reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Stare i nowe znajome mamuśki :)

Olka, ale naród to też Ty, ja, nasze dzieci, jesteśmy komórką tego narodu, ogniwem. A taka jest prawda, że to ludzie nauczyli brac lekarzy, bo zawsze czekoladki, wineczka, pieniązki,,,taka mentalnosc, nie dasz pielegniarce nie poda Ci wody (tak nauczone), dlatego jak wiem ze miałabym dać w łape ide wtedy prywatnie (tak było z moja babcia, lekarz łapówkarz to mysle a fige i poszłam do prywatnej kliniki i u tego samego lekarza, kosztowało mniej niż jakbym miała dać w łape). Znam sytuacje pewnej rodziny, ,,operacja ma byc pan doktor o kase, rodzina nie bardzo miała i dała 300 zamiast wiecej, lekarz nie popatrzył do koperty tylko schował do szuflady. W trakcie rozmowy dowiedział się za tylko tyle mu dali wiec siega do szuflady i rzuca im koperte ze groszy nie przyjmuje.....Rodzina wzieła koperte i wyszła. W domu zagladaja, a tam zamiast ich 300 zł jest 700 :) Lekarzowi z chciwosci pomyliły się koperty :-)

Jestem daleka od generalizowania bo nei wszyscy sa tacy, czy lekarz, czy prawnik, czy monter i mechanik.
lata temu spedziałam jezdzac po szpitalach od Krakowa po Poznań z dobre 8 miesiecy i bardziej bila po oczach znieczulica (łapówkarze też sie zdarzali, ale jak chciales to dales a jak nie to nie). W Poznaniu trafiłam na rewalacyjnego onkologa koło 40-tki (ten co nawet upominku nie chciał za uratowanie mi zycia) i był rewalacyjny dlatego bo był ludzki (tłumaczył, próbował a nie spisał na straty). Spedziłam u psychologa dporo czasu zanim ponownie odzyskalam wiare w ludzi międzyinnymi.:no:

I to tyle uzewneczniłam się okrutnie i to tylko moja opinia;-) Nikogo nie oceniam i nie chce urazic..takie poprostu mam odczucia.

reklama
Ewelka
Coś mnie zainteresowało...mąż dostał 500 zł mandatu łącznie za te wykroczenia:

* Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 21 - 30 km/h - 100 - 200 zł
* Kierowanie pojazdem przez osobę nieposiadającą przy sobie wymaganych dokumentów - 50 za brak każdego z wymaganych dokumentów, nie więcej niż 250

Co daje 300 zł, prędkość + brak prawka i ważnego przeglądu (to jak nie mieć go wcale), a za co 200zł ? Nie idzie nic więcej podciągnąć i zastanawiam się czy policjanci Was na coś nie naciągneli.

Sprawdzałam wykroczenia Twojego męża wg. tego taryfikatora Nowy Taryfikator mandatów

Tosia mnie tez cos niegra, chyba oszukali.:wściekła/y:.. pytanie czy taka zolta ksiazeczke pokazali :))
Mnie ostatnio pokazali za co bym "bekła" i punkty kwota co za co....A ja głupia jechałam z komorka (nie zdazyłam zestawu podlaczyć) i swiatła wylaczone, ale dopiero wyjezdzałam z bramy z 15m :-) i jakos mi sie upiekło, sprawdzili ze zero punktow i mandatow w mojej karierze babo-kierowcy ;-) to darowali jeden jedyny raz, poza tym Zuzka spała w foteliku i moze to predzej (panowie chyba maja dzieci bo zaoobraczkowani byli).

xTosia
najlepsze jest to ze jechal maluchem ;-) i powiedzieli mu ze jechal 90 i to pod gorke kawalek :-) gdzie jest wiadome ze takim samochodem sie nie rozpedzisz pod gorke i to tak szybko...cos mi tu smierdzi wogole z ta policjka co go zatrzymala a najlepsze jest to ze jechali za nim...i powiedzial potem ze nie mial jednego stopa z tylu

ewelka - nie wiem jak to jest z tym mandatem.Albo doliczyli mu jeszcze za coś, albo policzyli za dużo. Mój kolega dostał raz 500zł ale nie miał Prawa Jazdy i przekroczył prędkość. Skoro Twój mąż miał Prawko, przegląd był nie ważny jeden dzień i jechał max. 30km/h za szybko (zakładając że to "kaszlakiem" - czyt. maluchem możliwe), to coś się w wysokości mandatu nie zgadza! W sumie od początku pisałam że coś wysoki jest ten mandat. Wiesz zawsze możecie się odwołać do sądu grockiego, ale nie wiem czy warto o 500zł się sądzić nie mając pewności że koszty rozprawy Wam umożą. Bo oczywiście jest szansa na umożenie i mandatu i kosztów rozprawy.

A tak na marginesie ciekawe "co" zabiło Michaela Jacksona ??? Leki przeciwbólowe, stres przez długi lub powrót na scenę, a może tak zwyczajnie sobie zmarł. Tak czy siak świat stracił Króla Popu... (*)
[*](*)

Ja tak na chwileczke, bo kapiemy małą ( a nie chce znwou zostać pominięta w tym rytuale), ale Olka ma racje zawsze można się odwołać, a jak jest pewny, że nie zawinił to nie przyjmuje mandatu tylko sprawa przekazywana jest do grockiego. Jest jedno ale....musi mieć dowody na to że policja nie ma racji, a z drugiej strony policja np. film, że oni jechali za szybko itd. Znam sporo osoób które bez pojawienia się w sadzie tylko składając odwołanie wygrywali sprawy, a najlepsze to to że potem papier taki idzie na policje i pozniej zastanawiaja się 2 razy zanim "palną" bezzasadny mandat!!!
Czasami warto iśc do sądu nawet w beznadziejnej sprawie,,,przykład prawnika, który wygrał z autostrada (a drugi pan wczesniej już nie). Dużo zlaezy od sądów i czy idzie się np. tam z czystym kontem (w tym wypadku z punktami i mandatami):blink:

Dobranoc

kazdy ma swoje zdanie. a ze polacy tacy czy owacy to sami tego chcieli.... nie ma tu nic do gadania ze ktos ma sie wyprowadzac jak sie cos nie podoba..... jest roznica byc polakiem byc patriotą ...
Asia lepiej ze polak o polakach tak mowi, niz jakis zakichany gebels co sam gorszy od nie jednego ze swoich sasiadow.
ale kłocic sie nie bede..... nie mam choty, nie o to w tym chodzi. stwierdzanie faktow zła rzecz...wiec nie wiem co lepsze.

To tak działa skoro sam Polak na siebie pluje to pluja tez inni (pozwalaja sobie), a mówiac o ogóle mówi sie tez o sobie! My mamy to do siebie ze bardzo lubimy narzekac i jestesmy zakompleksieni jako naród, tylko zal że dziadkowie w grobie sie przewracają, a oni o Nas walczyli, coż szkoda.
Nie lubie Amerykańców, ale podziwiam ich za solidaryzm i za to że nie wstydza sie kim sa, a to taki naród z tak młoda historia (to ta napływowość to powoduje...szacunek).

Wyraziłam swoja opinie i juz a mentalności nie zmienie...a co do łapówkrstwa to na studiach było widac kto sie dostał bo tatus taki czy siaki i nóż sie w kieszeni otwierał, a zero powołania do zawodu,,,,a teraz robia co ojcowie kasa kasa, wszystko dla niej zrobia :wściekła/y: moj zawod szkody takiej nie zrobi, ale taki sam system u lekarzy..a potem trafisz do pigularza szkoda gadac:szok:

Ilonka buziaki, bardzo nerwowa kobieto ;-)

Ech a moi sie karmia, no cholera matka niepotrzebna:-) mój Zuzie powinien do brzucha sobie włożyć.

reklama
hej laski, w zyciu chyba nie nadrobie zaległosci ;) zostalam przywolana do porzadku przez jedna z ciotek ze do was nie zagladam. hehe wiec jestem :-D

u mnie mlyn sesja trwa- zostaly mi ostanie najgorsze 3 egzaminy w ten weekend i wreszcie wakacje heheh i upragniony odpoczynek
A tak to w sumie nic nowego, stara bieda cytologia mi wyszla ok, dzieci zdrowe maz tez hihiih.
Teraz bede miec wiecej czasu - wiec bede zagladac czesciej do was

pozdrawiam buzki

Do góry