hej
skonczyly sie jak narazie , odpukac , pobudki miedzy 19.30 , a 2 !! to juz sukces duzy , bo czasami bylo ich z 6
ASIONKU

nie gadaj.... A moja jak ucina sobie drzemkę, chcoćby pierwszą, ale ok. 16-17, to nie mam mowy o zaśnięciu przed 22! Jakie dwie dzrzemki?

Jedna to SUKCES! a JEŚLI NIE ŚPI W DZIEŃ WCALE, LUB PRAWIE WCALE, TO JEDNAK SZYBCIEJ ZASYPIA WIECZOREM ... co ja z tą czcionką, przepraszam :/
Buziaki na dobranoc! :****
ogolnie zasada jest taka i rzeczywiscie tak jest , ze im bardziej zmeczone dziecko tym gorzej spi
dlatego lekarze tak naciskaja na drzemki

Nat tez jak zmeczony byl to zasnal szybciej na noc ( nie zawsze , ale jednak ) tylko , ze sie budzil czesto i ten sen nie byl mocny , no i pobudki wczesniej
jak pisze Lili i Wiola dziecko wypoczete lepiej spi i dluzej i nic nie daje kladzenie pozniej zeby dluzej pospala rano

na nas tez sprawdzalam i rzeczywiscie tak jest
moze jakos uda sie Ole przekonac do drzemek ? chociaz jedna , ale taka dluzsza ze 2h ? i tobie by bylo lzej i malutkiej
nam pediatra podala metode taka ( ogolnie to prawie w kazdej ksiazce jest ) zeby klasc dziecko z misiem czy czym tam lubi spac , ma byc ciszej , ciemniej , klasc do lozeczka mowic , ze pora na drzemke i zostawiac malucha
oczywiscie placz bedzie :/ ale nie ragowac od razu tylko po kilku minutach wejsc odlozyc , powiedziec dobranoc czy cos tam i wyjsc , po kilku dnach dziecko ma zasypiac juz samo ...
ja do tej metody sie nie nadaje :/ nie moge zniesc placzu Nata

wiec w pokoju zostaje ( zreszta czemu mam takiego malucha zostawiac od razu samego ? ) zaspiewam mu cos , poglaszcze chwile i spi

o dziwo tak jak go poloze tak lezy hehe , pomruczy cos , pokreci glowka , ale jednak zasypia ... taki system mamy od dawna na noc , balam sie go w dzien zrobic , bo Nat w dzien na ta 2 drzemke to cyrki odczynial , ale zaskoczyl od razu ku mojemu zdziwieniu i nie bylo histerii , troche dluzej mu zajelo zasniecie jak na noc , ale zasnal i spal naprawde dobrze
O D D Y C H A M !!!! Z N O W U !!!!
Witam się i jak tylko mi się uda to będę nadrabiać, bo po moim ostatnim poście okrutnie odcięto mnie od świata!
D Z I E Ń !!!! D O B R Y !!!!!!!
hej Lilus

)) witaj znowu !!
Witam sie i ja.
Mi sie dziecko popsulo... Caly dzien spi tak do 18-19, potem do 22 oglada swiat, meczy baki i czytamy bajki, spi do ok 1, po 2 zaspia znowu ale tylko do max 3:30 i potem juz dupa. Podjada chwile, przysypia 15 min, marudzi i tak w kolko. Zasypia mi na rekach, kazda proba odlozenia konczy sie podkowka i jeczeniem. Wydaje mi sie, ze kolo 5 troche spalysmy. Teraz znow podjadla za malo, zeby spac, wiec tylko drzemie niespokojnie ale mam nadzieje, ze sie kimnie za 40 minut, bo mi by sie tez przydalo :/
gdzie to moje spiace w nocy dziecko? Moze tak spala tylko dlatego, ze byla ze mna w lozku?
I wydaje mi sie, ze ma nosek zapchany. Specjalnie zadnej wydzieliny nie widac ale tak momentami swiszczy i pochrapuje w nocy. Moge takiemu maluchowi odciagnac profilaktycznie?
kurcze oby sie zmienilo , bo wiem jak mecza nieprzespane nocki
co do noska dzieci takie male moga chrapac

a nosek czyscisz ?
nam polozne w szpitalu pokazaly zeby codziennie przy kapieli nosek watka przemywac
bierzesz kawalek malusi watki nalewasz na to soli fizjologicznej zeby to mokre bylo i w dloniach rolujesz robiac rulonik taki do noska zeby pasowal

i tym dziurki przemywa sie , glutki i inne ladnie wychodza

Natwoi ta robie wsumie do dzisiaj on lubi i lepiej zanieczyszczenia z nosa wylaza jak po gruszce np.
no i nosek nawilzony
oki ide dac glodomorowi kaszke , bo juz mnie molestuje