reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki - I połowa 2020 roku

reklama
Ja jakieś badania sobie porobiłam i chyba za ciekawie nie jest.. Tsh za wysokie.. Stosunek lh do fsh za niski chyba.. I testosteron podwyższony 😐 jak myślicie? Jest powód do lekarza lecieć czy jakoś da się bez tabletek wyrównać to?
Ja bym poszła do lekarza :) Stosunek LH do FSH nie wskazuje na PCOS, ale masz mocno podwyższony testosteron. Jeśli chodzi o TSH to można trochę zbić do max 2,5. Warto zrobić jeszcze ft3 i ft4 żeby zobaczyć jak w ogóle tarczyca funkcjonuje :) Kobiety w wieku rozrodczym mają inne normy TSH i powinno być max. 2,5 :)

Mi przepisał internista i powiedział że niby będę brać już cały czas bo mam tendencje skokowa bo w grudniu bylo 1.70.
Zobaczę co ginekolog na to i najwyżej profilaktycznie powtórzę z ciekawosci za trzy tygodnie . A Nadziejka od kiedy bierzesz?

Dziewczyny z problemami z TSH . Jak długo zbijalyscie i z jakich materiałów wartości ? I przy jakiej dawce tabletki? Mam 2.64 i Euthrynox 25 i zastanawiam się jak dlugo to będzie trwało
Mi z ponad 3 schodziło max 3 miesiące, najpierw od dawki 25, potem 2x25 i 5 x50. Potem miałam TSH 2,6 i dawkę 50, zaszłam i skoczyło do 4,4, zwiększono mi dawkę i TSH spadło po miesiącu do 0,6. Teraz już drugi raz miałam zmienianą dawkę, ale to w ciąży już tak bywa i trzeba zmieniać monitorować. U mnie ogólnie tarczyca szybko reaguje na te zmiany dawek.

@młoda1994 nie nie [emoji28][emoji23] tak sobie chce spróbować i podczytuje coś naturalnie ale chyba bez lekarza nic z tego [emoji17]
@bleucoco bardzo ten testosteron może przeszkodzić w zajściu?
Ale mi nadziei narobiłaś [emoji1787][emoji1787] wiesz ty co [emoji85] mi pani doktor z kliniki pow że problem z zajściem w ciążę a jak się zajdzie może dojść do wczesnego poronienia. Ale czy to prawda nie mam pojęcia.

@młoda1994 nie nie 😅😂 tak sobie chce spróbować i podczytuje coś naturalnie ale chyba bez lekarza nic z tego 😔
@bleucoco bardzo ten testosteron może przeszkodzić w zajściu?
Trudno mi powiedzieć :( Ja wtedy nie miałam w ogóle @ przez ponad rok... A z kolei na USG w szpitalu miałam dojrzały pęcherzyk 26 mm... Także nawet lekarze byli zdziwieni, że tej @ nie mam w ogóle i że mam takie wyniki a tu najprawdopodobniej mam cały czas owu bo mimo to nigdy nie miałam torbieli. Lekarz się śmiał, że igraliśmy z ogniem robiąc to bez zabezpieczenia jeszcze jak nie staraliśmy się o dziecko 🤣 No ale jak nie miałam @ to miałam to w nosie 🤷🏼‍♀️

Ja dodatkowo miałam zły stosunek LH do FSH i porozwalane inne hormony 🤷🏼‍♀️ Wydaje mi się, że u mnie to wszystko razem powodowało moje problemy. Lekarze nic nie mówili o efektywności starań. Kazali się starać i wrócić jak się nie będzie udawało przez ponad rok. Wdrożyli mi leczenie duphastonem i metforminą i od tamtej pory staraliśmy się 14 msc i w 14 cyklu się udało :) De facto na dzień przed dwiema kreskami i dwa dni przed betą prawie 400 miałam deprechę, że znów się nie udało, bo cycki przestały mnie boleć i już szukałam dla nas kliniki leczenia niepłodności 🤣

reklama
Jedna tabletka rano. Zapytam w piątek ginekologa ile będzie mi to schodziło i czy ewentualnie nie zwiększy dawki bo nie chce czekać roku teraz znowu .
Nie no bez przesady TSH nie schodzi rok. Powtarza się badania po 4-6 tygodniach od wprowadzenia najniższej dawki, jak nie działa to się stopniowo zwiększa i znów robi kontrolę. Przy takim wyniku jak Twój to albo od razu tarczyca zareaguje albo zareaguje po tym pierwszym zwiększeniu dawki. Jakbyś miała TSH kilkanaście albo kilkadziesiąt i ciężką niedoczynność to można się martwić, ale nie przy tak lekko podwyższonym wyniku także nic się nie martw.

Do góry