reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki lipiec 2013!!!

Najważniejsze jest kiedy masz owu - jeśli w 26-14 = 12 dc, to w porządku, ale jeśli w 14 lub później, to niestety za krótka ta faza lutealna i choćby zygota chciała się zagnieździć, to nie zdąży. Na wydłużenie tej fazy przyjmuje się progesteron - jeśli mierzysz tempkę, to lepiej brać duphaston, bo on nie zawyża sztucznie temperatury.

Ja brałam przez wiele lat luteinę na wywołanie @, bo bez niej nie miałam zupełnie żadnych krwawień i gin i tak się martwiła, że nawet przy luteinie krwawienie dostawałam nie tak jak powinnam po 14 dniach, a po 10-12. Po ciąży już mi się nie chciało tego brać, bo nie planowałam drugiego dziecka, a poza tym, w moim przypadku luteina i tak była tylko 'sztuką dla sztuki' - krwawienie się pojawiało, ale cykle i tak były bezowulacyjne, więc po co się męczyć z @, skoro i tak nie ma szans na bobasa?
:baffled: Teraz jak się zaczęliśmy z M starać, to de facto mój cykl zaczął się 17 maja i od tego czasu nie miałam prawdziwej @, ale ten cykl składał się tak jakby z 3 cykli z plamieniami śródcyklicznymi zamiast @ i dopiero jak zaczęłam brać Castangus, to po 1,5 tygodnia pojawiła się owulacja (normalnie w ogóle nie mam owu) i jak widzisz faza lutealna sama z siebie - na samym Castangusie - trwa już 14 dni.

Eh teraz to mnie postraszylas;/ szczerze to nie wiem czy mialam owulacje w tym cyklu bo to 1 cykl po odstawieniu hormnonow i lekarz powiedzial,ze wogole moze nie wystapic -myslam ,ze bede miec cykl 28 dniowy wiec wyliczylam wedleug tego dni plodne - chcialam robic testy owulacyjne jednak stwierdzilam ,ze skoro w 1 moze jej nei byc i to normlane to nie robielam jzu tych testow zeby sie nie stresowac.. ale chyba w takim wypadku pomysle w tym cyklu by jednak robic te testy-- bo mam zakupine zgory na 3 miesiace - tylko w takim wypadku przy 26 dniowym cyklu kiedy zaczac testowac?? w ktorym dniu?? help:)

Ps. Pokaz foto testu:)

reklama
Eh teraz to mnie postraszylas;/ szczerze to nie wiem czy mialam owulacje w tym cyklu bo to 1 cykl po odstawieniu hormnonow i lekarz powiedzial,ze wogole moze nie wystapic -myslam ,ze bede miec cykl 28 dniowy wiec wyliczylam wedleug tego dni plodne - chcialam robic testy owulacyjne jednak stwierdzilam ,ze skoro w 1 moze jej nei byc i to normlane to nie robielam jzu tych testow zeby sie nie stresowac.. ale chyba w takim wypadku pomysle w tym cyklu by jednak robic te testy-- bo mam zakupine zgory na 3 miesiace - tylko w takim wypadku przy 26 dniowym cyklu kiedy zaczac testowac?? w ktorym dniu?? help:)

Jeżeli te 'hormony', to tabletki anty, to w pierwszym cyklu po odstawieniu tabletek często jest tak, że organizm odżywa i pojawia się piękna owu :tak: Co do testów owu, to nie pomogę za specjalnie, bo stosowałam chyba tylko w jednym cyklu ponad 4 lata temu i nie pamiętam :zawstydzona/y: Może zrób tak - licz, że masz maksymalnie 14dniową fazę lutealną, więc owu powinna wystąpić najwcześniej w 12 dc, a najpóźniej w 15 dc (przy fazie lutealnej 10dniowej). Czasem ta faza trwa aż 16 dni, więc zacznij testy 3 dni przed 12dc, czyli 9-10dc.

Tak te hormony to Anty - ale zazywane w celach leczniczych -jak juz wczesniej wspominalam z powodu zbyt malej macicy i zbyt niskiego poziomu hormonow - teraz lekarz kazal odstawic i probowac naturalnie przez pol roku przynajmniej do roku potem dopiero zacząć sie martwic ewentualnie... i wlasnie On stwierdzil ,ze nie ma co w 1 cyklus ie zamartwiac bo wlasnie orgaznim musi wrocic na wlasciwe tory...

Ja sie smieje ,ze jak szlam na egzamin na prawko to instruktor mowil- za pierwszym razem idzie sie zobaczyc jak to jest za za drugim wypada zdac- spelnilo sie bo zdalam za drugim razem :) Moze i tym razem tak bedzie:p ale w kazdym razie poczyta co i jak z tym testowaniem i bede obserowac czy jest czy nie ma owulki:) choc wydawalo mi sie ,ze owulacje mialam bo czulam takie bole raz z lewej raz z prawej.. ale wiem wiem to wcale nie musiala byc owulacja... zatem nowym cykl i do dziela;)

a dziewczyny wiecie moze ile kosztuje badanie progesteronu i prolaktyny prywatnie?? i czy mozna sobie od tak bez niczego przyjsc, zaplacic i zrobic? ?

Załączam zdjęcie testu - trochę je przyciemniłam, bo robiłam komórką i wyszło nieco nieostre:
DSC01011.jpg

Załączniki

• DSC01011.jpg
    DSC01011.jpg
    7 KB · Wyświetleń: 60
a dziewczyny wiecie moze ile kosztuje badanie progesteronu i prolaktyny prywatnie?? i czy mozna sobie od tak bez niczego przyjsc, zaplacic i zrobic? ?

W klinice leczenia niepłodności w Warszawie progesteron 46 zł, prolaktyna 48 zł, ale myślę, że spokojnie można taniej. Raczej w każdym laboratorium można robić bez skierowania pod warunkiem, że się zapłaci
;-)

Widac kreche jak nic!!! Gratulacje:D

Ps. ktory to cykl staran bo sie juz pogubiam w tym co pisalas:p

Dziękuję :-D Tak naprawdę to ciężko powiedzieć który cykl - patrząc po @, to pierwszy, ale bardzo długi, bo zaczął się 17 maja i w międzyczasie nie było ani owu ani @, tylko 2-3dniowe plamienia. Gdyby te drobne plamienia uznawać za @, to by to był 3 cykl, ale tak jak napisałam, nie jest to zgodne z prawdą. Na ovufriend zaktualizowałam wykres i kazałam mu przyjąć, że plamienie 6.07 to była @ i tak będę podawać gin, bo to lepiej pasuje do prawdziwego wieku ciąży ;-)

Dziękuję :-D Tak naprawdę to ciężko powiedzieć który cykl - patrząc po @, to pierwszy, ale bardzo długi, bo zaczął się 17 maja i w międzyczasie nie było ani owu ani @, tylko 2-3dniowe plamienia. Gdyby te drobne plamienia uznawać za @, to by to był 3 cykl, ale tak jak napisałam, nie jest to zgodne z prawdą. Na ovufriend zaktualizowałam wykres i kazałam mu przyjąć, że plamienie 6.07 to była @ i tak będę podawać gin, bo to lepiej pasuje do prawdziwego wieku ciąży ;-)

Kurcze to i tak bardzo budujace , ze przy takich wybrykach z @ udalo sie!!:)

a Powiedz jesli to nei tajemnica jak czesto sie Kochaliscie??? jakis sposb czy jak wyszlo??

aaaaa olapalo gratuluje!
Widać kreche, powtórz jutro i też nam daj zdjęcie!

A ja kurde wczoraj miałam lekki śluz a dziś znowu nic, boli mnie podbrzusze i piersi od wczoraj, a okres powinnam dostac ok 5-10 sierpnia...

reklama
Do góry