reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2022

Mam zrobioną tarczycę, krzywą cukrową i hormony inne oznaczane w różnych dniach cyklu i wszystko w porządku :) u mnie może być problem z żelazem i witaminami grupy B, bo nie jem mięsa i cieszę się, że ktoś na to wpadł.
Z nasieniem to właśnie chyba wolę suplementować męża i nie wiedzieć, bo wiem, że na niego złe wyniki by od razu źle wpłynęły psychicznie :( Twój partner coś łyka?
Warto oznaczyć b12, d3, ferrytynę i żelazo przy diecie bezmięsnej szczególnie.
A co do męża - suplementowac możesz, ale jakby się okazało, że jest konkretny problem, to lekarz przepisze leki (bez diagnostyki przecież w ciemno nic nie dostanie) i to może być kluczowe…

reklama
Hej Dziewczyny, jestem nowa i witam się z Wami :)
33 lata, staramy się o pierwsze dziecko od pół roku. Na początku "na luzaku", od grudnia luz trochę mnie opuścił.
Niedoczynność tarczycy zbijana euthyroxem, biorę kompleks witaminy B (kwas foliowy), Wit D, żelazo doraźnie, probiotyk.
Cykle dość długie (około 35 dni). W ostatnim cyklu wyraźnie zauważalna owulacja poprzez śluz typowy dla tych dni. Oczywiście działaliśmy, a do okresu według obliczeń pozostał tydzień. Kilka dni temu nietypowe jak dla mnie kłucie w jajniku, upierdliwe, trwające w sumie dwa dni. Tak, wiem że doszukiwanie się oznak ciąży nie jest wskazane dla zdrowia psychicznego głowy;) to tylko skrótowy opis mojej sytuacji.
Pozdrawiam, życzę owocnych starań ☺️🍀
Witaj :)

A badałaś poziom witaminy B12, kwasu foliowego? Bo to akurat warto zbadać razem z homocysteiną, żelazem i ferrytyną. I nie suplementować tego na czuja tylko na podstawie wyników badań. Masz mutację MTHFR? Może powinnaś suplementować metylowane formy witamin a nie zwykle :). Tak tylko strzelam w to co wiem. Ja odkąd suplementuję metylowane witaminy B i witaminę C to mam mega wyniki żelaza itd.

Mój mąż badał nasienie i wszystko jest ok ale mimo tego na wszelki wypadek bierze witaminę D (to akurat miał ciut niskie jak ostatnio badał, dlatego bierze większa dawkę), tran, Macę i Fertilman Plus (pół dawki zalecanej przez producenta, bo z wynikami wszystko ok i to tylko na wszelki wypadek - tak zalecał lekarz).
Właśnie tymi badaniami chcemy to określić :D bo niby suplementuję witaminy, ale w sumie to nie wiem na jakim są poziomie i czy to coś daje. Żelazo od zawsze mam przy dolnej granicy więc może rzeczywiście w tym rzecz.
O kurcze jak na spoko wyniki to też się facet nałyka :D a ja nie wiem jak mojego namówię chociaż na te jedne tabletki :(

Co ma robić acc? Może też se kupię [emoji23]
Dzień dobry :) miłego weekendu dla wszystkich staraczek [emoji172]

Test w 28dc i 14dpo biały jak mój zadek w zimie wiec oficjalnie staję się staraczką 2022 [emoji3060][emoji30] od tego cyklu wdrażam acc rownolegle z aromkiem, dawka aromka pozostaje 2x1, natomiast acc mam przyjmować 3x1. Najprawdopodobniej w tym miesiącu wyśle starego na powtórne badania nasienia i cóż, jako że horyzont coooooraz dalej to chyba czas po mału wdrażać się w temat ivf i rozglądać się za klinikami[emoji849]

Warto oznaczyć b12, d3, ferrytynę i żelazo przy diecie bezmięsnej szczególnie.
A co do męża - suplementowac możesz, ale jakby się okazało, że jest konkretny problem, to lekarz przepisze leki (bez diagnostyki przecież w ciemno nic nie dostanie) i to może być kluczowe…

Hm no niby racja, może mi się uda go urobić, ale to jest ciężki przypadek. On sobie myśli, że uda się bez starań, badań i niczego i tak po prostu pewnego dnia "wpadniemy". Też mam do starań takie raczej luźne podejście, ale ostatnia wpadka nie skończyła się zbyt dobrze i to już powinien być impuls do badań. Cóż, nie w jego przypadku xD

reklama
Do góry