reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki - I połowa 2020 roku

Bety nie robiłam. Dlatego główkuje co zrobić. Lekarz mi napisał, żebym odstawila, więc tak też chyba zrobię😱
Ja bym się bała odstawić 🤷🏼‍♀️ Jeśli to ciąża a jest np. niewydolność ciałka żółtego lub niższy poziom naturalnego progesteronu to nagłe odstawienie może być „szokiem” dla organizmu. W zdrowym organizmie oczywiście nic się nie stanie bo zarodek sam powoduje zwiększenie ilości progesteronu, ale pytanie co się stanie jak nie ma wystarczającej jego ilości, a ciążę na razie podtrzymuje ten duphaston 🤷🏼‍♀️ Sam w sobie duphaston nie powinien przedłużać cyklu. Może zrób betę i progesteron? Masz taką możliwość? Bo potem możesz mieć wyrzuty sumienia czy źle czuć się psychicznie jak odstawisz duphaston a krwawienie nagle się pojawi :(

reklama
Dziewczyny czuję się super r❤️lekko stres byłu mnie, ale mój MĄŻ (jak to dziwnie wygląda?) się tak trząsł jak galareta haha. Robiłam test rano, ale był bialutki. Ale piersi w ogóle nie bolą i nie są jakieś nabrzmiałe, ale mam długie cykle więc czekam jeszcze 😁

Ja bym się bała odstawić 🤷🏼‍♀️ Jeśli to ciąża a jest np. niewydolność ciałka żółtego lub niższy poziom naturalnego progesteronu to nagłe odstawienie może być „szokiem” dla organizmu. W zdrowym organizmie oczywiście nic się nie stanie bo zarodek sam powoduje zwiększenie ilości progesteronu, ale pytanie co się stanie jak nie ma wystarczającej jego ilości, a ciążę na razie podtrzymuje ten duphaston 🤷🏼‍♀️ Sam w sobie duphaston nie powinien przedłużać cyklu. Może zrób betę i progesteron? Masz taką możliwość? Bo potem możesz mieć wyrzuty sumienia czy źle czuć się psychicznie jak odstawisz duphaston a krwawienie nagle się pojawi :(
Może masz rację. Dlatego cały czas myślę, bo obawiam się że właśnie tak może się stać... badania mogę w poniedziałek zrobić. Więc do poniedziałku chyba wezmę jeszcze te dwie porcje 🙈

Może masz rację. Dlatego cały czas myślę, bo obawiam się że właśnie tak może się stać... badania mogę w poniedziałek zrobić. Więc do poniedziałku chyba wezmę jeszcze te dwie porcje 🙈
To bierz, jedyne co ryzykujesz to dłuższy cykl, ale przecież te 2 dni Cię nie zbawią co? A przynajmniej psychicznie będziesz spokojniejsza :) Pamiętaj tylko, żeby badanie zrobić na czczo bez duphastonu a leki dopiero po pobraniu :)

Ja próbuje luzowac ale ciężko jest więc jeszcze poczekam. Mam w piątek też ginekologa umowionego bo miałam iść w kwietniu A korona przeszkodzila no chyba że @ przyjdzie normalnie to przeloze. Muszę cytologie zrobić.
A powiedzcie mi czy oprócz cytologi to można jeszcze coś zbadać na jakieś bakterie
Biocenoza pochwy, wymazy na chlamydie/mykoplazme/ureoplasme 💪

Dzisiaj 30dc, pierwszy cykl starań, zrobiłam rano test i wyszedł negatywny... Ledwo co nakropiłam mocz na test i zobaczyłam, że zaczęło się już plamienie. Wiem jakie małe są szanse na sukces w pojedynczym cyklu i że jakby się udało za pierwszym razem to naprawdę byłoby to niezwykłe, ale zrobiło mi się smutno :-( Nie potrafię sobie wyobrazić co czują te z Was które się starają od wielu miesięcy... Oby czerwiec był dla nas udany 💪💪💪

A jakie badania? Bete i progesteron? Nie trzeba na czczo. Duphaston nie wpływa na wynik badania.
Może masz rację. Dlatego cały czas myślę, bo obawiam się że właśnie tak może się stać... badania mogę w poniedziałek zrobić. Więc do poniedziałku chyba wezmę jeszcze te dwie porcje [emoji85]

reklama
A jakie badania? Bete i progesteron? Nie trzeba na czczo. Duphaston nie wpływa na wynik badania.
Mi lekarze zawsze zaznaczali, by progesteron badać na czczo bez duphastonu mimo wszystko. Niby hormon syntetyczny a nie naturalny, ale takie były zalecenia. Jak dzwoniłam do przychodni (m.in. Klinika Invicta) również rekomendowali na czczo i bez leków, dlatego też tak tu napisałam, bo ja stosowałam się do tych zaleceń 🤷🏼‍♀️

Do góry