reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staramy się, wspieramy i o życiu rozmawiamy!:)

Badanie chromatyny to sprawdzenie materiału genetycznego plemników.
Morfologia pokazuje to, co na zewnątrz czyli wygląd, budowę.
Chromatyna to materiał DNA w plemniku- wady chromatyny mogą sprawiać, że plemniki są niezdolne do zapłodnienia lub ciąża szybko obumrze. I, co ciekawe, może być beznadziejna przy super morfologii.
Czyli tak, jak u nas na początku był wynik morfo 1% to znaczy, że tylko 1% plemników ma dobrą budowę zewnętrzną. Natomiast uszkodzenie chromatyny 80% oznacza, że z tego 1% ładnych zewnętrznie plemników tylko 20% jest zdolnych do zapłodnienia.
O ile dobrze liczę sobie to tak obrazowo, to znaczy, że na 1000 plemników tylko 2 są zdolne do zapłodnieni komórki.

Koszt tego badania to u nas 350zł, podczas gdy zwykłe badanie nasienia to 120zł.
Na wyniki czeka się około 2-3 tygodni.

Ja już nie pamiętam, jakie mąż ma wyniki, ale poza niską morfologią i zbyt małym ruchem postępowym, inne parametry były dobre. Obecnie nawet te dobre parametry podskoczyły w górę, a po operacji chromatyna się polepszyła (z 80% uszkodzonych na 15%) = większa szansa na dzidziusia.
Przeciwciała przeciwplemnikowe i posiew nasienia również robiliśmy

Tak, pamiętam. Zbierałam się właśnie na wakacje życia. Pierwszy raz jechałam na jakieś wakacje, bez rodziców, w dodatku zagraniczne. Znienawidziłam @ od samiuśkiego początku. Na szczęście trwała tylko 2 dni i skończyła się zanim dotarłam nad hiszpańskie morze :D
Dziekuje za wytlumaczenie. My na razie chyba tylko powtorzymy to badanie nasienia i zrobimy ten test Mar. Nas i tak czeka klinika wiec wole chyba zrobic te wszystkie badania w tym genetyczne jak już będziemy w klinice i miec je świeże.

reklama
Hehe ja dostałam w pierwszej gimnazjum i byłam zszokowana aż mi się dziwnie w oczach zrobiło jak poszłam do łazienki i zobaczyłam majty we krwii :szok:
A później bałam się mamie powiedzieć i napisałam jej kartkę i uciekłam do pokoju :-) :)
Hehehe [emoji16]

Ja dostałam pierwszy okres mając 12 lat. Pamiętam, że jechałam na rowerze i lekko się puklam o ramę... A później patrzę na te majtki.. I się rozplakalam [emoji1787] myślałam, że umieram [emoji1787]

O miesiaczkach sie powinno wiecej w szkole mówić malym dziewczynkom. Ja mialam taki przedmiot jak wiedza do zycia w rodzinie. Z tym ze to bylo razem z chłopcami. I wszyscy byli zawstydzeni gdy byly tematy dojrzewania. I dziewczynkom i chlopcom powinno sie to oddzielnie tłumaczyć. A nie później kazda mysli ze umiera[emoji12] za malo edukacji jest w tym temacie

reklama
O miesiaczkach sie powinno wiecej w szkole mówić malym dziewczynkom. Ja mialam taki przedmiot jak wiedza do zycia w rodzinie. Z tym ze to bylo razem z chłopcami. I wszyscy byli zawstydzeni gdy byly tematy dojrzewania. I dziewczynkom i chlopcom powinno sie to oddzielnie tłumaczyć. A nie później kazda mysli ze umiera[emoji12] za malo edukacji jest w tym temacie
Przyznam Ci tu racje ! Za mało jest takich spraw poruszanych w szkole.
My wdż mieliśmy w gimnazjum i tutaj był osobno prowadzony i tam dostałyśmy próbki podpasek gdzie większość miałam już okres [emoji12] a na wspólnych zajęciach były metody zabezpieczania się , rodzaje seksu itp. Z tego co koledzy mówili to ich babka uczyła zakładać gumki
A w liceum w sumie nikt nie chodził. I w sumie zajęcia były średnie. Babka Nas pytała czy dalej nasze pokolenie uprawia seks analny żeby zapobiec ciąży [emoji1787][emoji1787][emoji23]
Mam wynik 91,83 :)chyba dobrze w piątek zrobię druga zobaczymy jaki przyrost
Super. Gratulacje [emoji8][emoji8] Oby tym razem było nudno !!

Do góry