reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki lipiec 2013!!!

Najważniejsze jest kiedy masz owu - jeśli w 26-14 = 12 dc, to w porządku, ale jeśli w 14 lub później, to niestety za krótka ta faza lutealna i choćby zygota chciała się zagnieździć, to nie zdąży. Na wydłużenie tej fazy przyjmuje się progesteron - jeśli mierzysz tempkę, to lepiej brać duphaston, bo on nie zawyża sztucznie temperatury.

Ja brałam przez wiele lat luteinę na wywołanie @, bo bez niej nie miałam zupełnie żadnych krwawień i gin i tak się martwiła, że nawet przy luteinie krwawienie dostawałam nie tak jak powinnam po 14 dniach, a po 10-12. Po ciąży już mi się nie chciało tego brać, bo nie planowałam drugiego dziecka, a poza tym, w moim przypadku luteina i tak była tylko 'sztuką dla sztuki' - krwawienie się pojawiało, ale cykle i tak były bezowulacyjne, więc po co się męczyć z @, skoro i tak nie ma szans na bobasa?
:baffled: Teraz jak się zaczęliśmy z M starać, to de facto mój cykl zaczął się 17 maja i od tego czasu nie miałam prawdziwej @, ale ten cykl składał się tak jakby z 3 cykli z plamieniami śródcyklicznymi zamiast @ i dopiero jak zaczęłam brać Castangus, to po 1,5 tygodnia pojawiła się owulacja (normalnie w ogóle nie mam owu) i jak widzisz faza lutealna sama z siebie - na samym Castangusie - trwa już 14 dni.

Eh teraz to mnie postraszylas;/ szczerze to nie wiem czy mialam owulacje w tym cyklu bo to 1 cykl po odstawieniu hormnonow i lekarz powiedzial,ze wogole moze nie wystapic -myslam ,ze bede miec cykl 28 dniowy wiec wyliczylam wedleug tego dni plodne - chcialam robic testy owulacyjne jednak stwierdzilam ,ze skoro w 1 moze jej nei byc i to normlane to nie robielam jzu tych testow zeby sie nie stresowac.. ale chyba w takim wypadku pomysle w tym cyklu by jednak robic te testy-- bo mam zakupine zgory na 3 miesiace - tylko w takim wypadku przy 26 dniowym cyklu kiedy zaczac testowac?? w ktorym dniu?? help:)

Ps. Pokaz foto testu:)

reklama
Eh teraz to mnie postraszylas;/ szczerze to nie wiem czy mialam owulacje w tym cyklu bo to 1 cykl po odstawieniu hormnonow i lekarz powiedzial,ze wogole moze nie wystapic -myslam ,ze bede miec cykl 28 dniowy wiec wyliczylam wedleug tego dni plodne - chcialam robic testy owulacyjne jednak stwierdzilam ,ze skoro w 1 moze jej nei byc i to normlane to nie robielam jzu tych testow zeby sie nie stresowac.. ale chyba w takim wypadku pomysle w tym cyklu by jednak robic te testy-- bo mam zakupine zgory na 3 miesiace - tylko w takim wypadku przy 26 dniowym cyklu kiedy zaczac testowac?? w ktorym dniu?? help:)

Jeżeli te 'hormony', to tabletki anty, to w pierwszym cyklu po odstawieniu tabletek często jest tak, że organizm odżywa i pojawia się piękna owu :tak: Co do testów owu, to nie pomogę za specjalnie, bo stosowałam chyba tylko w jednym cyklu ponad 4 lata temu i nie pamiętam :zawstydzona/y: Może zrób tak - licz, że masz maksymalnie 14dniową fazę lutealną, więc owu powinna wystąpić najwcześniej w 12 dc, a najpóźniej w 15 dc (przy fazie lutealnej 10dniowej). Czasem ta faza trwa aż 16 dni, więc zacznij testy 3 dni przed 12dc, czyli 9-10dc.

Tak te hormony to Anty - ale zazywane w celach leczniczych -jak juz wczesniej wspominalam z powodu zbyt malej macicy i zbyt niskiego poziomu hormonow - teraz lekarz kazal odstawic i probowac naturalnie przez pol roku przynajmniej do roku potem dopiero zacząć sie martwic ewentualnie... i wlasnie On stwierdzil ,ze nie ma co w 1 cyklus ie zamartwiac bo wlasnie orgaznim musi wrocic na wlasciwe tory...

Ja sie smieje ,ze jak szlam na egzamin na prawko to instruktor mowil- za pierwszym razem idzie sie zobaczyc jak to jest za za drugim wypada zdac- spelnilo sie bo zdalam za drugim razem :) Moze i tym razem tak bedzie:p ale w kazdym razie poczyta co i jak z tym testowaniem i bede obserowac czy jest czy nie ma owulki:) choc wydawalo mi sie ,ze owulacje mialam bo czulam takie bole raz z lewej raz z prawej.. ale wiem wiem to wcale nie musiala byc owulacja... zatem nowym cykl i do dziela;)

a dziewczyny wiecie moze ile kosztuje badanie progesteronu i prolaktyny prywatnie?? i czy mozna sobie od tak bez niczego przyjsc, zaplacic i zrobic? ?

Załączam zdjęcie testu - trochę je przyciemniłam, bo robiłam komórką i wyszło nieco nieostre:
DSC01011.jpg

Załączniki

• DSC01011.jpg
    DSC01011.jpg
    7 KB · Wyświetleń: 52
a dziewczyny wiecie moze ile kosztuje badanie progesteronu i prolaktyny prywatnie?? i czy mozna sobie od tak bez niczego przyjsc, zaplacic i zrobic? ?

W klinice leczenia niepłodności w Warszawie progesteron 46 zł, prolaktyna 48 zł, ale myślę, że spokojnie można taniej. Raczej w każdym laboratorium można robić bez skierowania pod warunkiem, że się zapłaci
;-)

Widac kreche jak nic!!! Gratulacje:D

Ps. ktory to cykl staran bo sie juz pogubiam w tym co pisalas:p

Dziękuję :-D Tak naprawdę to ciężko powiedzieć który cykl - patrząc po @, to pierwszy, ale bardzo długi, bo zaczął się 17 maja i w międzyczasie nie było ani owu ani @, tylko 2-3dniowe plamienia. Gdyby te drobne plamienia uznawać za @, to by to był 3 cykl, ale tak jak napisałam, nie jest to zgodne z prawdą. Na ovufriend zaktualizowałam wykres i kazałam mu przyjąć, że plamienie 6.07 to była @ i tak będę podawać gin, bo to lepiej pasuje do prawdziwego wieku ciąży ;-)

Dziękuję :-D Tak naprawdę to ciężko powiedzieć który cykl - patrząc po @, to pierwszy, ale bardzo długi, bo zaczął się 17 maja i w międzyczasie nie było ani owu ani @, tylko 2-3dniowe plamienia. Gdyby te drobne plamienia uznawać za @, to by to był 3 cykl, ale tak jak napisałam, nie jest to zgodne z prawdą. Na ovufriend zaktualizowałam wykres i kazałam mu przyjąć, że plamienie 6.07 to była @ i tak będę podawać gin, bo to lepiej pasuje do prawdziwego wieku ciąży ;-)

Kurcze to i tak bardzo budujace , ze przy takich wybrykach z @ udalo sie!!:)

a Powiedz jesli to nei tajemnica jak czesto sie Kochaliscie??? jakis sposb czy jak wyszlo??

aaaaa olapalo gratuluje!
Widać kreche, powtórz jutro i też nam daj zdjęcie!

A ja kurde wczoraj miałam lekki śluz a dziś znowu nic, boli mnie podbrzusze i piersi od wczoraj, a okres powinnam dostac ok 5-10 sierpnia...

reklama
Do góry