Carry88
Moderator
Dziewczyny, bardzo proszę o pomoc, bo ja już nie wiem co robić, gubię się.
Po poronieniu zbadałam panel trombofilii wyszedł między innymi MTHFR w wersji C homozygota, czyli chyba najgorzej.
Obecnie jestem w 6tc, w związku z tym mam brać metylowaną formę kwasu foliowego. Ale zrobiłam 3 mce temu badanie na poziom kwasu foliowego i miałam ponad 19 norma do 17,5. Wzięłam zgodnie z poleceniem w preparacie Composita Mama obie wersje b9 400mg zwykły i 400mg aktywny. Powtórzyłam badanie, a tam już 25 (norma do 17,5). Ewidentnie nie przyswajam tego zwykłego.
Teraz pytanie: jak ja mam to wszystko skomponować w suplementach? O ile 400mg folianów osobno jest sporo, tak w kompleksach witaminowych z grupy B zawsze tam ten zwykly kwas foliowy się pojawia, a ja nie mogę go brać. Jak mam to ogarnąć? Przydałoby mi się tylko 400mg l-metylofolianu, b6, b12, witamina D ok 2000 jednostek , DHA, jod a najlepiej jeszcze B2. Nie wiem jak mam to w tych preparatach skomponować. Jak przyjmuje gotowe preparaty, to kwasu foliowego za dużo i rośnie.
Pozdrawiam Was.
Też mam mthfr w wersji homo ale do końca nie wiem czemu to gorzej, bo oba złe geny? Ja się dopiero zacznę starać po poronieniu, ale trochę mnie też to wszystko przeraża. Sama próbuje coś kompletować z witamin, ale czekam jeszcze na wyniki.