reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki - I połowa 2020 roku

reklama
Jak myślicie czy powinnam zrobić jakieś badania,w sumie moja lekarka nic nie mówiła, tylko żeby brać kwas foliowy,biorę jeszcze magnez z Wit.b6...czytałam że po ciąży biochemicznej kolejna ciąża raczej przebiega bez problemów...Ale wiecie latka lecą, w tym roku 34 i boję się że z racji wieku będzie pod górkę
Mi z racji wieku i nadciśnienia regularnie badają Morfologię i TSH (raz w roku) oraz cholesterol, glukozę na czczo, żelazo i kreatyninę. No i mocz raz w roku. Wszystko to na NFZ mam.
No i regularnie badam ciśnienie bo biorę leki.

Możesz zrobić sobie morfologię i TSH na początek.

Jest też zestaw badań który warto zrobić mniej więcej w 3 dc, związany z płodnością - LH i FSH, a około 20 dc (po owulacji musi być) progesteron. Ale to już takie większe "wtajemniczenie" w badania.

Mi z racji wieku i nadciśnienia regularnie badają Morfologię i TSH (raz w roku) oraz cholesterol, glukozę na czczo, żelazo i kreatyninę. No i mocz raz w roku. Wszystko to na NFZ mam.
No i regularnie badam ciśnienie bo biorę leki.

Możesz zrobić sobie morfologię i TSH na początek.

Jest też zestaw badań który warto zrobić mniej więcej w 3 dc, związany z płodnością - LH i FSH, a około 20 dc (po owulacji musi być) progesteron. Ale to już takie większe "wtajemniczenie" w badania.
Ooo ok,zrobię jak radzisz,nigdy wcześniej nie robiłam na własną rękę żadnych badań.
Dziękuję za podpowiedź 😉
Ten progesteron to tak plus minus ile dni ok 20 dc?w poniedziałek będzie u mnie 21 dc.

Ooo ok,zrobię jak radzisz,nigdy wcześniej nie robiłam na własną rękę żadnych badań.
Dziękuję za podpowiedź [emoji6]
Ten progesteron to tak plus minus ile dni ok 20 dc?w poniedziałek będzie u mnie 21 dc.
Nie pamiętam już. Daaawno robiłam.
I chyba dobrze żeby wszystkie badania były z jednego cyklu, ale się nie znam.

Może google podpowie.

Hmm czyli jednak ktoś robi toxo, różyczke itp przed ciążą, to może i ja zrobię, tylko to kurde badania które w ciąży można mieć za darmo na nfz ;/

Ja bym zrobiła w ciąży. To nic nie zmienia jeśli chodzi o zajście w ciaze a to ze teraz nie masz toxo nie znaczy ze nie możesz się zarazić do poczęcia. Moim zdaniem zbędny wydatek.

reklama
Do góry