reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki na Wyspach

reklama
no wlasnie tylko jak tutaj jest to okreslane
ja to mialam badane w grudniu dokladnie w 2 dzien swiat
poszlam do gp i powiedzialam ze staram sie o dziecko ale okres mam co 3 miesiace
wiec powiedzial ze sprawdza mi jaka rezerwa jajnikowa jest
i mialam 5.. albo 9...
ale nie pamietam jakie jest okreslenie badania wydawalo mi sie ze wlasnie fsh

zaraz sie cofne do grudnia na innym forum

''dzwonil doktor i wynik fsh to 5.9 przy normie od 3-10 powiedzial ze idealny
czyli rezerwy mam
sorry2.gif
cokolwiek mialoby to znaczyc'' to z 29.12

czyli jednak fsh

aniolkowa powiedzieli ci ze 22 to w normie?

hehe teraz tak patrze ze nie bylam pewna czy 5 czy 9 a tutaj 5.9 bylo lol

Ostatnia edycja:
aniolkowa faktycznie dziwny ten twój wynik.. ja z tego co pamiętam to miałam jakoś powyżej 4 i wiem ze to w miarę dobry wynik. Chyba Tiluchna dobrze pisze że norma to 3-10 bo wiem że dziewczyny na innym watku pisały czasem ze miały wynik 1 z jakimś przecinkiem albo nawet 0 z hakiem i to już było bardzo kiepsko. Ale wynik 22:confused: hmm nie wiem może twoja klinika ma jakieś inne normy... masz tam na wyniku napisane normy????
Tiluchna ale fsh to chyba nie jest rezerwa jajnikowa:no: to chyba całkiem inne badanie....

To teraz zglupialam...mam tak

anti-mullerian hormone 22.55 pml/l

Ovarian fertility potential:
optimal fertility 40.04-67.90pml/l
satisfactory fertility 21.98-40.03 pml/l
low fertility 3.08-21.97 pml/l
very low/ undetectable <3.07 pml/l

to ja tez zglupialam bo ja mialam cos takiego:szok: ale wydaje mi sie ze mamy po prostu inne normy:-D

Badanie poziomu FSH
Poziom hormonu FSH ustala się na podstawie jednego lub dwóch badań krwi. Pierwsze wykonuje się około 3 dnia cyklu. Potem między 5 i 9 dniem cyklu podaje się cytrynian klomifenu (Clostilbegyt), a drugie badanie krwi przeprowadza się ok. 10 -12 dnia cyklu.
Normy poziomu FSH:

• poniżej 3 mIU/mln oznacza niewydolność przysadki
  • od 3 do 9 mIU/ml satysfakcjonująca rezerwa jajnikowa
  • od 9 do12 mIU/ml oznacza obniżoną rezerwę jajnikową
  • od12 do 18 mIU/ml oznacza wyczerpującą się rezerwę jajnikową
  • powyżej 18 mIU/ml oznacza wyczerpaną rezerwę jajnikową
W ostatnim przypadku (powyżej 18 mIU/ml) stymulacja owulacji jest niezwykle trudna, często niemożliwa. Wraz ze wzrostem poziomu FSH maleje prawdopodobieństwo zajścia w ciążę, nawet, jeśli uda się wywołać owulację.

pozwolilam sobie zmienic suwaczek aby dopasowac termin ktory mi ustalili na 28 listopada:zawstydzona/y: bo tak mi napisali w karcie.. a i jakos mi milej patrzec ze jestem dalej:-p

Tiluchna to teraz na suwaczku jesteś dalej niż ja :-p
Przepraszam za wczorajsze zamieszanie, póżniej wieczorkiem czytałam trochę o badaniu tej rezerwy jajnikowej i faktycznie można ją określić badając FSH, ale jest to rzadko stosowane, bo nie zawsze jest ono miarodajne i lepiej zbadać AMH. Z tymi normami jest faktycznie tak jak napisałaś im wyższe FSH tym teoretycznie niższa rezerwa jajnikowa. Także przepraszam, byłam niedoinformowana i nie wiedziałam że badając FSH można także określić rezerwę jajnikową:zawstydzona/y:
Aniolkowa wygląda na to że u ciebie w klinice faktycznie mają inne normy, bo nigdy nie spotkałam się z tak wysokim AMH, ale najważniejsze jest to że u ciebie jest ok, nieważne jakie normy stosuje klinika ważne że jest dobrze:tak:

Roxii Tiluchna ale wam suwaczki zapierniczają, normalnie nie wiadomo kiedy, się nie obejrzycie, a będzie połóweczka :tak:

Ale dziś upał, słoneczko cały dzień świeci, ani jednej chmurki na niebie. Na słońcu można jajko ugotować lub usmażyć - 40 stopni :szok: Mój mały padł, wyczerpuje go to i plac zabaw i inne atrakcje ;-)
Dziś zrobiłam sobie wypad do kosmetyczki, moje stopy w końcu wyglądają jak należy, dobrze jest czasami zrobić coś dla siebie i jak się ktoś tobą zajmie, a nie tylko ja wiecznie kimś lub czymś jestem zajęta :tak:

Filipek zrobił laurki na dzień taty, to dziś wysłałam, na czas nie dojdą, ale i tak będzie superowa niespodzianka i radość dla M :-)

Kubuś co raz mocniej do mnie stuka, dziś nawet Filipek miał okazje poczuć :-D:-D

reklama
Roxi dzieki za wyjaśnienie, ja tez nie wiedziałam że za pomocą FSH mozna określić rezerwę jajnikową. Wczoraj tak Patrzyłam na ten mój wynik i owszem jest w normie, ale w dolnej granicy juz przy low. Mam nadzieje, że sie szybko nie wyczerpie, bo ja chce miec conajmniej 2 dzieciaczków :-(

Agitatka fajnie masz - fryzjer, kosmetyczki, 40st i jeszcze jesteś w domku rodzinnym i zajmują ci sie synkiem. Życ nie umierać. Lepiej chyba nie możesz miec :-) ja mam tu koleżankę, ktora robi mi za free pazurki raz w tygodniu. Ja nienawidzę robić przy paznokciach, ale lubie je miec ładnie zrobione. A ona sobie nabiera praktyki.

Tiluchna, Roxi ciekawe czy razem urodzicie, bo zaszlyscie w tym samym czasie.

Strasznie sie martwię tym moim IUI. Niby czekałam na ten czas tyle lat, ale zaczynam 1 sierpnia nową prace i trochę mi głupio, bo idę na "planowane" zajscie w ciąże. Ale z drugiej strony zawsze bedzie nieodpowiedni moment jeśli chodzi o prace. Moze mi sie uda nie wtajemniczać nikogo z pracy w moje plany, chociaż nie zawsze to wychodzi, bo muszę pokazywać moje appointmenty, zeby miec płacone jak wychodzę z pracy. Strasznie dużo myśli krąży w mojej głowie od kilku dni, chodzę zła i wsciekam sie na wszystko. Roxi a powiedz mi jeszcze czy przy IUI dostałaś progesteron i czy tu w uk miałaś na cyklu stymulowanym?

Do góry