góralka1990
Fanka BB :)
Biszkopt: [FONT=&]
Składniki: (W zależności na jaką tortownicę, ja zawsze robię o średnicy 26 -28 cm)[/FONT]
[FONT=&]- 7 – 8 jajek[/FONT] [FONT=&]
- ¾ szklanki cukru[/FONT] [FONT=&]
- szklanka mąki tortowej[/FONT] [FONT=&]
- ½ mąki ziemniaczanej[/FONT]
[FONT=&]- łyżeczka proszku do pieczenia ( ja zawsze daję + jeszcze ciut)[/FONT]
[FONT=&]- 3 – 4 łyżki gorzkiego kakao. [/FONT] [FONT=&]
Przygotowania:[/FONT] [FONT=&]Całe jaja ubijamy wraz z cukrem na białą masę. Gdy już ubijemy, to powoli dodajemy przesianą mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną i mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i kakao i również mieszamy drewnianą łyżką. Tortownicę wcześniej trzeba posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Jak już tak mamy to wlewamy gotową masę do tortownicy. Piekarnik musi być nagrzany do 180 stopni. Ciasto powinno się piec jakieś 40 minut, ale to wszystko zależy jaki jest piekarnik. Ja zawsze sprawdzam przez metodą suchego patyczka drewnianego. Jeżeli jest suchy to ciasto jest upieczone, jeżeli jest mokry musimy jeszcze piec. Po upieczeniu ciasto musi przestygnąć, następnie musimy przekroić na dwa takie same blaty. Można użyć dużego noża, ja np. używam zwykłej nitki. [/FONT] [FONT=&]
Masa z mascarpone:[/FONT]
[FONT=&]Składniki: [/FONT] [FONT=&]
- 500 gram mascarpone[/FONT] [FONT=&]
- 1 cukier waniliowy[/FONT]
[FONT=&]- ¾ szklanki cukru ( można dać więcej lub mniej)[/FONT]
[FONT=&]- małą kremówkę 36%[/FONT] [FONT=&]
Przygotowanie:[/FONT] [FONT=&]Najpierw do jednej miski dajemy mascarpone, cukier waniliowy i cukier i wszystko razem mieszamy do połączenia się składników. W innej misce ubijamy kremówkę i następnie łączymy wszystko razem. Powinna nam wyjść ładna gładka masa. [/FONT] [FONT=&]Ja zawsze wszystko układam jeszcze w tortownicy. Więc wkładamy pierwszy blat i go nasączamy ( ja zawsze alkohol pomieszany z wodą, no chyba że robię dla dzieci to woda z cytryną) na to nakładam połówki truskawek, teraz mogą być trudno dostępne to myślę że każdy inny owoc będzie ok. Na to wykładam masę z mascarpone i przykrywam drugim blatem ciasta i również musisz go nasączyć.
[/FONT] [FONT=&]No i tu jest problem bo nie wiem jak chcesz go kończyć, ja robiłam ozdoby z masy plastycznej, ale jak nie chcesz to możesz użyć polewy czekoladowej (żeby posmarować ładnie boki), galaretki, bitej śmietany. [/FONT]
Składniki: (W zależności na jaką tortownicę, ja zawsze robię o średnicy 26 -28 cm)[/FONT]
[FONT=&]- 7 – 8 jajek[/FONT] [FONT=&]
- ¾ szklanki cukru[/FONT] [FONT=&]
- szklanka mąki tortowej[/FONT] [FONT=&]
- ½ mąki ziemniaczanej[/FONT]
[FONT=&]- łyżeczka proszku do pieczenia ( ja zawsze daję + jeszcze ciut)[/FONT]
[FONT=&]- 3 – 4 łyżki gorzkiego kakao. [/FONT] [FONT=&]
Przygotowania:[/FONT] [FONT=&]Całe jaja ubijamy wraz z cukrem na białą masę. Gdy już ubijemy, to powoli dodajemy przesianą mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną i mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i kakao i również mieszamy drewnianą łyżką. Tortownicę wcześniej trzeba posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Jak już tak mamy to wlewamy gotową masę do tortownicy. Piekarnik musi być nagrzany do 180 stopni. Ciasto powinno się piec jakieś 40 minut, ale to wszystko zależy jaki jest piekarnik. Ja zawsze sprawdzam przez metodą suchego patyczka drewnianego. Jeżeli jest suchy to ciasto jest upieczone, jeżeli jest mokry musimy jeszcze piec. Po upieczeniu ciasto musi przestygnąć, następnie musimy przekroić na dwa takie same blaty. Można użyć dużego noża, ja np. używam zwykłej nitki. [/FONT] [FONT=&]
Masa z mascarpone:[/FONT]
[FONT=&]Składniki: [/FONT] [FONT=&]
- 500 gram mascarpone[/FONT] [FONT=&]
- 1 cukier waniliowy[/FONT]
[FONT=&]- ¾ szklanki cukru ( można dać więcej lub mniej)[/FONT]
[FONT=&]- małą kremówkę 36%[/FONT] [FONT=&]
Przygotowanie:[/FONT] [FONT=&]Najpierw do jednej miski dajemy mascarpone, cukier waniliowy i cukier i wszystko razem mieszamy do połączenia się składników. W innej misce ubijamy kremówkę i następnie łączymy wszystko razem. Powinna nam wyjść ładna gładka masa. [/FONT] [FONT=&]Ja zawsze wszystko układam jeszcze w tortownicy. Więc wkładamy pierwszy blat i go nasączamy ( ja zawsze alkohol pomieszany z wodą, no chyba że robię dla dzieci to woda z cytryną) na to nakładam połówki truskawek, teraz mogą być trudno dostępne to myślę że każdy inny owoc będzie ok. Na to wykładam masę z mascarpone i przykrywam drugim blatem ciasta i również musisz go nasączyć.
[/FONT] [FONT=&]No i tu jest problem bo nie wiem jak chcesz go kończyć, ja robiłam ozdoby z masy plastycznej, ale jak nie chcesz to możesz użyć polewy czekoladowej (żeby posmarować ładnie boki), galaretki, bitej śmietany. [/FONT]