reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Starania 2019!

Ja wychowuje u siebie siostrę młodsza o 20 lat dopiero teraz w Toruniu stwierdzono u niej zespół FAS (alkoholowy zespół płodowy ) to jest nieuleczalne ... matka Piła bo nie wiedziała o ciąży do 1 miesiąca ... efekt taki ze moja siostra jest kompletnie zaburzona , do tego ma 14 lat a zachowuje się na 5 nigdy nie dorośnie [emoji18]

reklama
Ja wychowuje u siebie siostrę młodsza o 20 lat dopiero teraz w Toruniu stwierdzono u niej zespół FAS (alkoholowy zespół płodowy ) to jest nieuleczalne ... matka Piła bo nie wiedziała o ciąży do 1 miesiąca ... efekt taki ze moja siostra jest kompletnie zaburzona , do tego ma 14 lat a zachowuje się na 5 nigdy nie dorośnie [emoji18]
Jak to do 1 miesiąca? Pierwszy miesiąc liczy sie juz od okresu czyli po 4 tygodniach w terminie @ zaczynalby się 2 miesiąc. Jak jej sie zatrzymała miesiączka przestała pić i siostra mimo to ma FAS?[emoji15][emoji33]

Właśnie wróciłam z siłowni..zawzielam sie ostro. Źle mi jakos po tym obżarstwie. Pobiegalam sobie i troszke mi lepiej. Dobrze sie czuje jak sie zmęcze, a ze dzis 12dc to i igraszki wieczorem[emoji173] także kolejne zmęczenie z przyjemnosci...miodzio:)

Och jak dobrze mieć jeszcze wolne. Dopiero 2 stycznia ide do pracy. Odpoczne od ludzi i papierów.
Jakaś książkę poczytam, ktora co czyta i poleca?
Zazdroszczę motywacji, jakoś nie mogę się zabrać, a z 5kg przydałoby się zrzucić...
Też wracam do pracy 2.01 z tym że u mnie to po 3,5 miesiącach przerwy... W 13tc poszłam już na L4, ale byłam na nim miesiąc, potem macierzyński, urlop i znowu do pracy... Z tym że ja uwielbiam to co robię [emoji4] Mam nadzieję że oderwe się od moich smutków, a że u nas sezon w pełni to będzie co robić [emoji4]
Ja mam zawsze wytlumaczenie, ze kieruję. [emoji23]
Prawko mam dopiero od października więc chętnie prowadzę kiedy tylko mogę [emoji16][emoji16]

Jak to do 1 miesiąca? Pierwszy miesiąc liczy sie juz od okresu czyli po 4 tygodniach w terminie @ zaczynalby się 2 miesiąc. Jak jej sie zatrzymała miesiączka przestała pić i siostra mimo to ma FAS?[emoji15][emoji33]

Miesiąc od owulacji [emoji6] no tak nam powiedziano w Toruniu ... teraz muszę jej wyrobić stopień niepełnosprawności .
Najgorsze jest to ze każdy się odsuwa od takiego dziecka , szkoła , koleżanki , nawet rodzina ... a to dopiero początek

Współczuje.... ale przeważnie każda z nas tutaj stara się o dziecko i wie już o nim po dwóch tygodniach miesiąc to bardzo długo... Piła ze alkoholiczka przepraszam z góry za pytanie ? Czemu tak długo nie wiedziała o ciąży ?

Miesiąc od owulacji [emoji6] no tak nam powiedziano w Toruniu ... teraz muszę jej wyrobić stopień niepełnosprawności .
Najgorsze jest to ze każdy się odsuwa od takiego dziecka , szkoła , koleżanki , nawet rodzina ... a to dopiero początek

Dziwna sprawa strasznie. Mimo wszystko współczuje bardzo. Chodź ja mimo wszystko nie będę całego życia podpisywać pod dziecko na które czekam dwa lata już bo to bez sensu już tyle wspomnienie by mnie ominęło wakacji itd. Zaczęliśmy starania to odmawialiśmy wakacje ze znajomymi no bo jak zajdę to nie pojedziemy bo nie wiadomo który miesiąc itd imprezy to samo i co mi zostało ? Uważam ze wszytko ze zdrowym rozsądkiem nie możemy popadać w paranoje.

Współczuje.... ale przeważnie każda z nas tutaj stara się o dziecko i wie już o nim po dwóch tygodniach miesiąc to bardzo długo... Piła ze alkoholiczka przepraszam z góry za pytanie ? Czemu tak długo nie wiedziała o ciąży ?

Nie alkoholiczka ale lubiła z ojcem wypić lampeczke dwa winka dziennie [emoji52]
O ciąży zawsze się dowiadywała późno i zwlekała z pójściem do lekarza . Nas jest 8 dziewczyn i do tego 4 ciąże chłopców poroniła nie może donosić męskiej płci ...
ja tutaj nie odnoszę się do nikogo ... ale nie tylko kobiety pijące rodzą dzieci z FAS , mi mówili ze nawet jak facet popija to tez z plemników może się przenieść na maluszka

No dokładnie, ale już sobie zaczęłam wkręcać że na bank coś jest nie tak, no bo jak to? Nie wystarczy że się przytulankami o dni płodne zahaczyło? To od razu ciąży nie ma za pierwszym razem? No niedoświadczona byłam :p
No właśnie nie... wstyd się przyznać ale nigdy na cytologie nie dotarłam. Raz z 5 lat temu ale nie odebrałam wyników nawet. No wstyd. Dlatego się ocknęłam, że może zamiast się denerwować to najpierw na spokojnie zrobię badania tak o profilaktycznie. W tym miesiącu mam dwie owulacje więc będziemy działać a przed warto wiedzieć czy wszystko tam gra :D
Pewnie. Ja też poszlam do ginekologa na cytologie i monitoring i nasciemnialam ze juz 9 miesiecy sie staramy i nic... Dal mi wtedy skierowanie na badanie tsh, fy3 i ft4, estradiol, lh, fsh i prolaktyne. I o ile moj gin na monitoringu w 12dc uznal ze owu nie będzie bo pecherzyk mial 12mm a sugerowal się owu książkowa w 14dc to mu powiedziałam ze potrafie ja miec nawet w 23dc.wtedy dopiero dal mi szanse a byl pewien ze pecherzyk rosnie na kolejny cykl. I co? 17dc owulacja.. Potwierdzona i wyniki badan wzorowe od razu zaskoczylo. Ta świadomość ze jestem zdrowa, lekkie odpuszczenie i wyczekiwanie na wakacje(pierwszy raz z córką leciałysmy samolotem) pozwoliły nam zapomnieć o wszystkim. Owszem zrobilam test na wakacjach zeby wiedzieć czy moge szalec w parku rozrywki na wszystkich extramalnych karuzelach.. Wyszedl jakis tam bladzioch.. Ale taki bladzioch juz mnie nie raz oszukal.. I po powrocie tego samego dnia rozowe kreski:)
Życzę Ci tego samego. Wam wszystkim dziewczyny. Tez jestem osoba ktora cytologie robila tylko po porodzie... Ginekologa nie widzialam 7 lat.. Stad byl stres. Wstyd sie przyznać i tylko cieszyc ze wszystko prawidlowe wyszło.

reklama
Nie alkoholiczka ale lubiła z ojcem wypić lampeczke dwa winka dziennie [emoji52]
O ciąży zawsze się dowiadywała późno i zwlekała z pójściem do lekarza . Nas jest 8 dziewczyn i do tego 4 ciąże chłopców poroniła nie może donosić męskiej płci ...
ja tutaj nie odnoszę się do nikogo ... ale nie tylko kobiety pijące rodzą dzieci z FAS , mi mówili ze nawet jak facet popija to tez z plemników może się przenieść na maluszka

Rozumiem. Współczuje bardzo ! I podziwiam

Do góry