reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Staraczki - II połowa 2020 roku

reklama
Pfff, mam moje wyniki z dzisiejszej krzywej cukrowej i insulinowej. Już się dowiedziałam że koniecznie dietą o niskim IG i niskim ładunku glikemicznym [emoji45] ciekawe czy uda mi się samej ogarnąć temat Zobacz załącznik 1165099Zobacz załącznik 1165100
Polecam książkę, opisuje wszystko dokładnie.
Ma tabelki z produktami o różnym indeksie i dodatkowo rozpisana diete :)
Image.jpeg

Cukry masz w normie a jak rozumiem wyniki to insulina powinna być cały czas poniżej 10?

No myślę, że na początek nie obejdzie się bez dietetyka dopóki sama nie ogarniesz wiedzy i produktów i nie nauczysz się bo z czasem przyjdzie Ci to 😉
Muszę o tym doczytać bo jedna dziewczyna która interesuje się tematem napisała mi że to hiperinsulinemia i hipoglikemia reaktywna 🤷‍♀️ dla mnie to czarna magia. Koleżanka poleciła mi dietetyk kliniczną. Wywiad + dieta na 14 dni to jakieś 300zl. Jestem przerazona jak zawsze... Muszę pogadać z mężem. Ale on znów powie ze jego kuzynka jest dietetykiem i mam iść do niej. Ale ona nie jest klicznym, a tamta też może ułoży mi dietę przeciwzapalna pod hashimoto 🙄
Dzisiaj i tak znów wydalam 150zl bo robiłam sobie kontrolne USG piersi. W wieku 19 lat miałam usuwany guzek i staram się to kontrolować raz w roku. Na szczęście wszystko dobrze 🙂
Polecam książkę, opisuje wszystko dokładnie.
Ma tabelki z produktami o różnym indeksie i dodatkowo rozpisana diete :)Zobacz załącznik 1165129
Dzięki, zainteresuje się tym 🙂

@Carry88 a insulina po obciążeniu może wzrosnąć 5x krotnie a u mnie wzrost jest 20x 🙈 tak mi przynajmniej pisała ta dziewczyna

Aaa ok. Ja obciążeń nie robiłam. No jak masz hashi to ja tym bardziej bym odzalowala na dietetyka, fakt cenią się, ale to cena za wiedzę 😉 później na pewno ogarniesz sama, ale ważne są detale o których możesz nie wiedzieć i efektów nie będzie.

No dobra jestem po wizycie..
Nie wiem już co myśleć. Prawy jajnik z oznakami endometriozy, 2 torbiele czekoladowe... Ale zmalały, tzn, że się wchłaniają. Tak czy tak nadający się do zabiegu [emoji17]
Na lewym przetrwały pęcherzyk z poprzedniego cyklu 26mm oraz piękny wg gina dominujący w tym cyklu 18mm pęcherzyk, z którego coś może być, ale endometrium 5,1mm,wiec zbyt małe póki co aby się ewentualny cud jakim będzie zarodek zagnieździł... Mam receptę na pregnyl oraz ovitrelle awaryjnie gdyby pregnylu nie było, bo podobno ciężko go dostać. Mam zgłosić się w piątek na kontrolę, gin ma ocenić endometrium, jeśli pęcherzyk sam nie pęknie, to dać zastrzyk [emoji849]
Kto miał podobne rewelacje - każda sugestia jest dla mnie ważna [emoji120]

Eh przykro mi bardzo że diagnoza się potwierdziła... Z endometrioza da się żyć. Laparoskopowo można usunąć ogniska. A ciąża i tabletki anty wyciszają endomende. Polecałabym pojsc do specjalisty od endometriozy. Zajscie w ciąże z tą chorobą jest trudniejsze, ale nie niemożliwe. Wiesz, że 3mam za ciebie kciuki [emoji4][emoji4][emoji4] a może uda się z pregnylem...? [emoji16]

Pfff, mam moje wyniki z dzisiejszej krzywej cukrowej i insulinowej. Już się dowiedziałam że koniecznie dietą o niskim IG i niskim ładunku glikemicznym [emoji45] ciekawe czy uda mi się samej ogarnąć temat Zobacz załącznik 1165099Zobacz załącznik 1165100

Też bym poszła do dietetyka, jak pisała Carry88, czytałam o tej hipoglikemi to naprawde może być niebezpieczne. Ja też mam problemy z cukrem, ale mam za wysoka glukoze po obciążeniu. Próbowałam sama ogarnąć, ale co biorę do ręki to cukier.... Tego nie, tamtego nie, doszło do tego że wyszłam ze sklepu z bananem i z... płaczem bo nic nie znalazłam, co by nie miało w sobie cukru, albo jakiegoś zakazanego składnika... [emoji2368]
No i mam termin do dietetyka na 31.08 [emoji4]

Eh przykro mi bardzo że diagnoza się potwierdziła... Z endometrioza da się żyć. Laparoskopowo można usunąć ogniska. A ciąża i tabletki anty wyciszają endomende. Polecałabym pojsc do specjalisty od endometriozy. Zajscie w ciąże z tą chorobą jest trudniejsze, ale nie niemożliwe. Wiesz, że 3mam za ciebie kciuki [emoji4][emoji4][emoji4] a może uda się z pregnylem...? [emoji16]

Też bym poszła do dietetyka, jak pisała Carry88, czytałam o tej hipoglikemi to naprawde może być niebezpieczne. Ja też mam problemy z cukrem, ale mam za wysoka glukoze po obciążeniu. Próbowałam sama ogarnąć, ale co biorę do ręki to cukier.... Tego nie, tamtego nie, doszło do tego że wyszłam ze sklepu z bananem i z... płaczem bo nic nie znalazłam, co by nie miało w sobie cukru, albo jakiegoś zakazanego składnika... [emoji2368]
No i mam termin do dietetyka na 31.08 [emoji4]

A ja się zastanawiam czy w takim razie nie zrobić sobie badania po obciążeniach. Wskaźnik HOMA mam w normie, problemów z wagą jako tako też nie, po prostu nie jem od dawna pewnych rzeczy. 🤔 Ale siedzenie w labo mnie przeraża 😜

Początki są trudne, wielu rzeczy trzeba się nauczyć, produktów itp. Ja bardzo dużo rzeczy bez cukru (nawet sporadycznie słodycze) zamawiam na internecie. Tam są bardzo duże wybory wszystkiego słodyczy, sosów galaretek, budyni itp dzięki czemu ta dieta też nie jest takim utrapieniem 😉

reklama
@KiedyPytam te torbiele, to nabytek po nie pękniętych pęcherzykach, jeden 2 cykle temu i drugi w zeszłym mimo podania ovitrelle 😔 powiedział, że są 'czekoladowe', wypełnione krwią i endometrialne, ewidentnie ten prawy jajnik nie pracuje ok i nosi ślady ogniska endometriozy.. Nie ma wg niego szans, żeby z niego było dobre jajko. Dodatkowo te torbielki powodują wzrost markera ca125, który właśnie potwierdza endometrioze 🙄😢

Mam nadzieję, że ten lewy popracuje w tym cyklu i damy radę z tym ładnym pęcherzykiem 🙏 że będzie jakiś cud w tym cyklu i nie pójdę na laparoskopie.
Dziekuje za informację o tym pregnylu 😘 nie wiedziałam, że tak można. Chyba pojadę teraz zamówić go, bo jutro może być za późno 🤔 czy mogę np jedząc coś zwiększyć endometrium, żeby był sens z tego zastrzyku?

@Martxx1 gratuluję 🎊 ♥️

Do góry