Najważniejsze jest kiedy masz owu - jeśli w 26-14 = 12 dc, to w porządku, ale jeśli w 14 lub później, to niestety za krótka ta faza lutealna i choćby zygota chciała się zagnieździć, to nie zdąży. Na wydłużenie tej fazy przyjmuje się progesteron - jeśli mierzysz tempkę, to lepiej brać duphaston, bo on nie zawyża sztucznie temperatury.
Ja brałam przez wiele lat luteinę na wywołanie @, bo bez niej nie miałam zupełnie żadnych krwawień i gin i tak się martwiła, że nawet przy luteinie krwawienie dostawałam nie tak jak powinnam po 14 dniach, a po 10-12. Po ciąży już mi się nie chciało tego brać, bo nie planowałam drugiego dziecka, a poza tym, w moim przypadku luteina i tak była tylko 'sztuką dla sztuki' - krwawienie się pojawiało, ale cykle i tak były bezowulacyjne, więc po co się męczyć z @, skoro i tak nie ma szans na bobasa? Teraz jak się zaczęliśmy z M starać, to de facto mój cykl zaczął się 17 maja i od tego czasu nie miałam prawdziwej @, ale ten cykl składał się tak jakby z 3 cykli z plamieniami śródcyklicznymi zamiast @ i dopiero jak zaczęłam brać Castangus, to po 1,5 tygodnia pojawiła się owulacja (normalnie w ogóle nie mam owu) i jak widzisz faza lutealna sama z siebie - na samym Castangusie - trwa już 14 dni.
Eh teraz to mnie postraszylas;/ szczerze to nie wiem czy mialam owulacje w tym cyklu bo to 1 cykl po odstawieniu hormnonow i lekarz powiedzial,ze wogole moze nie wystapic -myslam ,ze bede miec cykl 28 dniowy wiec wyliczylam wedleug tego dni plodne - chcialam robic testy owulacyjne jednak stwierdzilam ,ze skoro w 1 moze jej nei byc i to normlane to nie robielam jzu tych testow zeby sie nie stresowac.. ale chyba w takim wypadku pomysle w tym cyklu by jednak robic te testy-- bo mam zakupine zgory na 3 miesiace - tylko w takim wypadku przy 26 dniowym cyklu kiedy zaczac testowac?? w ktorym dniu?? help
Ps. Pokaz foto testu