reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Starania po straconej ciąży

@Carry88 podpisuję się pod odpowiedziami @roki_1991. Dodatkowo radziłabym Ci się umówić do hematologa, niech on się wypowie w temacie mutacji i zespołu antyfosfolipidowego. Dobrze znaleźć w necie namiar na takiego, który ogarnia ten temat w kontekście ciąży i w koniecznych przypadkach wystawia zalecenia heparyny z refundacja (a nie "to ginekolog pani wypisze"). Jaką dokładnie masz tę mutację mthfr? Nie masz konsultacji genetyka w cenie badania?

Dziękuję za odpowiez. Mam mthfr 677 homozygotyczny. Robiłam całą trombofilie wysylkowo więc nie mam konsultacji.

reklama
Dziewczyny, bardzo proszę o pomoc, bo ja już nie wiem co robić, gubię się.
Po poronieniu zbadałam panel trombofilii wyszedł między innymi MTHFR w wersji C homozygota, czyli chyba najgorzej.

Obecnie jestem w 6tc, w związku z tym mam brać metylowaną formę kwasu foliowego. Ale zrobiłam 3 mce temu badanie na poziom kwasu foliowego i miałam ponad 19 norma do 17,5. Wzięłam zgodnie z poleceniem w preparacie Composita Mama obie wersje b9 400mg zwykły i 400mg aktywny. Powtórzyłam badanie, a tam już 25 (norma do 17,5). Ewidentnie nie przyswajam tego zwykłego.

Teraz pytanie: jak ja mam to wszystko skomponować w suplementach? O ile 400mg folianów osobno jest sporo, tak w kompleksach witaminowych z grupy B zawsze tam ten zwykly kwas foliowy się pojawia, a ja nie mogę go brać. Jak mam to ogarnąć? Przydałoby mi się tylko 400mg l-metylofolianu, b6, b12, witamina D ok 2000 jednostek , DHA, jod a najlepiej jeszcze B2. Nie wiem jak mam to w tych preparatach skomponować. Jak przyjmuje gotowe preparaty, to kwasu foliowego za dużo i rośnie.
Pozdrawiam Was.

Ja mam podobną sytuację jeśli chodzi o kwas foliowy. Też mam mutacje mthfr ale hetero zrobiłam sobie poziom kwasu i wyszło mi chyba 25 czyli ponad normę. Odstawiłam kompleks witamin dla starających się i biorę tylko zmetylowany kwas foliowy. Może dokupie jeszcze b12 też zmetylowana. Dodatkowo jak nie zapomnę to lykam D3. Lekarz nic konkretnego o tym nie mówił.

Hej, ja już dotarłam do fajnych wartościowych porad odnośnie mutacji związanych z trombofilią, jest tego naprawdę dużo- grupa na FB „MTHFR Polska”, warto. Nawet mówią o suplementacji ciągłej przy tych naszych schorzeniach. Do zestawu, o którym mówisz ważne podobno jescze, by brać koenzymatyczną witaminę B6 (to taka jakby zmetylowana, tak jak b12), bo ona też obniża homocysteinę, a to ważne przy mutacjach w trombofilii. Ja już mniej więcej dobrałam suplementy, ale fakt- nie znalazłam takiego jednego, czy dwóch. Tabletek jest więcej, ale też polecają te naturalne, bez stearynianów i innych sztucznych środków. Pozdrawiam

Dziewczyny, bardzo proszę o pomoc, bo ja już nie wiem co robić, gubię się.
Po poronieniu zbadałam panel trombofilii wyszedł między innymi MTHFR w wersji C homozygota, czyli chyba najgorzej.

Obecnie jestem w 6tc, w związku z tym mam brać metylowaną formę kwasu foliowego. Ale zrobiłam 3 mce temu badanie na poziom kwasu foliowego i miałam ponad 19 norma do 17,5. Wzięłam zgodnie z poleceniem w preparacie Composita Mama obie wersje b9 400mg zwykły i 400mg aktywny. Powtórzyłam badanie, a tam już 25 (norma do 17,5). Ewidentnie nie przyswajam tego zwykłego.

Teraz pytanie: jak ja mam to wszystko skomponować w suplementach? O ile 400mg folianów osobno jest sporo, tak w kompleksach witaminowych z grupy B zawsze tam ten zwykly kwas foliowy się pojawia, a ja nie mogę go brać. Jak mam to ogarnąć? Przydałoby mi się tylko 400mg l-metylofolianu, b6, b12, witamina D ok 2000 jednostek , DHA, jod a najlepiej jeszcze B2. Nie wiem jak mam to w tych preparatach skomponować. Jak przyjmuje gotowe preparaty, to kwasu foliowego za dużo i rośnie.
Pozdrawiam Was.
W B complex firmy BIOCAPS nie ma zwykłego kwasu foliowego, jest metylokobalamina (B12), P-5-P B6 oraz B2. Ale czy brać to w ciąży? Linkuję jeszcze Optimal Prenatal, ale cena jest b. wysoka.

reklama
O biocaps na tym forum MTHFR Polska pisaly (i polecaly) inne kobiety w ciazy, ze biorą, czy braly w ciazy. Tylko sprawdzilam ilosciowo- duze stezenia tam tego są jesli chodzi o pozostale witaminy z grupy B (bo akurat folian optymalnie), wiec chyba musialabym osobno codziennie brac folian, a co kilka dni ten biocaps, bo codziennie lykac takie dawki to chyba za duzo. Trudna sprawa.

Ps. Seeking Health tez czytalam, ale z kolei 6 tabletek dziennie, bardzo duzo + jeszcze DHA i EPA bo nie ma w skladzie, troche by tego bylo

Do góry