reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki - II połowa 2020 roku

Ja się dowiedziałam, że w 12 tygodniu robią to na podstawie jakiegoś wyrostka płciowego. Ale że łatwo o pomyłkę to nie każdy lekarz chce powiedzieć. W poniedziałek będę 12t4d może powie 😁
tak dokładnie jak w uk mialam usg płci w 16tyg pani pokazała nam dwa schematy miedzy nogami z 3 liniami i 2 liniami, 3 linie dziewczynka, 2 linie chłopiec

reklama
Dzięki dziewczyny ❤️
Do tej pory miałam wszystkie testy biel wizira, ten robiłam z myślą że też taki będzie , że to tylko formalność i o mało nie spadłam z sedesu jak to zobaczyłam, dopiero jak już pierwszy szok minął to sobie uświadomiłam że to może ten zastrzyk zaburzył wynik i że nawet tutaj ktoś o tym wspominał bo przecież dużo za wcześnie na taki wynik.

Dziewczyny ja jeszcze w sprawie tego ananasowego wyciągu. Byłam wczoraj w aptece i poprosiłam o bromelinę no i dostałam takie coś Bromelan, ale widzę że to ma zastosowanie na leczenie zatok? zastanawiam się czy mnie w aptece dobrze zrozumieli? coś mi tu nie pasuje, że to ma w składzie ekstrakt z kwiatów bzu czarnego i rutozyd. Chyba będę skazana na to paskudztwo w wersji naturalnej przynajmniej nie pomylę go z niczym innym 😬
Na mojej wizycie u ginekologa otrzymałam zalecenie zrobienia sobie badania na poziom wit. D3 25 OH i czegoś co się zwie gen MTHFR i w razie jego mutacji trzeba brać oprócz kwasu foliowego jakąś jego zmetylizowaną postać o_O zastanawiam się czy to drugie jest faktycznie potrzebne? pierwszy raz słyszę o takim genie i totalnie nie wiem co to jest. Bez tego badania chyba można samemu brać ten zmetylowany kwas foliowy? miał ktoś może jakąś styczność z tym tematem?
Ogólnie usłyszałam od lekarki, żeby nie myśleć panicznie o ciąży, a raczej jej braku bo to blokuje psychikę. Powiedziała w sumie ciekawe słowa, że dziecko samo wybierze moment kiedy się ma zjawić. Może coś w tym jest :)

Możesz brać metylowany kwas foliowy jest lepiej przyswajalny sam albo z jakimś kompleksem Wit b12 również w formie metylowanej.
Gen mthfr odpowiada za proces metabolizowania kwasu foliowego w organizmie i całkiem spora część z nas ma go uszkodzony, ale to nic takiego bo na wystarczy brać odpowiednie suplementy.
Zbadaj przy okazji poziom homocysteiny i poziomu kwasu foliowego.

Dziewczyny mam już swoje wyniki. Robiłam w 3dc ( 4, ale dostałam o 22 więc nie liczyłam tego jako 1 dc). Widzę, że wszystko w normach, ale nigdy nie robiłam takich badań, a wiem że wy macie większa wiedzę. Zerkniecie ?

Załączniki

• IMG_1742.jpg
    IMG_1742.jpg
    39,5 KB · Wyświetleń: 77
  • IMG_1741.jpg
    IMG_1741.jpg
    33,2 KB · Wyświetleń: 76
  • IMG_1740.jpg
    IMG_1740.jpg
    35,1 KB · Wyświetleń: 74
  • IMG_1739.jpg
    IMG_1739.jpg
    36,1 KB · Wyświetleń: 75
Zupełnie normalnie :)
Jutro robię progesteron i ciekawa jestem czy diabelnie nie utnie mi skrzydeł .... 8 dpo są już jakieś zmiany w progestetonie?
Poza piersiami, tez normalnie... brak plamien, czysto. 😏 powstrzymalam sie, nie robilam bety. Powinnam dostac miesiączkę po weekendzie, ale nie wien co były te plamienia, takze poki co nie wiem czy isc robic bete, progesteron czy czekac.

Dziewczyny ja jeszcze w sprawie tego ananasowego wyciągu. Byłam wczoraj w aptece i poprosiłam o bromelinę no i dostałam takie coś Bromelan, ale widzę że to ma zastosowanie na leczenie zatok? zastanawiam się czy mnie w aptece dobrze zrozumieli? coś mi tu nie pasuje, że to ma w składzie ekstrakt z kwiatów bzu czarnego i rutozyd. Chyba będę skazana na to paskudztwo w wersji naturalnej przynajmniej nie pomylę go z niczym innym [emoji51]
Na mojej wizycie u ginekologa otrzymałam zalecenie zrobienia sobie badania na poziom wit. D3 25 OH i czegoś co się zwie gen MTHFR i w razie jego mutacji trzeba brać oprócz kwasu foliowego jakąś jego zmetylizowaną postać o_O zastanawiam się czy to drugie jest faktycznie potrzebne? pierwszy raz słyszę o takim genie i totalnie nie wiem co to jest. Bez tego badania chyba można samemu brać ten zmetylowany kwas foliowy? miał ktoś może jakąś styczność z tym tematem?
Ogólnie usłyszałam od lekarki, żeby nie myśleć panicznie o ciąży, a raczej jej braku bo to blokuje psychikę. Powiedziała w sumie ciekawe słowa, że dziecko samo wybierze moment kiedy się ma zjawić. Może coś w tym jest :)
Można kupić monokoncentrat z ananasa, wtedy na pewno będzie to co powinno być [emoji16]
Screenshot_20201217-181906_Chrome.jpeg

Laski, potrzebuję porady. Do lekarza zadzwonię dopiero w poniedziałek. Jak już tu pisałam dziś mam 39 dc, ciążę wykluczam bo testy wychodzą negatywne (bety z krwi nie robiłam) a wykres temperatur nie wskazywał na owulacje. Dziś zaczęły bolec mnie mocno sutki i znacznie się powiększyły (tak jak często w fazie lutealnej) - czy to zawsze jest efekt wyrzutu progesteronu i to znaczy że owulacja jednak była? Czy coś innego może na to wpływać? Inne hormony?
@HeraUnique , skarbnico wiedzy, może mi podpowiesz? 😊🙏🏼

Laski, potrzebuję porady. Do lekarza zadzwonię dopiero w poniedziałek. Jak już tu pisałam dziś mam 39 dc, ciążę wykluczam bo testy wychodzą negatywne (bety z krwi nie robiłam) a wykres temperatur nie wskazywał na owulacje. Dziś zaczęły bolec mnie mocno sutki i znacznie się powiększyły (tak jak często w fazie lutealnej) - czy to zawsze jest efekt wyrzutu progesteronu i to znaczy że owulacja jednak była? Czy coś innego może na to wpływać? Inne hormony?
@HeraUnique , skarbnico wiedzy, może mi podpowiesz? 😊🙏🏼
Ból powoduje wzrost proga i spadek estradiolu 🤷‍♀️ być może owu była, lub po prostu spadł estradiol przed okresem... Spróbuj za 2 dni zrobić jeszcze jeden test 😉 być może miałaś późną owulacje 🤷‍♀️

reklama
Do góry