reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Staraczki grudniowe 2012

Biszkopt: [FONT=&amp]
Składniki: (W zależności na jaką tortownicę, ja zawsze robię o średnicy 26 -28 cm)[/FONT]
[FONT=&amp]- 7 – 8 jajek[/FONT] [FONT=&amp]
- ¾ szklanki cukru[/FONT] [FONT=&amp]
- szklanka mąki tortowej[/FONT] [FONT=&amp]
- ½ mąki ziemniaczanej[/FONT]
[FONT=&amp]- łyżeczka proszku do pieczenia ( ja zawsze daję + jeszcze ciut)[/FONT]
[FONT=&amp]- 3 – 4 łyżki gorzkiego kakao. [/FONT] [FONT=&amp]
Przygotowania:[/FONT]
[FONT=&amp]Całe jaja ubijamy wraz z cukrem na białą masę. Gdy już ubijemy, to powoli dodajemy przesianą mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną i mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i kakao i również mieszamy drewnianą łyżką. Tortownicę wcześniej trzeba posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Jak już tak mamy to wlewamy gotową masę do tortownicy. Piekarnik musi być nagrzany do 180 stopni. Ciasto powinno się piec jakieś 40 minut, ale to wszystko zależy jaki jest piekarnik. Ja zawsze sprawdzam przez metodą suchego patyczka drewnianego. Jeżeli jest suchy to ciasto jest upieczone, jeżeli jest mokry musimy jeszcze piec. Po upieczeniu ciasto musi przestygnąć, następnie musimy przekroić na dwa takie same blaty. Można użyć dużego noża, ja np. używam zwykłej nitki. [/FONT] [FONT=&amp]
Masa z mascarpone:[/FONT]

[FONT=&amp]Składniki: [/FONT] [FONT=&amp]
- 500 gram mascarpone[/FONT] [FONT=&amp]
- 1 cukier waniliowy[/FONT]
[FONT=&amp]- ¾ szklanki cukru ( można dać więcej lub mniej)[/FONT]
[FONT=&amp]- małą kremówkę 36%[/FONT] [FONT=&amp]
Przygotowanie:[/FONT]
[FONT=&amp]Najpierw do jednej miski dajemy mascarpone, cukier waniliowy i cukier i wszystko razem mieszamy do połączenia się składników. W innej misce ubijamy kremówkę i następnie łączymy wszystko razem. Powinna nam wyjść ładna gładka masa. [/FONT] [FONT=&amp]Ja zawsze wszystko układam jeszcze w tortownicy. Więc wkładamy pierwszy blat i go nasączamy ( ja zawsze alkohol pomieszany z wodą, no chyba że robię dla dzieci to woda z cytryną) na to nakładam połówki truskawek, teraz mogą być trudno dostępne to myślę że każdy inny owoc będzie ok. Na to wykładam masę z mascarpone i przykrywam drugim blatem ciasta i również musisz go nasączyć.

[/FONT] [FONT=&amp]No i tu jest problem bo nie wiem jak chcesz go kończyć, ja robiłam ozdoby z masy plastycznej, ale jak nie chcesz to możesz użyć polewy czekoladowej (żeby posmarować ładnie boki), galaretki, bitej śmietany. [/FONT]

reklama
góralka dziękuję Ci bardzo :) życie mi ratujesz.
Chce spróbować z masą i mam nadzieję że mi wyjdzie takie że teściówie się japa z wrażenia zamknie. 2 razy w ciągu miesiąca ją widzieć... zastanawiam się czym sobie na to zasłużyłam :-)

Witajcie ;)

Ja dziś tutaj sporadycznie! zawzięłam się za mgrkę! A co! :)

Cieszę się z waszego szczęścia dziewuszki!

Butterfly, Marka kciuki mam mocno zaciśnięte! :) juz niedługo !!!:-)
Basik a ty kiedy teścika strzelisz - bo tempka ładnie sie sprawuje! :-)

Avensis - witaj ponownie!

Kasieczek u mnie testowanko 14 stycznia,chyba ze wredota wczesniej zawita,odnosnie temki to u mnie w fazie lutealnej zawsze ladna ale okolo 10-13 dnia spada na leb na szyje i witam@:no:

Lore gratulacje kochana, super te II krechy na teście wyglądają!!!!!!

Pauluś gratulacje!!! super, że Wam się udało!!!

ciekawe jaki będzie styczeń, oby na forum było dużo taki pięknych zdjęć II kreseczek!

reklama
No znowu mi zajeło zanim doczytałam co sie działo przez cały dzień , a działo się.....:tak:
A wiec lorelain wielkie gratulacje!!!!!
pauluś równiez gratulacje i &&&&&&zeby krechy były mega wypasione
madziorek130 witaj i powodzenia!!
avensis witaj ponownie i przykro mi ze @ przyszła, ale nie poddajemy sie:-)
Gosia to w koncu sie doczekałaś objawów ciązowych wiec teraz odpoczywaj i sie nie stresuj
Asia na zgage to podobno najleprze migdały, rozgryzc pare na papke i polknac.

A ja dzisiaj spedzilam pare godzin znowu na zakupach z moja Córcia...ach ona to prawdziwa kobietka, uwielbia wszystko co sie swieci, buty na obcasach, spodniczki i takie tam, kupilam jej dwie pary butow i bluze i jest w niebo wzieta.
Ja dalej mam sucho zadnego sluzu, temperatura znowu niska 35,96, maz wiecznie zmeczony i pewnie guzik wyjdzie znowu w tym cyklu. taka zrezygnowana jestem

Do góry