reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki - I połowa 2020 roku

Tak jak napisałam, faza lutealna jest stała więc jeśli owulacja była 2-4 dni szybciej to termin też się przesuwa o te 3-4 dni :)
Z progesteronem jest tak, że bierze się go od owulacji (gdzieś widziałam nawet zalecenia, że 2 doby po skoku temperatury) więc jeśli owu wypadnie 9dc to progosteron przyjmowany od 18dc niewiele pomoże i odwrotnie, jeśli owu miała w planie nadejść w 22dc to przyjmowany od 18dc może jej popsuć plany.

Ogólnie niestety ale ja zaobserwowałam u siebie, że progesteron który przyjmowałam dawał objawy ciążowe z ciążą niezwiązane, szczególnie paskudny ból piersi i głowy ale to zupełnie logiczne bo to właśnie progesteron i Nasza reakcja na niego odpowiada za wszelkie objawy wczesnej ciąży.
To endo-gine mi o tym nie mówił. Mam cykle 31 dniowe, więc kazał brać 18-27 dc... To teraz radzisz żeby odstawić może już ten progesteron? Kiedy?

On faktycznie daje objawy ciążowe dlatego ja już nie zwracam na to uwagi.

reklama
No niestety z tymi lekarzami to masz rację, mój chyba raz w ciąży mi zlecił sprawdzenie ft3 i 4. Ogólnie to muszę poczekać z wizytą bo dopiero mam w kwietniu :/

Ja też w pracy.
Bo ft4 szczególnie ma wartość "skaczącą", o 10 npmożesz mieć 9 a 30min później już tyko 6, później 20. Nie pamiętam tylko odczego to zależne. Wiem, że mnie raz na 2 lata kierują na ft3 i ft4 a standardowo sprawdzane mam tylko TSH.

To endo-gine mi o tym nie mówił. Mam cykle 31 dniowe, więc kazał brać 18-27 dc... To teraz radzisz żeby odstawić może już ten progesteron? Kiedy?

On faktycznie daje objawy ciążowe dlatego ja już nie zwracam na to uwagi.
Nie nie, żadnego odstawiania ;) Ja bym zrobiła test i nawet jeśli wyjdzie negatywmy to chyba poszłabym na betę bo piszesz o wszelkich objawach i nie wiadomo teraz, czy im wierzyć.
A jaki miałaś poziom PRG w 2 fazie cyklu?

Dziewczyny jak oceniacie czy śluz jest śluzem płodnym lub nie? U mnie w 12dc jest ciągnący, śliski ale barwa jest bardziej mętna niż przezroczysta🤨Wiem że szklisty niemalże przezroczysty świadczy o dniach płodnych😍 Zastanawiam się czy to już ten czy jeszcze chwilkę mam 😏
Cykle z reguły mam 28dniowe

Nie nie, żadnego odstawiania ;) Ja bym zrobiła test i nawet jeśli wyjdzie negatywmy to chyba poszłabym na betę bo piszesz o wszelkich objawach i nie wiadomo teraz, czy im wierzyć.
A jaki miałaś poziom PRG w 2 fazie cyklu?
Dzięki kochana! W zeszłym miesiącu miałam progesteron 19,6 ng/ml z tego co pamiętam, więc wysoko. W tym miesiącu nie badałam. Ogólnie wszystkie wyniki mam w normie, prolaktynę też. Jedyne co to insulina po posiłku wyszła mi trochę za duża, ale to na razie lekarz kazał się nie martwić, bo i tak biorę metformax.

Dzięki kochana! W zeszłym miesiącu miałam progesteron 19,6 ng/ml z tego co pamiętam, więc wysoko. W tym miesiącu nie badałam. Ogólnie wszystkie wyniki mam w normie, prolaktynę też. Jedyne co to insulina po posiłku wyszła mi trochę za duża, ale to na razie lekarz kazał się nie martwić, bo i tak biorę metformax.
Super wynik :) Ja bez duphastonu miałam 4,5 a miesiąc później 1,25 :/ Teraz w ciąży mimo dawki 2x1 27,5. Jest ok ale zawsze mogłoby być lepiej ;)
P.S. popołudniowy test tydzień po zagnieżdżeniu też wyjdzie ;)

Ostatnia edycja:
Ni tak musle ze to dpbrze z etak szybko to zauwazylam. Tzn w simie jie wiem ile to mam ale sądzę że gdybym miała wcześnie to pewnie bym zauważyła przy myciu i balsamowaniu [emoji4]
Teraz już jest Euthyrox bez laktozy, nie wiem jak długo ale ja dopiero kilka dni temu taki dostałam w aptece :)

Nic nie brałam. Byłam na usg, lekarka powiedziała, żeby przyjść za 2 tygodnie i jeśli do tego czasu się nie wchłonie to zrobi biopsję? nie wiem czy coś nie namieszałam, ale jak przyszłam na kontrolę to nic już nie było. Nie martw się, na pewno będzie ok. Pomyśl, że i tak nie masz wpływu na to co to jest i dobrze, że szybko to odkryłaś :)

Ale piękne kreski :) gratulacje. Znajomy test :D miałam taki z synem :D

Oby się nie przydały [emoji110]

Testuje ktoś dziś? My wczoraj podziałaliśmy, ale powiem Wam, że jest ciężko, jak tu się starać jak człowiek wiecznie niewyspany i zmęczony. Pocieszam się tylko tym, że jak już kiedyś się uda to sobie odpocznę na l4 i potem rok w domu :D chociaż chyba to się uda dopiero jak synek pójdzie do przedszkola bo wcześniej nie ma szans :p

reklama
Do góry