reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Starania z clostilbegyt i prolaktyna czynnościow staraczki 2018

Ja też myślałam że jak była owulacja to lekarz na bank jest w stanie to potwierdzić a jak poszłam na usg około 14 h po pozytywnym teście owu to nie było śladu po pęcherzyku i gin powiedział że jednoznacznie nie może potwierdzić że owu była [emoji848]
Zrobiłam wtedy badanie progesteronu i wynik potwierdził że miałam owulacje.

reklama
Ja już nie jarze. Bo mi kilku lekarzy powiedzialo, że ciałko.zolte widać ale.jak.jest ciąża. Po owulacji jest torbiel krwotoczna która w razie ciąży przekształca się w ciałko.zolte. Płyn Douglasa widac do 3 dni max.

I jak pytałam trzy dni.po zastrzyku lekarki, czy widać ciałko.zolte to się zaśmiała że nie.ma.narazie ciąży więc nie widać. Profesor to samo mówił. Mało tego, mówił że ta torbiel krwotoczna to prawidłową rzecz. Pęka pęcherzyk, a do środka wlewa się trochę krwi. I stąd nazwa.
Jeszcze kilka godzin i się dowiem :)

I dostałam @ w nocy . Idę na usg dzisiaj o 19 . Musze dopytać doktorka co dalej , to będzie 3 cykl z clo. Nie wiem co on tam chce sprawdzać w czasie @ .

W okresie to Ci nic nie sprawdzi. Pewnie chodziło o to żebyś przyszła sprawdzić czy była owulacja. Ile trwał ten cykl?
I dostałam @ w nocy . Idę na usg dzisiaj o 19 . Musze dopytać doktorka co dalej , to będzie 3 cykl z clo. Nie wiem co on tam chce sprawdzać w czasie @ .

Ja też myślałam że jak była owulacja to lekarz na bank jest w stanie to potwierdzić a jak poszłam na usg około 14 h po pozytywnym teście owu to nie było śladu po pęcherzyku i gin powiedział że jednoznacznie nie może potwierdzić że owu była [emoji848]
Zrobiłam wtedy badanie progesteronu i wynik potwierdził że miałam owulacje.
nie było widać bo ciałko żółte powstaje dopiero 2-3 dni po owulacji

Instrukcja:

Ciałko żółte (łac. corpus luteum) – efekt przekształceń pęcherzyka jajnikowego, który funkcjonuje jako gruczoł dokrewny. Powstaje po uwolnieniu oocytu II rzędu w miejscu pękniętego pęcherzyka jajnikowego. Główną rolę w wytwarzaniu ciałka żółtego odgrywają komórki warstwy ziarnistej. Proces przemiany pęcherzyka jajnikowego w ciałko żółte nazywany jest luteinizacją[1]. Ciałko żółte produkuje progesteron, hormon przygotowujący błonę śluzową macicy do przyjęcia zarodka powstałego z zapłodnionej komórki jajowej i umożliwienia jego rozwoju. W późniejszym etapie ciąży (14-18 tydzień) funkcję wytwarzania progesteronu u człowieka, całkowicie przejmuje łożysko. Gdy nie dojdzie do zapłodnienia, ciałko żółte po 10-12 dniach zaczyna zanikać wskutek działania leukocytów oraz fibroblastów odkładających w ciałku żółtym kolagen. Proces ten nosi nazwę luteolizy. W jego wyniku ciałko żółte przekształca się w ciałko żółte miesiączkowe, a następnie w ciałko białawe.

ovulation_facts_miths1.png

W jajniku, w miejscu pękniętego pęcherzyka po wydostaniu się dojrzałej komórki jajowej na zewnątrz powstaje ciałko krwotoczne, przekształcające się w ciałko żółte, które wytwarza hormon progesteron. Progesteron przygotowuje śluzówkę macicy na przyjęcie zapłodnionego jaja, powodując jej silne ukrwienie. Tak przygotowana macica będzie mogła odżywić rozwijający się w niej zarodek. Niedobór progesteronu, może powodować utratę ciąży w każdej fazie rozwoju.

Jeżeli komórka jajowa zostanie zapłodniona, ciałko żółte nie zanika, lecz przekształca się w tzw. ciałko ciążowe, produkujące w dalszym ciągu progesteron. Pomaga on utrzymać rozwijającą się ciążę i w trakcie jej trwania hamuje dojrzewanie kolejnych komórek jajowych. Z tego powodu progesteron określany jest często mianem hormonu ciążowego.
Gdy nie dojdzie do zapłodnienia w ciągu kilkunastu godzin po owulacji, ciałko żółte stopniowo zanika i przekształca się po 10 dniach w ciałko białawe. Wiąże się z tym stopniowe obniżanie poziomu progesteronu we krwi, co z kolei powoduje zmniejszanie ukrwienia śluzówki macicy. Po mniej więcej 12 – 14 dniach od owulacji zostaje ona usunięta poprzez złuszczanie śluzówki macicy (objawiające się jako miesiączka). Trwa to najczęściej około 5 dni.

reklama

W takim przypadku ginekolog zrobi Ci pewnie USG przez podbrzusze, żeby sprawdzić czy przypadkiem nie zrobiła się żadna torbiel etc. i czy możesz bezpiecznie lecieć z kolejnym cyklem na stymulacji. U mojego gina tak to wygląda wiec przypuszczam, że u Ciebie będzie to samo :)

Przykro mi, że jednak przyszła @ :( trzymam kciuki za kolejny cykl! <3

Do góry