reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki - I połowa 2020 roku

Na innej grupie dziewczyny pisały ze dla szaraczek powinny być wartosci nie wyższe niż 2 wiec pewnie wizyta u lekarza obowiązkowa i on podpowie.
Ale każda wartość czy tylko TSH?

TSH bardzo ładne. Oblicz sobie jeszcze kalkulatorem z internetu stosunek FT3 do FT4 czy masz dobrą przemianę czy jak to tam się nazywa :D
Wyszło tak, chyba ft4 w normie jest ok nie?
Bez tytułu.png

Teoretycznie max 2,5, ale najlepiej 1-1,5 przy staraniach o ciążę :)
Ale TSH?

Ja to w ogóle miałam TSH na początku ciąży 😱 10,9.

reklama
Ale każda wartość czy tylko TSH?

Wyszło tak, chyba ft4 w normie jest ok nie?
Zobacz załącznik 1065454

Ale TSH?

Ja to w ogóle miałam TSH na początku ciąży 😱 10,9.
Tak, TSH max. 2,5 przy staraniach i w ciąży. Powyżej stosuje sie już leki. Optymalnie jest 1-1,5. Wtedy podobno największe szanse na ciążę, a już w ciąży kobieta lepiej się czuje :)

Hmm TSH i FT3 masz bardzo ładne, ale FT4 te 24% niby w normie ale chyba rekomenduje się, żeby FT3 i FT4 były procentowo podobne i nie mniejsze niż 50% każdy, więc gdzieś tam musisz mieć zaburzoną konwersję. To do obgadania z lekarzem, ale z doświadczenia wiem, że malo który lekarz to sprawdza.

Tu link: Link do: Jak procentowo obliczyć poziom tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3) aby właściwie zinterpretować wynik badania i wreszcie zrozumieć, dlaczego wciąż źle się czujesz | Dietoterapia Lenartowicz

Tzn. to kalendarzyki mi tak wyliczyły termin @ bo mam cykle zawsze 31 dniowe i powinna być 15.01, ale na Castagnusie zawsze mam owulację kilka dni wcześniej i teraz też na pewno była 3-4 dni wcześniej. Natomiast mimo zaznaczenia owulacji w kalendarzyku nie wszystkie zmieniły mi przewidywany termin @. Czy wcześniejsza owu oznacza wcześniejszy termin @? Dlatego też nie zmieniałam daty bo biorę progesteron na podtrzymanie ciąży 18-27 dc to nawet gdyby owu wymusiła wcześniejszą @, to progesteron na to chyba nie pozwoli dopóki go nie odstawię i nie spadnie jego poziom... :(
Tak jak napisałam, faza lutealna jest stała więc jeśli owulacja była 2-4 dni szybciej to termin też się przesuwa o te 3-4 dni :)
Z progesteronem jest tak, że bierze się go od owulacji (gdzieś widziałam nawet zalecenia, że 2 doby po skoku temperatury) więc jeśli owu wypadnie 9dc to progosteron przyjmowany od 18dc niewiele pomoże i odwrotnie, jeśli owu miała w planie nadejść w 22dc to przyjmowany od 18dc może jej popsuć plany.

Ogólnie niestety ale ja zaobserwowałam u siebie, że progesteron który przyjmowałam dawał objawy ciążowe z ciążą niezwiązane, szczególnie paskudny ból piersi i głowy ale to zupełnie logiczne bo to właśnie progesteron i Nasza reakcja na niego odpowiada za wszelkie objawy wczesnej ciąży.

A ja się męczę w pracy:(
Jestem taka zmęczona ciągle i boli mnie żołądek, że jedyne o czym myślę, to żeby pojechać do domu:(

I co najważniejsze! Mnie ginekolog nie przygotowała na 2 kreski i zostałam bez duphastonu, dlatego też pośpieszyłam się z betą. Nie chce nawet wiedzieć co by się stało, gdybym odstawiłam duphaston i czekała do terminu @ z testem. Mój organizm , jak się teraz okazało nie produkuje odpowiedniej ilości progesteronu i nie byłby w stanie sam utrzymać ciąży.
Dlatego ważne jest, żebyście się upewniły przed odstawieniem progesteronu, czy nie ma na pewno ciąży. No chyba, że przyjmujecie go tak na wszelki wypadek a nigdy nie miałyście nawet sprawdzanego poziomu PRG i tak naprawdę nie potrzebujecie suplementacji to oczywiście jego odstawienie nie będzie miało najmniejszego wpływu, u mnie skończyłoby się to @ :/

Tak, TSH max. 2,5 przy staraniach i w ciąży. Powyżej stosuje sie już leki. Optymalnie jest 1-1,5. Wtedy podobno największe szanse na ciążę, a już w ciąży kobieta lepiej się czuje :)

Hmm TSH i FT3 masz bardzo ładne, ale FT4 te 24% niby w normie ale chyba rekomenduje się, żeby FT3 i FT4 były procentowo podobne i nie mniejsze niż 50% każdy, więc gdzieś tam musisz mieć zaburzoną konwersję. To do obgadania z lekarzem, ale z doświadczenia wiem, że malo który lekarz to sprawdza.

Tu link: Link do: Jak procentowo obliczyć poziom tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3) aby właściwie zinterpretować wynik badania i wreszcie zrozumieć, dlaczego wciąż źle się czujesz | Dietoterapia Lenartowicz
No niestety z tymi lekarzami to masz rację, mój chyba raz w ciąży mi zlecił sprawdzenie ft3 i 4. Ogólnie to muszę poczekać z wizytą bo dopiero mam w kwietniu :/

A ja się męczę w pracy:(
Jestem taka zmęczona ciągle i boli mnie żołądek, że jedyne o czym myślę, to żeby pojechać do domu:(
Ja też w pracy.

reklama
Do góry