘŻENIE OPTYMALNE DO GÓRNEJ GRANICY czyli górna granica to 50 .
Ja brałam coś koło 4tyg 8tys jednostek potem 4tys jednostek 2mies a teraz sprawdziłam i na tych witamina mam napisane 500iu biorę to dwa razy dziennie codziennie do momentu kiedy nie zajde w ciążę potem zwiększe dawkę do 4tys jednostek 3x na tydzień będę brać .
Tylko pamiętaj ja tak miałam moje zalecenia od lekarza jak pójdziesz do gin zapytaj ile masz suplementowac . Sprawdź sobie jeśli chcesz magnez ważny chyba 6zl kosztuje z krwi i b12- 35zl .
Ja brałam zmetylowane ze lepiej się wchłaniają te witaminy one są znacznie droższe ale tak mi gin polecił mam magnez z b6 biorę x2 tabl dziennie kwas foliowy zmetylowany biorę dziennie 0.8 mg biorę witaminę E 200 mcg dziennie b12 brałam jedną ampulke pod język zmetylowana brałam 2mies codziennie przestałam brać b12 sprawdzam to cały czas z krwi i ostatnio był na górnej granicy przestałam mam w krwi ponad 800 .
Najważniejsze żebyś przyjmowała
Kwas foliowy
B12 chociaż 3x w tyg
Magnez z b6
E co drugi dzień
D3 chociaż 4tys jednostek wraz z tłustym posiłkiem ja biorę z K2
Te miałam na samej górze bo ja jeszcze biorę wiele innych kompleks np z CoQ10
Te 1sze ważne i ja mam z solgar wszystkie witaminy . Jak będę w ciąży mam brać femibion 1 do 3mies potem femibion 2 bo one mają w składzie zmetylowane witaminy lekarz kazał mi brać femibion 1 dwie tabletki dziennie .
Zapytaj swojego gin co ci poleca czasami dobry kompleks witamin wystarczy 😉

Do góry