reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staramy się, wspieramy i o życiu rozmawiamy!:)

Tyle ze np u Nas nie mogę mezowi powiedziec "nie, nie bedzie dobrze bo to w Tobie jest problem! Ty masz kiepskie nasienie i przez Ciebie sie nie udaje"[emoji19]
Bo bym go zranila bardzo. Dlatego przytakuje ze bedzie dobrze. I jestem w szoku ze On tak mowi, ze sobie nie zdaje sprawy jak powazny mamy problem[emoji17]
Dlatego te Jego bedzie dobrze tak mnie irytuje.
U nas identycznie. Do mojego tż nie dociera jak w czarnej d.... jesteśmy. I jeszcze mówi nie kracz bo wykraczesz ;/

reklama
Powiedz mi co to jest to badanie chromatyny? To jakies dodatkowe badanie? Bo my robiliśmy tylko rozszerzone badanie nasienia i posiew. Teraz przy powtórce badan chce zrobic jeszcze ten Mar-test.
U Nas jest 1% prawidłowych i strasznie malo plemnikow bo tylko 2,816 mln gdzie norma to 39. Ruch tez kiepski. Jedynie żywotność jest dobra bo az 70%

Badanie chromatyny to sprawdzenie materiału genetycznego plemników.
Morfologia pokazuje to, co na zewnątrz czyli wygląd, budowę.
Chromatyna to materiał DNA w plemniku- wady chromatyny mogą sprawiać, że plemniki są niezdolne do zapłodnienia lub ciąża szybko obumrze. I, co ciekawe, może być beznadziejna przy super morfologii.
Czyli tak, jak u nas na początku był wynik morfo 1% to znaczy, że tylko 1% plemników ma dobrą budowę zewnętrzną. Natomiast uszkodzenie chromatyny 80% oznacza, że z tego 1% ładnych zewnętrznie plemników tylko 20% jest zdolnych do zapłodnienia.
O ile dobrze liczę sobie to tak obrazowo, to znaczy, że na 1000 plemników tylko 2 są zdolne do zapłodnieni komórki.

Koszt tego badania to u nas 350zł, podczas gdy zwykłe badanie nasienia to 120zł.
Na wyniki czeka się około 2-3 tygodni.

Ja już nie pamiętam, jakie mąż ma wyniki, ale poza niską morfologią i zbyt małym ruchem postępowym, inne parametry były dobre. Obecnie nawet te dobre parametry podskoczyły w górę, a po operacji chromatyna się polepszyła (z 80% uszkodzonych na 15%) = większa szansa na dzidziusia.
Przeciwciała przeciwplemnikowe i posiew nasienia również robiliśmy

Pamiętacie dziewczyny swoją pierwszą @@?? :D

Ja dostałam w 6 podstawówce i byłam zajarana haha :D teraz jej nienawidzę :D :p

Tak, pamiętam. Zbierałam się właśnie na wakacje życia. Pierwszy raz jechałam na jakieś wakacje, bez rodziców, w dodatku zagraniczne. Znienawidziłam @ od samiuśkiego początku. Na szczęście trwała tylko 2 dni i skończyła się zanim dotarłam nad hiszpańskie morze :D

Pamiętacie dziewczyny swoją pierwszą @@?? :D

Ja dostałam w 6 podstawówce i byłam zajarana haha :D teraz jej nienawidzę :D :p

Hehe ja dostałam w pierwszej gimnazjum i byłam zszokowana aż mi się dziwnie w oczach zrobiło jak poszłam do łazienki i zobaczyłam majty we krwii :szok:
A później bałam się mamie powiedzieć i napisałam jej kartkę i uciekłam do pokoju :-) :)

reklama
Do góry