HanQQa, widzę, że nawet w tym samym miesiącu nam się przytrafiło. Ja przed zabiegiem wyczytałam, że lekarze każą czekać 3 miesiące, co mnie przeraziło i strasznie nie chciałam zabiegu. Lekarz, który mnie badał na IP najpierw mi powiedział, że zabiegu nie trzeba, że zrobią mi morfologię i jak będzie w porządku to mnie do domu wypusczą, że się samo oczyści, a po chwili wrócił i powiedział, że jego przełożona nie pozwala na brak zabiegu w tej sytuacji. Spytałam go, ile będę musiała czekać ze staraniami. Powiedział, że pół roku! Myślałam, że się zapadnę pod ziemię po prostu. Pół roku... Ale że wcześniej był taki niezdecydowany odnośnie zabiegu a naczytałam się o 3 miesiącach, stwierdziłam, że ten pan wiarygodny dla mnie nie jest. Potem zapytałam się lekarza przy wypisie i mi powiedział, że termin jest w mojej głowie, że o 3 czy 6 miesiącach mówią różne szkoły psychologii, ale że jedna będzie chciała od razu, druga po roku i mam słuchać sama siebie, bo medycznie nie ma przeciwwskazań. Bardzo chciałam to usłyszeć, ale nie dawałam wiary, więc polazłam jeszcze do mojej pani doktor i powiedziałam, że jestem dosyć skołowana, bo rozrzut zaleceń jest od "już" (tzn. po ustaniu krwawienia) aż po "za pół roku". Powiedziała mi, że poleca sobie odpuścić pierwszy cykl. Wprawdzie ona zazwyczaj mówi swoim pacjentkom "odczekać dwa cykle", ale przyznaje, że ten drugi to już daje na zapas i że można w nim się starać. Wydało mi się to rozsądne, pierwszy odpuściłam, w drugim się staram. W pierwszym moim zdaniem jajeczka nie było, ale to mnie nie zmartwiło, no bo hej, to pierwszy cykl dopiero, ale teraz jak jajeczka nie ma, jestem już zaniepokojona. A co Tobie powiedzieli?
Też się boję o drożność jajowodów. Moja mama poroniła pierwszą ciążę i potem nie mogła zajść w ciążę. Okazało się, że właśnie po łyżeczkowaniu pojawił się problem z drożnością. Zastanawiam się jednak, czy testy owulacyjne przypadkiem mimo wszystko nie wykazywałyby owulacji a jajeczko po prostu nie mogłoby przedostać się do macicy ani plemniki do jajeczka? Czy w ogóle w takiej sytuacji nie dojdzie do owulacji?