reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staramy się, wspieramy i o życiu rozmawiamy!:)

A to powiem Ci ze tez roznie znam tu polska rodzine co tak im gadali,tak nakrecali ze w koncu zmienili dziecku imie bo wiecznie byl problem i dzieciaki tez sie nasmiewaly w szkole.Ale tez nie zawsze tak jest bo faktycznie tolerancja tu wieksza chyba niz w Pl.

Nigdy nie zapomne jak pojechalam do Polski tylko doslownie na kilka godzin zeby zalatwic dokumenty a musialysmy czekac wiec poszlysmy na plac zabaw i moja corka sie odezwala a mamuska dziewczynki z ktora sie bawila wystartowala zabrala dziecko i jeszcze glosno powiedziala tak dobitnie zebysmy slyszaly "chodz idziemy stad,nie bedziesz sie bawila ze szwabem" bylam w szoku a moja corka chyba jeszcze bardziej

O Boże jak można być tak chamskim i bezczelnym :szok:

reklama
To i tak szok , że znajdujesz chociaż chwilę żeby tu zajrzeć - ja mam tylko dom, pracę i też czasami nie chce mi się nadrabiać tyle stron [emoji14] a mój tż i tak narzeka , że siedzę tylko na laptopie :p
Haha oni sa wszyscy tacy sami.Moj jak jest w domu to tez narzeka czasami.Teraz aktualnie siedzi w pracy wiec nie gledzi [emoji23] ja w tygodniu mam uczelnie a w weekendy (nie wszystkie) prace

Nam się nie podoba spolszczenie. ;) W ogóle często w Polsce źle imiona wymawiają, np. Diana nie mówi się "Djana" tylko poprawnie "Dajana", tak samo Brian nie czyta się "Brjan" tylko " Brajan". ;P . A w PL Diana piszą dobrze a źle wymawiają a za to Brian źle piszą a dobrze wymawiają. :D

Dlatego ja wolę polskie imiona , żeby nie było żadnych kłopotów z jego pisownią i wymową :D i nie ośmieszyć dziecka tak jak teraz jest beka z "Brajanka" i "Dżesiki" .

Mojego brata dziewczyna ma na imię Diana , a mam znajomą co ma córkę i mówiła zawsze "moja Dajana" i myślałam, że to takie imię "Dajana" :confused:

Bo z tymi zagranicznymi imionami to tak jest.U mnie tez zawsze byl problem jak przyszlo cokolwiek zalatwiac w Pl
Starsze osoby w rodzinie tez przekrecaly albo nie potrafili zapamietac [emoji23]

Kurcze cos ciezko mi sie wkrecic co tu zajrze to ogrom postow.
Ja dzis caly dzien na uczelni i glowa mi peka a tu tyle nadrabiania [emoji6]
Bo starsze osoby to przekręcają specjalnie... niestety sama byłam swiadkiem takiej nieprzyjemnej sytuacji.
To jest polska mentalność, bo za granicą starają się po polsku jakoś wymówić i im jest głupio, że nie potrafią wymówić. A w Polsce to się jeszcze wyśmiewają...
O to to. Dokladnie. A w Polsce wysmiewają bo mają to wpojone od malenkosci. Starsi wysmiewali to teraz ci mlodsi przejmują pałeczke.

reklama
Bo starsze osoby to przekręcają specjalnie... niestety sama byłam swiadkiem takiej nieprzyjemnej sytuacji.O to to. Dokladnie. A w Polsce wysmiewają bo mają to wpojone od malenkosci. Starsi wysmiewali to teraz ci mlodsi przejmują pałeczke.
A powiem Ci ze jest to mozliwe bo czym wiecej sie denerwowalam tym wiecej przekrecali i sie smiali.Chociaz teraz takie sytuacje juz mam w nosie niech kazdy mowi jak uwaza

Do tej pory pewnie by sie mylili [emoji23] ilez ja sie wersji nie nasluchalam mimo ze nie sa jakies skomplikowane.Chociaz jak urodzila sie moja druga corka i pytali czy mialam imie dla chlopaka to jak powiedzialam jakie mialam w planie to powiedzieli ze dzieki Bogu ze urodzila sie dziewczynka [emoji2370]

Do góry