reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki - I połowa 2020 roku

Na innej grupie dziewczyny pisały ze dla szaraczek powinny być wartosci nie wyższe niż 2 wiec pewnie wizyta u lekarza obowiązkowa i on podpowie.
Ale każda wartość czy tylko TSH?

TSH bardzo ładne. Oblicz sobie jeszcze kalkulatorem z internetu stosunek FT3 do FT4 czy masz dobrą przemianę czy jak to tam się nazywa :D
Wyszło tak, chyba ft4 w normie jest ok nie?
Bez tytułu.png

Teoretycznie max 2,5, ale najlepiej 1-1,5 przy staraniach o ciążę :)
Ale TSH?

Ja to w ogóle miałam TSH na początku ciąży 😱 10,9.

reklama
Ale każda wartość czy tylko TSH?

Wyszło tak, chyba ft4 w normie jest ok nie?
Zobacz załącznik 1065454

Ale TSH?

Ja to w ogóle miałam TSH na początku ciąży 😱 10,9.
Tak, TSH max. 2,5 przy staraniach i w ciąży. Powyżej stosuje sie już leki. Optymalnie jest 1-1,5. Wtedy podobno największe szanse na ciążę, a już w ciąży kobieta lepiej się czuje :)

Hmm TSH i FT3 masz bardzo ładne, ale FT4 te 24% niby w normie ale chyba rekomenduje się, żeby FT3 i FT4 były procentowo podobne i nie mniejsze niż 50% każdy, więc gdzieś tam musisz mieć zaburzoną konwersję. To do obgadania z lekarzem, ale z doświadczenia wiem, że malo który lekarz to sprawdza.

Tu link: Link do: Jak procentowo obliczyć poziom tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3) aby właściwie zinterpretować wynik badania i wreszcie zrozumieć, dlaczego wciąż źle się czujesz | Dietoterapia Lenartowicz

Tzn. to kalendarzyki mi tak wyliczyły termin @ bo mam cykle zawsze 31 dniowe i powinna być 15.01, ale na Castagnusie zawsze mam owulację kilka dni wcześniej i teraz też na pewno była 3-4 dni wcześniej. Natomiast mimo zaznaczenia owulacji w kalendarzyku nie wszystkie zmieniły mi przewidywany termin @. Czy wcześniejsza owu oznacza wcześniejszy termin @? Dlatego też nie zmieniałam daty bo biorę progesteron na podtrzymanie ciąży 18-27 dc to nawet gdyby owu wymusiła wcześniejszą @, to progesteron na to chyba nie pozwoli dopóki go nie odstawię i nie spadnie jego poziom... :(
Tak jak napisałam, faza lutealna jest stała więc jeśli owulacja była 2-4 dni szybciej to termin też się przesuwa o te 3-4 dni :)
Z progesteronem jest tak, że bierze się go od owulacji (gdzieś widziałam nawet zalecenia, że 2 doby po skoku temperatury) więc jeśli owu wypadnie 9dc to progosteron przyjmowany od 18dc niewiele pomoże i odwrotnie, jeśli owu miała w planie nadejść w 22dc to przyjmowany od 18dc może jej popsuć plany.

Ogólnie niestety ale ja zaobserwowałam u siebie, że progesteron który przyjmowałam dawał objawy ciążowe z ciążą niezwiązane, szczególnie paskudny ból piersi i głowy ale to zupełnie logiczne bo to właśnie progesteron i Nasza reakcja na niego odpowiada za wszelkie objawy wczesnej ciąży.

A ja się męczę w pracy:(
Jestem taka zmęczona ciągle i boli mnie żołądek, że jedyne o czym myślę, to żeby pojechać do domu:(

I co najważniejsze! Mnie ginekolog nie przygotowała na 2 kreski i zostałam bez duphastonu, dlatego też pośpieszyłam się z betą. Nie chce nawet wiedzieć co by się stało, gdybym odstawiłam duphaston i czekała do terminu @ z testem. Mój organizm , jak się teraz okazało nie produkuje odpowiedniej ilości progesteronu i nie byłby w stanie sam utrzymać ciąży.
Dlatego ważne jest, żebyście się upewniły przed odstawieniem progesteronu, czy nie ma na pewno ciąży. No chyba, że przyjmujecie go tak na wszelki wypadek a nigdy nie miałyście nawet sprawdzanego poziomu PRG i tak naprawdę nie potrzebujecie suplementacji to oczywiście jego odstawienie nie będzie miało najmniejszego wpływu, u mnie skończyłoby się to @ :/

Tak, TSH max. 2,5 przy staraniach i w ciąży. Powyżej stosuje sie już leki. Optymalnie jest 1-1,5. Wtedy podobno największe szanse na ciążę, a już w ciąży kobieta lepiej się czuje :)

Hmm TSH i FT3 masz bardzo ładne, ale FT4 te 24% niby w normie ale chyba rekomenduje się, żeby FT3 i FT4 były procentowo podobne i nie mniejsze niż 50% każdy, więc gdzieś tam musisz mieć zaburzoną konwersję. To do obgadania z lekarzem, ale z doświadczenia wiem, że malo który lekarz to sprawdza.

Tu link: Link do: Jak procentowo obliczyć poziom tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3) aby właściwie zinterpretować wynik badania i wreszcie zrozumieć, dlaczego wciąż źle się czujesz | Dietoterapia Lenartowicz
No niestety z tymi lekarzami to masz rację, mój chyba raz w ciąży mi zlecił sprawdzenie ft3 i 4. Ogólnie to muszę poczekać z wizytą bo dopiero mam w kwietniu :/

A ja się męczę w pracy:(
Jestem taka zmęczona ciągle i boli mnie żołądek, że jedyne o czym myślę, to żeby pojechać do domu:(
Ja też w pracy.

reklama
Do góry