reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Starania o ciążę 35+ :)

reklama
No u mnie sprawa wygląda tak, ogólnie byłam na przestrzeni ostatnich 2 miesięcy u dwóch lekarzy jedna powoli zaczyna skłaniać się do głębszej diagnozy i jakiegoś działania. Druga lekarka na chwilę obecną kazała jedynie kwas foliowy brać i zrobić sobie badanie na mutację jakiegoś dziwnego genu MTHFR jeśli coś z tego wyjdzie nie tak to mam brać jakiś inny typ kwasu foliowego. Nie wiem w sumie, której bardziej słuchać czy tej co zaleca już jakieś większe działania i diagnostykę czy u tej która kazała wyluzować, bo dziecko przyjdzie wtedy kiedy zechce. Boję się trochę tracić czas,ale sama jeszcze nie czuję presji :)
Będziesz musiałam brać zmetylowaną formę kwasu foliowego jeśli wyjdzie mutacja genu :)

Dziewczyny a czy Wam lekarze zalecają jakieś specjalne przygotowania w takim wieku? Moja lekarka powiedziała że na razie brać kwas foliowy a resztę będziemy myśleć jak już w ciążę zajdę
A co było powodem odejścia wód? Nie zostawiaj tak tego. Sprawdź chociaż posiewy i bakterie , by sytuacja się nie powtórzyła.

Dziewczyny jesteście młode. Urodziłam syna i córkę w 2018 roku. Miałam 37 i 38 lat [emoji3526] to nie fatamorgana słowna. Wcześniej 2 maluchów straciłam. Dziś tak zwane dojrzałe macierzyństwo jest naprawdę częste. Powodzenia życzę

A miałam niedobór kwasu foliowego? Ciekawi mnie na jakiej podstawie zlecają takie badanie? 🤔
Nie miałam robionego pomiaru poziomu niedoboru kwasu foliowego. Razem z robieniem tego testu na mutację planuję też wykonać badanie poziomu kwasu foliowego. Z badań które z tym lekarzem konsultowałam wyszło, że mam lekko ponad normę prolaktynę i stan przedcukrzycowy. Może to ją w jakiś sposób zaalarmowało a może to u niej standardowa procedura? Ja ogólnie dopiero zaczynam w tym temacie się oswajać bo staramy się raptem od pół roku. Ale dla jednego lekarza to już czas na sprawdzenie i ewentualnie wdrożenie leczenia a drugi tylko tą mutację kazał zbadać. Czyli wychodzi na to, że tego genu nie bada się standardowo u każdego w staraniach?

Dziewczyny a czy Wam lekarze zalecają jakieś specjalne przygotowania w takim wieku? Moja lekarka powiedziała że na razie brać kwas foliowy a resztę będziemy myśleć jak już w ciążę zajdę
W związku z wiekiem to nie mam żadnych konkretnych zaleceń. Ale ponieważ jestem po 2 poronieniach (powodem była immunologia ) to biorę trochę witaminek 😉
A kwas foliowy biorę właśnie metylowany.

Kurcze zajęło nam 1,5 miesiąca 😁 partner ma 40 lat więc jest jeszcze starszy niż ja...myślałam że pójdzie nam trochę trudniej :) ciąża jednak była dość powikłana....cukrzyca ciążowa,nadciśnienie....rozwiązano mnie w 38 tygodniu ale tak to wszystko super

reklama
Do góry