reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki Kwietniowe :) 2013 !

Dzieki dziewczyny! Tak zrobie, tylko pytanie co jak mi wyjda nieprawidlowe? ;) bedziecie musialy mi doradzic ;)
A ja mysle, ze to nie tyle choroba cywilizacyjna co dostep do internetu i naglasnianie problemu :/ u mnie w rodzinie niestety kobiety dluzej staraly sie zazwyczaj o dziecko i byly tez poronienia. A to dzialo sie tez w latach 80-tych.

reklama
Nie nastawiaj się od razu na to że wyjdą nieprawidłowe, mel :-) w miarę możliwości (czyli mojej wiedzy;-)) na pewno w razie czego pomogę w interpretacji :-)

Dzieki natka! Ja wlasnie oficjalnie zaczelam 14cs wiec badania musialabym zrobic we wtorek. Weszlam na strone Diagnostyki i masakra ile tych badan jest! Jeszcze machne morfologie bo dawno nie robilam.
Z tego wykazu to cos jeszcze?
DIAGNOSTYKA laboratoria medyczne i analityczne: Wyszukiwarka badań
A to prolaktyne robi sie dwukrotnie w ciagu dnia?progesteron 3 razy w ciagu cyklu?
Znalazlam cos takiego:
Badania w kobiecej niepłodności związanej z zaburzeniami owulacji to:
- w 10 dniu cyklu: estradiol, LH i FSH
- w 13 dniu cyklu: estradiol, LH i FSH
- w 21 dniu cyklu: PRL, testosteron i progesteron

Co do prolaktyny to jej poziom w ciągu dnia może skakać i myślę, że z tego powodu znalazłaś informację że bada się ją 2x w ciągu dnia. Ja badałam raz - warto badać między godziną 9:00 a 10:00 bo wtedy uznaje się, że jej poziom jest najbardziej stabilny :-) prolaktynę bada się na początku cyklu dlatego, że jej wysoki poziom utrudnia zajście w ciążę - więc jeśli na początku jest wysoko to może to być przyczyna problemów. Co do testosteronu to można go badać w dowolnym dniu cyklu.
Co do LH i FSH to od nich zależy to czy owulacja się odbędzie (zwłaszcza LH bo on odpowiedzialny jest za pęknięcie pęcherzyka) dlatego bada się przed owulacją :-) z kolei progesteron pomaga w zagnieżdżeniu i utrzymaniu ciąży stąd jego badanie w 21dc (uznaje się, że jego poziom jest największy właśnie w 21-22dc).
Mój gin zalecił mi badać LH, FSH, testosteron i prolaktynę w 2-4dc, do tego jeszcze dorzuciłam tsh bo można go badać w dowolnym dniu cyklu, a często właśnie problemy z tarczycą mogą powodować trudności z zajściem w ciążę :-)
Proponowałabym na dobry początek właśnie te pięć hormonów o których pisałam, plus dodatkowo jeśli chcesz właśnie ten estradiol. Później ewentualnie progesteron koło 21 dc.

reklama
Do góry