reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki Kwietniowe :) 2013 !

Zgadzam sie z Toba, becikowe sie nalezy a tu masa rzeczy, a tak na dobra sprawe co maja zrobic osoby co sie dowiedzialy sie np 10 tyg? Bo przeciez nie kazdy moze dostac sie do swojego lekarza na nfz a nie kazdego stac na to by isc sobie prywatnie.

reklama
A tak w ogole zapomnialam wam powiedziec. HSG bede miec normalnie. Pobyt od rana do poznego popoludnia. tylko nie wiem ktora metoda ale chyba z rentgenem bo mowil ze jak sprzet im znowu nie nawali,a przeciez usg jest sprawne bo w szpitalu korzystam tez.

Dla mnie to też chore z tymi zaświadczeniami itp. A terminy na NFZ to paranoja. jak poszlam w maju ok 10 to usłyszałam ze najbliższy termin końcem czerwca. Powiedziałam ze w ciązy jestem to usłyszałam ze takie są terminy i nic nie przyspieszy. policzyłam sobie że minie mi 10 tygodni. Wolałam jechać do tego samego gina co dwie poprzednie ciaze prywatnie, aż do Krakowa. Nie żłuje, będę jeździc co wizyta, czyli co 3 tygodnie. Ale znam osoby które tylko pierwszy raz idą do prywatnego tylko po ten papierek , zapisują sie oczywiście na NFZ i potem jak już raz zostaną przyjęte wizyty mają co 4 lub 5 tygodni a potem co 3. I maja becikowe.

Mi sie należy tylko to pierwsze becikowe. musiała bym oszukiwać żeby dostać to z mopsu

Nuuuśka
ja też w kwietniu miałam tsh 1,9 a teraz niestety 3,5!
mi FSH i Lh zalecali właśnie w 2-5dc robić.zależy pewnie do czego jej to potrzebne. każda 'choroba' ma pewnie w każdym dc inne stężenie hormonu. może dlatego?
Moniqaa
ja myślę że warto iść koło domu,zawsze to bliżej. zawsze możesz poprosić o wypis ze szpitala że byłaś u nich przed 10 tc w razie czego.
patu$ka
hsg możesz mieć właśnie rtg robione, ja tak miałam, byłam właśnie od rana do popołudnia w szpitalu.

a ja babeczki nie mam dobrych wiesci po wizycie u ginki.
wyniki mam nie fajne.
tsh wysokie,insulina i prolatyna też, progesteron za niski.
masakra
no i wstępna diagnoza to PCO,insulinemia i hiperprolaktynemia
mam pełno leków brać i zobaczymy co dalej.
muszę też badać ciągle tarczycę.

ale w tym cyklu mamy się starać bo mam ładny pęcherzyk i dojrzała się śluzu w końcu. to pewnie dzięki wieśkowi :-D
3majcie &&&
ach szkoda gadać
porażka jakaś
:’(

Anuszka kurczę nie fajnie... ale nie ma co się zamartwiać... działajcie i jednocześnie rób badanka i co tam lekarz zaleci :tak:

Patu$ka wiesz może tylko tak powiedzieli. USG też może się zepsuć ;-) a tak poważnie to trzymamy kciuki by wyniki były rewelacyjne.

Dziewczyny szkoda słów na to nasze NFZ. Jeśli miałabym chodzić do prywatnego gina, dla tysiąca zł becikowego to ja dziękuję :-p Na wizyty wydam więcej ;-) W sumie to jak tak czytam to odechciewa mi się tego całego becikowego.. Postanowiłam, że pójdę do mnie do przychodni na NFZ tego 28.08 i niech on mi założy kartę ciąży i od którego tygodnia będzie od tego będzie, ważne by była w razie czegoś... (odpukać). Ciekawe czy doczepią się, że chodzę do dwóch ginów na NFZ :-p

anuszka, bardzo Ci kibicuje! wazne zebys trafila na dobrego, doswiadczonego lekarza, ktory Cie pokieruje dalej
nuuska, kiedy Ty na wakacje wyjezdzasz??
sandra, widze, ze tempka spadla,jak sie czujesz?
patu$ka,kiedy masz to badanie?nie wiem czy doczytalam

z tym nfz to masakra jakas! dla tysiaca zlotych taka papierologia!

a u mnie goscie :-) przynajmniej nie bede miala czasu na jakies smutkowanie jak @ sie pojawi! chociaz wiem, ze cykl bezowulacyjny i musialby jakis cud sie zdarzyc to wiecie, jak jest! :) ale fajnie, dziewczyny przywiozly ogorki i beda mi je kisic, plus zakaws na chleb wiec przy okazji naucza mnie piec chleb z zakwasu.

Teraz na nfz wszędzie to samo :( kolejki i kolejki. trzeba mieć zdrowie zeby chorować.
Ja od jakiś 7 lat chodzę do przychodni tylko po l4 do pracy lub na szczepienia dzieci. wszystko prywatnie. Pediatra, lekarz ogólny, stomatolog - prywatnie, gin też, dermatolog, alergolog, stawy biodrowe dzieci - wszystko prywatnie.

hej:)
dziewczyny co do terminu 10 tydzień ciąży:) to po 10 tygodniu ciąży muszą być conajmniej 3 wizyty, a nie ze przed 10 tygodniem:) kiedyś też to wyśmiałam bo są osoby które dowiadują się później, szukałam szukałam i w wielu artykułach są błędy, w przepisach chodzi o badania po 10 tc.Nawet Kodeks Parcy chroni kobiete ciężarną dopiero po 12 tc.:)

Kasiol, ale mówimy o zmianach od roku 2013? Właśnie z tego co czytam to przynajmniej od 10tc i trzeba wykonać jakieś tam obowiązkowe badania, ale już nie pamiętam jakie ;-)

zaświadczenie lekarskie lub zaświadczenie wystawione przez położną potwierdzające pozostawanie kobiety pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu (dokument ten nie jest wymagany od opiekuna prawnego lub opiekuna faktycznego dziecka);

Źródło: Urząd Miasta Poznania: bip.poznan.pl - Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka (Becikowe)

Ja nie chciałam rozpętać takiej afery z tym becikowym, chociaż w sumie dobrze bo starające się będą wiedziały już na czym stoją ;-) Jakbym wiedziała jak to wygląda to przed staraniami bym się umówiła, bo chyba u nas tak trzeba...

reklama
Do góry