1
185097
Gość
Dziekuje za wytlumaczenie. My na razie chyba tylko powtorzymy to badanie nasienia i zrobimy ten test Mar. Nas i tak czeka klinika wiec wole chyba zrobic te wszystkie badania w tym genetyczne jak już będziemy w klinice i miec je świeże.Badanie chromatyny to sprawdzenie materiału genetycznego plemników.
Morfologia pokazuje to, co na zewnątrz czyli wygląd, budowę.
Chromatyna to materiał DNA w plemniku- wady chromatyny mogą sprawiać, że plemniki są niezdolne do zapłodnienia lub ciąża szybko obumrze. I, co ciekawe, może być beznadziejna przy super morfologii.
Czyli tak, jak u nas na początku był wynik morfo 1% to znaczy, że tylko 1% plemników ma dobrą budowę zewnętrzną. Natomiast uszkodzenie chromatyny 80% oznacza, że z tego 1% ładnych zewnętrznie plemników tylko 20% jest zdolnych do zapłodnienia.
O ile dobrze liczę sobie to tak obrazowo, to znaczy, że na 1000 plemników tylko 2 są zdolne do zapłodnieni komórki.
Koszt tego badania to u nas 350zł, podczas gdy zwykłe badanie nasienia to 120zł.
Na wyniki czeka się około 2-3 tygodni.
Ja już nie pamiętam, jakie mąż ma wyniki, ale poza niską morfologią i zbyt małym ruchem postępowym, inne parametry były dobre. Obecnie nawet te dobre parametry podskoczyły w górę, a po operacji chromatyna się polepszyła (z 80% uszkodzonych na 15%) = większa szansa na dzidziusia.
Przeciwciała przeciwplemnikowe i posiew nasienia również robiliśmy
Tak, pamiętam. Zbierałam się właśnie na wakacje życia. Pierwszy raz jechałam na jakieś wakacje, bez rodziców, w dodatku zagraniczne. Znienawidziłam @ od samiuśkiego początku. Na szczęście trwała tylko 2 dni i skończyła się zanim dotarłam nad hiszpańskie morze