reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Starania po straconej ciąży

jeszcze jedno mam pytanie czy któraś z Was używała globulekGynauxil, w instrukcji pisze żeby nie przyjmować jeśli myśli się o ciąży, i nie wiem co robić bo lekarka powiedziała ze to prawdopodobna przyczyna mojego bólu choć usg nie zrobiła, tylko obmacała brzuch

reklama
Hajmal nie brałam tych globulek, ale jak planujesz iść jeszcze raz to się wstrzymaj i zobaczysz co wyjdzie na usg, jak będzie czysto i Cie bardzo boli, to zacznij je brać. czasami pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć, co widzę nawet po sobie, a jak za bardzo sie chce, to też się sprawy komplikują... ehh my kobiety mamy ciężko.

Dziewczyny narzekania ciąg dalszy. Robiłam dziś wyniki tarczycy i uwaga: 14,71! Ft4 poniżej normy. Próbuję się dodzwonić do endokrynologa, żeby się umówić na poniedziałek. Myślicie, że mogło tak skoczyć przez tą torbiel? Sorki, że tak tylko o sobie ostatnio...

Baslan , byłam otwierana, jak do cesarki i właśnie po tej operacji szybko zaszłam w ciążę, w 2 cyklu.
Wynik tsh meega wysoki. Dodzwonilas się? Idziesz w pon na wizytę?

Baslan wow ale wynik wysoki. W jakim odstępie czasu tak Ci skoczylo? Ja slyszalam tylko ze przy wysokim tsh ciężko zajsc w ciążę. Nie wiem czy torbiel ma wplyw na tarczyce.

Ta kolezanka po zabiegu tez własnie szybko zaszla w ciążę tez w drugim cyklu. Tylko jedna @ dostala po zabiegu

Jak robiłam wyniki 16.08 to TSH miałam 1,47 a ft4 w górnej granicy normy, czyli było pięknie. W życiu bym się nie spodziewała takiego skoku.
Niestety Pani endokrynolog nie odbierała, ale będę próbować w poniedziałek i może uda mi się wcisnąć na wtorek, to zdążę dorobić resztę wyników. W desperacji zadzwoniłam do gina, do którego jeździłam do kliniki i kazał zwiększyć dawkę euthyroxu. Najpierw przez trzy dni 50, a później już mam brać 75 i powiedział, żeby powtórzyć profil tarczycowy i lecieć do endo, bo może znajdzie się jakaś przyczyna rzutu choroby. Sam był zdziwiony, że przez 6 tyg tak skoczyło.
Chciejka, Aneta z tą torbielą to w takim razie normalna operacja, mam nadzieję, że mnie to ominie i po 1-2@ będzie ok.

Edit:
Patrzcie co znalazłam:"W ciąży i w czasie stymulacji owulacji(głównie gonadotropinami) wzrasta zapotrzebowanie na hormony tarczycy dlatego, że pod wpływem wysokich stężeń estrogenów zmniejsza się ich biologiczna dostępność tzn. potrzeba więcej T4 i T3 dla utrzymania dostatecznego poziomu fT4 i fT3. W związku z tym często trzeba zmodyfikować dawkę leku u osób z niedoczynnością tarczycy..."
Czyli może tak się stało przez clostilbegyt, torbiel też wydziela dużo estrogenòw (tak pow. wczorajszy gin), czyli od tego też mogą się pogarszać wyniki tarczycy? Tylko ciekawe dlaczego gin zlecając clo o tym nie wspomniał? Jak się dostanę do endo to muszę o to zapytać.

Ostatnia edycja:
Baslan o matko ale Ci ten wynik podskoczył! Szok! Ja bym powtórzyła żeby upewnić się czy to nie błąd jakiś.
Co do tego czy to kwestia CLO to powiem Ci, że pierwsze słyszę o tym. Ale kto wie, może i faktycznie tak jest? U mnie stymulacja praktycznie nie wpłynęła na tarczycę, a też mam niedoczynność.

reklama
Ja robiłam badania w drugim cyklu stymulacji bo tak mi akurat przypadła wizyta u endo. A kolejny raz robiłam jakieś dwa miesiące po zakończeniu kuracji CLO (w tamtym okresie akurat musiałam mieć wizyty u endo raz na kwartał). W obu przypadkach wyniki były ok, w sensie że bez istotnych zmian.
Daj znać co Ci endo powie jak uda się dodzwonić.

Do góry