reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki - I połowa 2020 roku

Kurde Ale Ty kochana jesteś! [emoji173] zawsze umiesz podtrzymać na duchu [emoji173] Miejmy nadzieję że będzie tak jak piszesz. Ale wiadomo stres jest, choć bardzo bym chciała dzieciątka to gdzieś ten cycek w tyle głowy cały czas siedzi... [emoji57]
ja to kochana jak mysle o swoim zdrowiu jak tu czasem odpisuje to dochodze do wniosku, ze moj tata podczas pracy z mama nade mna musial sie spieszyc na 2 zmiane do pracy hehe i nie zdazyl mnie dokonczyc stad tyle dolegliwosci mnie sie czepia. jak nie luszczyca, tarczyca, jakies cysty w piersiach, to polip na szyjce macicy, za chwile dentysta mi mowi, ze mam zanik kosci, . i tak, ze sie jeszcze nie rozlecialam 😂 😂 😂

reklama
Hahahah [emoji23][emoji23][emoji23] Dobre porównanie. Ja jestem z przypadku, wpadka w wieku 19 lat [emoji23] U mnie musiał być podobnie jestem taka młoda A tyle schorzeń że niektórym 70latkom zazdroszczę zdrowia [emoji23] 3 przepukliny kregoslupa w odcinku ledzwiowym, kamica nerkowa kamień męczył mnie 2 lata nie wiedziałam co mi jest, teraz jakieś guzy w cyckach porażka w tym wieku A gdzie mu dalej [emoji23][emoji23][emoji23]
ja to kochana jak mysle o swoim zdrowiu jak tu czasem odpisuje to dochodze do wniosku, ze moj tata podczas pracy z mama nade mna musial sie spieszyc na 2 zmiane do pracy hehe i nie zdazyl mnie dokonczyc stad tyle dolegliwosci mnie sie czepia. jak nie luszczyca, tarczyca, jakies cysty w piersiach, to polip na szyjce macicy, za chwile dentysta mi mowi, ze mam zanik kosci, . i tak, ze sie jeszcze nie rozlecialam [emoji23] [emoji23] [emoji23]

Właśnie tak mi się wydawało :( No to u mnie to będzie "wola" pracodawcy :O

A co jak ktoś siedzi na L4? W trakcie mu przedłużają umowe (bo zwolnić chyba nie mogą-umowe miałam na okres 2lat) i potem idę na L4 na ciąże to mogłby to tak przejść? :D
Jeśli umowa kończy się w trakcie bycia na L4 to poprostu wygasa i to jest zgodne z prawem. Będąc na L4 jesteś nie zdolna do pracy więc nie muszą przedłużać. Inaczej sprawa wygląda gdy kobieta jest w ciąży i w dniu zakończenia umowy kończy 12tc.

Po miesiącu l4 pracodawca i tak za Ciebie nie płaci tylko Zus. Warto pogadać wowczas z pracodawcą ... wiem jedno to są newralgiczne sprawy i wiele zależy od szefa oraz jego/jej nastawienia[emoji120][emoji56] wielu różnie interpretuje przepisy
No płaci ZUS ale pracodawca musi wypłacić po macierzyńskim za nie wykorzystany urlop lub wysłać na płatny urlop.

Jedyna opcja jak dla mnie jak pracodawca nie chętny na nową umowę to poprosić o umowę na 1-2 msc i ona automatycznie zostanie przedłużona do dnia porodu.

masz racje ale mimo to lepsze 1000zl co miesiac i dzidzius w lozeczku niz kazde pieniadze. ja zawsze mialam podejscie do pracy takie, ze pracuje po to, zeby zyc nie odwrotnie i prace zawsze mozna zmienic, zawsze mozna rzucic, poszukac innej. a tego upragnionego bobasa niestety nie zawsze mozna dostac od losu...
1000 zł to jest minimalne świadczenie macierzyńskim.
Jeśli kończy się umowa w czasie w momencie porodu to potem ZUS wypłaca świadczenie ale w takiej samej kwocie jaka otrzymała byś od pracodawcy.

Jestem na nocce w pracy i co chwile chodzę do łazienki bo czuję taka wilgoc jakby miało coś wylecieć [emoji2368]

reklama
Czemu krótszy?

Bo przy normalnej umowie za czas L4 i macierzyńskiego należy nam się też urlop - więc przy L4 od początku ciąży i braku wykorzystania urlopu w roku bieżącej kobieta może mieć zaległe ponad 50 dni urlopu co daje 2 miesiące ... może mieć to wypłacone (2 pensje praktycznie) lub może przedłużyć „macierzyński” o to 2,5 mca...

Do góry