reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki - II połowa 2020 roku

Takie jest prawo. Nawet do 300 dni po rozwodzie domniemywa się ojcostwo męża.

Nowy partner czy były mąż – kto będzie ojcem dziecka?
Ustalanie ojcostwa dzieci urodzonych w niecały rok po rozwodzie budzi w Polsce wiele kontrowersji. Wiążą się one z zasadą domniemanego ojcostwa, zgodnie z którą musi minąć 300 dni od wydania orzeczenia o rozwodzie lub separacji, aby były mąż nie został formalnie uznany za ojca dziecka.

Dla wielu osób to absurd. Dziecko musi zostać zarejestrowane pod nazwiskiem byłego męża, a biologiczny ojciec nie może go oficjalnie uznać. Nawet jeśli mężczyźni są zgodni co do pochodzenia dziecka i deklarują to w urzędzie, prawo nie pozwala na inne rozwiązanie.

Czyje nazwisko nosi dziecko urodzone po rozwodzie?
Jeśli dziecko przyszło na świat w ciągu 300 dni od wydania orzeczenia o rozwodzie – będzie nosiło nazwisko byłego męża matki. A dokładniej: nazwisko, które zostało wskazane jeszcze przed zawarciem małżeństwa jako nazwisko dzieci z danego związku.

I to również w sytuacji, gdy biologicznym ojcem jest ktoś inny. Zmiana nazwiska będzie możliwa dopiero po zaprzeczeniu ojcostwa.
Zgadzam się z tym [emoji3526] tak jest! W pracy mamy mnóstwo takich przypadków.

reklama
Ponieważ dalej nie dostałam @ dałam sobie ostatnią szansę i poszłam na bete. Jeśli wyjdzie pozytywna to super, jeśli nie to napije się dziś piwa 🤷‍♀️
Już mam dosyć tej niepewności, stresów, nerwów. Wieczorami łzy same napływają do oczu, a w nocy spać nie mogę. A od męża 0 wsparcia bo on jak zwykle do wszystkiego podchodzi na luzie 🙄
Trzymam za Ciebie mocno kciuki 👍🏻❤️

O kuwa, co za popieprzona polska!!!! [emoji2356]
Takie jest prawo. Nawet do 300 dni po rozwodzie domniemywa się ojcostwo męża.

Nowy partner czy były mąż – kto będzie ojcem dziecka?
Ustalanie ojcostwa dzieci urodzonych w niecały rok po rozwodzie budzi w Polsce wiele kontrowersji. Wiążą się one z zasadą domniemanego ojcostwa, zgodnie z którą musi minąć 300 dni od wydania orzeczenia o rozwodzie lub separacji, aby były mąż nie został formalnie uznany za ojca dziecka.

Dla wielu osób to absurd. Dziecko musi zostać zarejestrowane pod nazwiskiem byłego męża, a biologiczny ojciec nie może go oficjalnie uznać. Nawet jeśli mężczyźni są zgodni co do pochodzenia dziecka i deklarują to w urzędzie, prawo nie pozwala na inne rozwiązanie.

Czyje nazwisko nosi dziecko urodzone po rozwodzie?
Jeśli dziecko przyszło na świat w ciągu 300 dni od wydania orzeczenia o rozwodzie – będzie nosiło nazwisko byłego męża matki. A dokładniej: nazwisko, które zostało wskazane jeszcze przed zawarciem małżeństwa jako nazwisko dzieci z danego związku.

I to również w sytuacji, gdy biologicznym ojcem jest ktoś inny. Zmiana nazwiska będzie możliwa dopiero po zaprzeczeniu ojcostwa.

Miałam badać proga, ale w końcu tego nie zrobiłam i żałuję teraz... A owu niby była, tzn wskazuje jedynie na to pęcherzyk widoczny na USG kilka dni przed no i testy owu. Ale to tyle. 🤷 Z kolei dzisiaj rano śluzu nie ma już za wiele na szyjce i ledwo ja palcami dotknelam, a powinna być już nisko... No nic, czekam teraz na @. Ja już głupieje 🙄🤷 jeszcze ta choroba mnie rozwala... 😩

A ja postanowiłam właśnie, że zbadam, w piątek, Proga, TSH (bo robię to regularnie, ale miałam jeszcze pare tygodni czekać, ostatecznie zrobie wcześniej) i prolaktyne na wszelki wypadek.
I tu mam pytanie - dziewczyny, czy progra mogę zbadać w 23 dc (cykle 29-31 dni), domniemana owu 16-17 dc? Wiem, że proga to się w różnych momentach cyklu bada i wydawało mi się, że ten około tydzień po owu będzie dobrym momentem, ale już zgłupiałam. Tak mi się złożyło, że mam wolny piątek, to bym skoczyła do labo :D

Ja też nie wytrzymałam i zrobiłam [emoji41] bielsze nie będzie [emoji851] ale czekam właśnie w kolejce do lekarza bo niepokoi mnie ten silny ból jajników po hsg.
Mogłaś się starać o maluszka w tym samym cyklu, co hsg ? Ja dzisiaj może się umówię na hsg i wiem, że różnie mówią....czasami cykl stracony, czasami zachodzi się w ciążę w tym samym cyklu....ech... Jeszcze kilka godzin i pogadam z lekarzem

reklama
Do góry