reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki - I połowa 2020 roku

No nie ma prawnego obowiązku źle pracodawca nie ma szklanej kuli żeby wiedzieć że musi jej przedłużyć
Umowa przedłuża się z mocy prawa, nie jest do tego potrzebne żadne działanie pracodawcy. Wystarczy więc powiedzieć mu w dniu końca umowy albo nawet dzień przed. Nie ma obowiązku informowania pracodawcy już np. w 6 tygodniu ciąży o ciąży jeśli kobieta nie chce. Bo niestety często kobietom wydaje się, że muszą od razu mówić ;)

reklama
Ja jak zajdę w ciążę, jeśli będę się dobrze czuć i nie będę brała l4, to powiem dopiero w 10-12tyg 🙂 plany planami, a życie swoje ułoży 😎 póki co nie grozi mi ciąża 😔🙄

Dokładnie o to mi chodziło. Nie napisałam że kusi odrazu powiadomić ale jeżeli nie będzie mieć przedłużonej z woli pracodawcy to musi go powiadomić o ciąży
Umowa przedłuża się z mocy prawa, nie jest do tego potrzebne żadne działanie pracodawcy. Wystarczy więc powiedzieć mu w dniu końca umowy albo nawet dzień przed. Nie ma obowiązku informowania pracodawcy już np. w 6 tygodniu ciąży o ciąży jeśli kobieta nie chce. Bo niestety często kobietom wydaje się, że muszą od razu mówić ;)

Dziewczyny! W 11 dniu cyklu pobolewały mnie jajniki I ogólnie brzuch i miałam plamienia.. moje cykle to około 30 dni ale biorę duphaston, możliwe że to owu? Niestety żadnych testów owu nie mam w domu

Chyba wszystko jest ok, albo lekarz mi nic nie powiedział, jak w zeszłym roku byłam to mówił że ładnie tam wszystko wygląda, ale będę musiała zapytać, choć myślę, że jakby coś było to by powiedzial. A ma to jakiś wpływ na zajście w ciążę?
Nie na zajście niebtylko żeby się w bliźnie niezagniezdzilo. Mi zawsze lekarz mówił ze blizna Ok a teraz przy badaniu drożności ze jest tam ubytek i tak się wypytuje bo zastanawiam się n ile to powszechne a na ile znów u mnie coś...

Może przedłużyli jej z własnej woli.

Zgodnie z art. 177 Kodeksu pracy, pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy chyba, że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy.
Do kiedy umowa na czas określony kobiety w ciąży może zostać przedłużona
Przepisy mówią również, że umowa o pracę zawarta na czas określony albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.

Kiedy wygasa umowa z ciężarną pracownicą
Gdy umowa o pracę na czas określony wygasa przed upływem trzeciego miesiąca ciąży, pracodawca nie jest zobowiązany do jej przedłużenia. W takiej sytuacji może, choć nie musi, zaproponować zawarcie kolejnej umowy. Jeżeli tak się nie stanie, pracownica musi poszukać nowego miejsca zatrudnienia.

Wystarczy wpisać w Google. Doradzajac komuś nie opieramy się na swoich doświadczeniach bo każdy przypadek jest inny.
Dokładnie. Nie wiem po co te dyskusje... W praktyce pracodawca może pójść na rękę, ale nie ma takiego obowiązku, więc nie wiem po co doradzanie komuś czegoś co może się zdarzyć, ale nie musi. Jestem prawnikiem z X letnim stażem, więc może to utnie już dywagacje na temat przedłużenia umowy do dnia porodu z art. 177 Kodeksu pracy 😂 Pracodawca może zaproponować zawarcie kolejnej umowy o pracę na czas określony jeśli dotychczasowa kończy się przed upływem 3 miesiąca ciąży, ale nie ma takiego obowiązku i zakończenie umowy o pracę w takim przypadku byłoby zgodne z prawem. Umowa rozwiązuje się wtedy w terminie w niej wskazanym, czyli do czasu kiedy została zawarta. Dopiero jeśli termin zakończenia umowy na czas określony miałby przypadać po upływie 3 miesiąca ciązy pracodawca ma obowiązek przedłużyć ją do dnia porodu. Po porodzie wtedy zasiłki wypłaca ZUS, ponieważ umowy o pracę po porodzie de facto już nie ma (bo była przedłużona do dnia porodu), ale pracownica nabyła prawo do zasiłków.

Dokładnie. Nie wiem po co te dyskusje... W praktyce pracodawca może pójść na rękę, ale nie ma takiego obowiązku, więc nie wiem po co doradzanie komuś czegoś co może się zdarzyć, ale nie musi. Jestem prawnikiem z X letnim stażem, więc może to utnie już dywagacje na temat przedłużenia umowy do dnia porodu z art. 177 Kodeksu pracy 😂 Pracodawca może zaproponować zawarcie kolejnej umowy o pracę na czas określony jeśli dotychczasowa kończy się przed upływem 3 miesiąca ciąży, ale nie ma takiego obowiązku i zakończenie umowy o pracę w takim przypadku byłoby zgodne z prawem. Umowa rozwiązuje się wtedy w terminie w niej wskazanym, czyli do czasu kiedy została zawarta. Dopiero jeśli termin zakończenia umowy na czas określony miałby przypadać po upływie 3 miesiąca ciązy pracodawca ma obowiązek przedłużyć ją do dnia porodu. Po porodzie wtedy zasiłki wypłaca ZUS, ponieważ umowy o pracę po porodzie de facto już nie ma (bo była przedłużona do dnia porodu), ale pracownica nabyła prawo do zasiłków.
Z tego co liczyłam będę w 13t 6d ciąży jak będzie mi się kończyć umowa więc pracodawca nie może mnie zwolnić, a umowa przedłuża się do dnia porodu i wtedy nie ważne kiedy mu powiem? Pracuje po 10h i chciałabym po potwierdzeniu ciąży przez ginekologa od razu mu powiedzieć żeby jednak do tych 8h zmniejszył mi te godziny :)

reklama
Do góry