reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Stare i nowe znajome mamuśki :)

dzien dobry mamusie:-)
a ja sie musze pochwalic ze mojej corci sie poprawilo ostatnio, zaczela budzic sie tylko dwa razy w ciagu nocy( co prawda to dopiero 2 taka noc ale juz sie ciesze) i to nic ze o 7 juz wstaje:-)
mamy za to inny problem, ma odkad zaczela dostawac produkty bezmleczne( jablko, ziemiak,marchewka, soczek jablkowy)nie moze zrobic kupy, teraz juz 5 dzien czekamy i zaczynam sie martwic nie na zarty.wiem ze niby dzieci moga nie robic po kilka dni ale do tej pory robila nawet dwa razy w ciagu dnia a teraz marudzi i sie denerwuje(widac ze boli ja brzuszek).niem wiem co mam z nia robic...

reklama
cześć dziewczyny !

xTosia
powiedz czy Twoja mała poza stałymi posiłkami (śniadanie, obiad , kolacja ) podjada coś między nimi ? Jakieś chrupki, owoce itd? Jeśli tak to nie musisz się martwić ,że nie zjada Ci czasem drugiego dania, spróbuj jej dać np zupe , położyć ją na drzemkę a jak wstanie to dać drugie. I nie martw się,że mało waży , niektóre dzieci po prostu tak mają. Za nic w świecie nie wmuszaj w nią jedzenia na siłę, bo z czasem będzie jeszcze gorzej. Jedzenie będzie jej się kojarzyło z czymś nieprzyjemnym i wtedy dopiero będzie kłopot.

wiolka
a to dziwne ,że po jabłku nie robi, może daj jej trochę wiecej a ogranicz inne produkty ?

Ostatnia edycja:
Tosia może ona jest takiej drobniutkiej budowy? Moja mała tylko poliki ma okrągłe, a tak to szczuplutka jest, chociaż je za troje :D Używasz siatek centylowych? Ważne żeby trzymała się w tym samym centylu, albo tuż obok

Wiola Ja miałam ten sam problem i niestety mój synus tak płakał ze juznic sie nie dawało zrobić...więc pozostał termometr..:( troszkę w kremiku zamoczyc końcówke i wsadzić delikatnie do pupy i poruszac i tak kilka razy powinno pomóc jak już poleci troszke te najgorsze to zostaw tak jak jest jak sama nie bedzie chciała zrobic!!!
I daj malutkiej jabłuszko powinno wywołać kupcie (bo rozluźnia ) i nie dawaj marchewki na razie bo marchewka powoduje zatwardzenie!...No jak bys jeszcze potrzebowała jakiejś wskazówki to pisz..ja z Wojtusiem przerobiłam chyba wszystko ALE PAMIĘTAJ TERMOMETR TO OSTATECZNOŚĆ>>>i jak cos to kąpiele w ciepłej wodzie pomaga....też masowanie brzuszka od klatki piersiowej w dół na przemien obiema rękami...i jak to nie pomaga to termometr...(lekarz mi powiedział ze jak juz dziecko się meczy strasznie i popłakuje to trzeba pomóc a jak nie płacze to nic nie robić najwyzej te masaże....

A co do mojej siostry to wyupisali ja do domu dziś ...ale po badaniu powiedzieli ze jest już wszystko przygotowane na poród i moja siostra się śmiała ze podzie do domu posprząta i wróci:-)
ide bo mały mi tu płacze

karmie piersia... a wprowadzilam dodatkowe pokarmy bo jak bylam u lekarza na kontroli jak mala skonczyla 4 m to lekarz mnie opindolil ze jeszcze tego nie robie. ale zaczelam podawac powoli, po jednej lyzeczce. pokar bezmleczny dostaje raz dziennie i jest to albo jabluszko albo ziemniaczek albo marchewka .
a co do czopka to jedynie po nim zrobi ale w ciagu 10 dni podalam jej 2 trazy, a bez czopka nie zrobi i tyle
a termometr w dupcie nie pomaga

marcy myslalam ze twoja siostra ma to juz za soba.ale co do sprzatania to powiem wam ze nie zawsze pomaga, ja wysprzatalam caly dom , mieszkam na 3 pietrze i dziennie 3 razy w gore i w dol schodami oczywiscie, spacery po 3 km a nic nie przyspieszylam:-)
mala najwiecej jablka dostaje...pierwsze trzy dni jest ok ale teraz widze ze sie meczy

ilonka w 40 tyg juz jest szok....i ją wypuscili do domu:-) szok
wiola to do lekarza idź z nią może potrzebuje cos na uregulowanie pracy jelit moj wojtek dostał debridat (nie wiem jak się pisze) i po kilku godz było ok :-) a po kilku dniach już nie było śladu po kolkach itd....

hej
mojemu Kubie to pomagal jedynie termometr jak nie robil kupy po 5-7 dni po tym od razy zrobil ze niewiedzialam jak sie mam za nia zabrac...hehe....i wcale sie dziecko nie przyzwyczaja to tego jak poczytalam w necie....jak ma pomoc to po co sie ma dziecko meczyc....teraz to nawala jak leci...:-D:-D

a mojemu synciowi cos "odwala"...wogole niechce jesc zup robionych przeze mnie..jak sloik otworze to owszem zje caly ze moglby nawet dwa...teraz sie gotuje moja zupa i zobaczymyu pozniej..

a ja sie obzeram teraz ciastem imieninowym....co prawda kupner ale puszneeeeee:-D:-D

wyslalam dzis ch i LM o prace...tak dla jaj a noz moze sie odezwa...na sekretarke w jakiejs firmie....poprobuje chociaz czy cos z tego bedzie...

reklama
jest jeszcze metoda(której ja nie uważam) metoda termometru.... ze sie leciutko wkłada w pupkę. ale ja sie na tym nie znam.... byś musiała poczytać.
Metoda ok i jeśli będziesz delikatna to bezpieczna. Ja robiłam tak jak Miśka miała kolki, pomagało jej się odgazować. Tylko używałam termomertu z giętką koncówką i wazelinki.

Marcy bieganie po schodach to jakiś mit :-p ja mieszkam na 4 piętrze i latałam codziennie, a urodziłam tydzień po terminie podłączona pod oxy, bo Marika nie miała ochoty się ruszyć. Sex i ostre potrawy też nic nie dawały...

Ilonka1q w nowym schemacie już po kończeniu 4 miesiąca wprowadza się jeden posiłek bezmleczny z glutenem, dziś wyczytałam ;/ o tutaj http://www.nutricia.com.pl/images/dokumenty/schemat_zywienia_niemowlat_karmionych_piersia.pdf a tu dla butelkowych http://www.nutricia.com.pl/images/d...iemowlat_karmionych_mlekiem_modyfikowanym.pdf

A my jutro do lekarza i to będzie pierwsze wyjście z domu po szpitalu... Tak więc dziś wystawiam pannę na balkon, niech się powietrzy trochę przed prawdziwym wyjściem.

Do góry