reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki luty 2013

reklama
Akuku noc kiepsko niestety. Jak się obudziła o 1 to potem popłakiwała i budziła się co godzinę-półtorej. Czyli zanim dobrze zdążyła zasnąć po karmieniu to już pobudka-czasem na cyca, czasem tylko wstałam, pogłaskałam ją po główce i spała dalej. O 7 wzięłam ją do siebie bo nie miałam sił wstać ze zmęczenia, dałam cyca na leżąco (o dziwo piła bo zwykle nam to nie wychodzi), spała mi na brzuchu do po 8 i obudziły ją z płaczem bączki. I tyle spania. Ja jestem dziś nieprzytomna. Po takich nocach mam ochotę uciec i zaszyć się gdzieś :)
Rano zamotałam ją w chustę, to przynajmniej nie płakała i jak zasnęła to ją wyjęłam bo mi gorąco z tą chustą było ale jak wsadziłam do łóżeczka to po 5 min pobudka z płaczem aż jej na ręce znów nie wzięłam. Masakra.
Za to pózniej byłam z nią na usg główki i spała całą drogę i całe badanie. Zaraz wezmę ją na spacer bo w wózku też w miarę śpi. O ile nie zasnę na stojąco przy tym wózku...

Oj to wspolczuje.. u nnje tez nieciekawie i w nocy i w dzien.. mala ma moim zdaniem problem z kupkami. Moi chlopcy robili prakrycznie co karmienie albo i czesciej.. a Ala dzis zrobila nad ranem i dopiero teraz... i chyba zaczne jej podawac biogaie i espumisan albo najpierw sama biogaie.. nie wiem w sumie co mam robic. Ahh

W nocy pobudki co godzine poltorej w dzien dzis praktycznie caly czas na rekach u mnie.. jedna drzemka przespabna w koszu na brzuszku.. a tak to w aucie stekaniem eh.

No coz nikt nir mowil ze bedzie latwo.

Podobno u dzieci kp za normę uznaje się zarówno jak dziecko robi kupkę po kilkanaście razy dziennie jak i jedną na 2-3 dni. Tak mi położna mówiła. Może taka uroda Ali że robi tylko te dwa razy w przeciwieństwie do chłopców? Chyba że wcześniej robiła więcej i teraz nagle takie zmniejszenie częstotliwości. U nas nie było problemu z częstotliwością bo robiła i robi często, ale ona tak jakby nie mogła wszystkiego co jej zalega wydalić bo mimo tylu kupek ma te wzdęcia... no a po espumisanie kupki faktycznie są jakby "większe", także polecam wypróbować bo może i u Was się sprawdzi. choć wydaje mi się, że mimo wszystko Julka bardzo się męczy żeby te kupki zrobić (choć nie każdą) bo stęka przy tym i pręży się (nawet przez sen, czasem aż ją to budzi). Ale też wydaje mi się, że mimo wszystko najlepszym wsparciem w naszym przypadku okazał się masaż brzuszka zakończony podkurczaniem nóżek do brzuszka - po nim to normalnie się zaczyna :) tak więc może jak nie będzie poprawy to spróbuj z tym masażem właśnie?

edit: teraz właśnie sobie uświadomiłam, że espumisan można podawać po skończonym 1 miesiącu także u Was trzeba by chyba jeszcze trochę poczekać...

Ostatnia edycja:
Narka a nie sa rozne espumisany ? Bo ja na swoim mam napisane dla kazdego eieku.. i ze dla niemowląt 5-10 kropli..nie ma podanego od 1 miesiaca podalam jej raz na noc i teraz bo sie wykupczyla po nim stekajac ale tylko chwile a nie caly czqs. Duzo lepiej spi i jest spokojniejsza.
Tak ja wiem z ta kupka przy kp ale u nas zmniejszenie ilosci kupek u chlopcow byl po jakims czasie..a ona tak od urodzenia..ale widac jej zalega.
Emil potrafił 12 dni kupy nie robic ..to tez jest ok..ale sie nie prezyl nie stekal nic go nie bolalo.. za to jak juz zrobil ta kupke to nie wiedzialam gdzie lapac i odrazu wanna haha

Akuku no to nie wiem, u nas są dwa espumisany i oba po skończonym pierwszym miesiącu, zresztą położna teź mi tak mówiła. Ale może u Was inny producent robi albo co i przebadali już od pierwszego dnia życia. W PL za niemowlę uznaje się dziecko po 28 dniu życia i jak w ulotce jest niemowlę to wtedy po pierwszym miesiącu można :) u nas dla niemowląt jest 6-12 kropli 4 razy dziennie (przynajmniej na tym który ja mam). Najważniejsze, że jest poprawa :)

Natka kurcze ja mam espumisan z polski.. eh
To teraz nir wiem czy jej odstawic czy co.. ja mam na ulotce 5-10 kropli

Podzukam zaraz na nevi.

A jakiego producenta masz?

Jak wejdziesz na stronę espumisanu i wybierzesz krople to tam można pobrać ulotkę i jest napisane żeby nie stosować w pierwszym miesiącu życia. Tak więc nie wiem co Ci radzić..

Ostatnia edycja:
reklama
No to Ty masz ten silniejszy (większa dawka z mniejszej ilości kropli), ja mam zwykły espumisan i tam w ulotce i na stronie jest żeby nie stosować w pierwszym miesiącu. Ale jak jest z tym espumisanem 100 to tak w stu procentach nie wiem.. mi jak kupowałam w aptece nawet pytali ile dziecko ma ale tak jak mówię-ja mam zwykły a nie ten 100

Do góry