reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki - I połowa 2020 roku

reklama
Naczytałam się w internecie i mam nadzieje, że Wy rozwiejecie moje wątpliwości, a mianowicie tak jak już pisałam moje cykle od ostatnich kilku miesięcy trwają po 90 dni, wcześniejsze trwały około 40, a więc od grudnia tamtego roku miałam @ AŻ raz, byłam u lekarza, który jedyne co zrobił to powiedział, że jak nie mam okresu to powinnam się tylko cieszyć, bo nie ma za czym tęsknić i dopowiedział jeszcze, że u mnie raczej nie występuje owulacja i jakbym kiedyś chciała mieć dziecko to mam przyjść, a on da mi jakieś leki i to wszystko co powiedział nic nie wyjaśnił, ale zbyt dobrym lekarzem to on nie jest, miałam iść do specjalisty w Warszawie, ale przez pandemie się to skomplikowało, jestem dość młoda i studiuje, więc o dziecko się jeszcze nie staram, ale na pewno chce je mieć niedługo, z ciekawości kupiłam testy owulacyjne które wyszły pozytywnie, więc myślałam, że jednak owulacje mam tylko późno, ale testy wychodzą pozytywne bezustannie od 3 tyg robiłam testy ciążowe negatywne, więc to nie jest powód. Ostatnio zauważyłam u siebie poza nieregularnymi cyklami zmiany nastroju, problemy ze snem, zmęczenie, hirsutyzm, a przeczytałam w internecie, że takie objawy może powodować schorzenie PCOS. Czy możliwe jest, że mam to schorzenie i stąd te wszystkie objawy i pozytywne testy owulacyjne, a jeżeli to jak to jest z diagnozą, leczeniem i posiadaniem dzieci czy należy się na nie zdecydować wcześniej, a nawet już? Przepraszam, że tak się rozpisałam, ale trochę się wystraszyłam i mam nadzieje, że pomożecie i coś doradzicie [emoji4]
Napewno nie można zostawić tak tych 90 dniowych cykli. Komentarz lekarza pokzuje tylko jak jest niekompetentny. Na 99% takie długie cykle są bezowulacyjne. MoE to być tez pcos niewykluczone. Napewno musisz zgłębić diagnostykę i jeśli chcesz dziecko w jakiejś niedalekiej przyszłości to wziąć się za regulacje tych cykli i Nalezienie powodu już teraz. Idź do dobrego lekarza. Pcos kobiety rodzą dzieci. Przyjmują leki jakieś. Głowami góry ale noe zostawiaj tak tego.

A jakie badania powinnam zrobić?
Lekarz ci tompowinien powiedzieć tak naprawdę bo jak zrobisz coś sama to MoZe nie brać pod uwagę ale możesz zrobić w 3 dc lh, estradiol, fsh - to takie trzy hormony co zawsze się sprawdza. Poza tym przy pcos chyba tez testosteron się sprawdza, amh można ale tutaj różne zdanie maja lekarze, prolaktyna tez jest ważna, tsh.

Myślicie, że 14 dc był pozytyw? Na gołe oko jest ciemniejsza, ale zrobię chyba jeszcze wieczorem dziś. Wieczorem wychodzą mi ciemniejsze 🤣🤣

Załączniki

• IMG_20200621_092446.jpg
    IMG_20200621_092446.jpg
    584,5 KB · Wyświetleń: 101
Hej dziewczyny, mam pytanie ponieważ już mam mega załamkę[emoji17] czy miała ktoras z Was podobnie jak ja. Cykle mam 30 dni. Owulka potwierdzona monitoringiem 16dc. 23 dc wieczorem kłucie w podbrzuszu. Następnego dnia wieczorem plamka krwi takiej jasnej i delikatne pobolewanie brzucha. 24 dc delilatne plamienie. 26 i 27 dc bez plamien ale dalej pobolewanie brzucha jak na @. W nocy z 27dc na 28 dc mocniejszy bol brzucha i plamienie rano po siusianiu. Test.... ujemny. Czy ktoras miala podobie i okazalo sie ze cykl skonczyl sie pozytywnie?

Ile godzin po zastrzyku owulacja??
Zastrzyk brałam wczoraj ok 14 a o 24 czułam kłócie jajników i czuję je teraz nadal. Wieczorem dopiero będzimey mogli poserduszkowac i zastanawiam się czy to nie ciut za późno

Potwierdzam, testosteron jest ważny przy pcos, amh też można zrobić chociaż ja nie robiłam.
Lekarz ci tompowinien powiedzieć tak naprawdę bo jak zrobisz coś sama to MoZe nie brać pod uwagę ale możesz zrobić w 3 dc lh, estradiol, fsh - to takie trzy hormony co zawsze się sprawdza. Poza tym przy pcos chyba tez testosteron się sprawdza, amh można ale tutaj różne zdanie maja lekarze, prolaktyna tez jest ważna, tsh.

reklama
Do góry