Fuńka
Fanka BB :)
JaA zgadnijcie kto ma długi weekend i jutro nie pracuje?
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
JaA zgadnijcie kto ma długi weekend i jutro nie pracuje?
Ej miało być że ja!
Nie za dobrze Wam?Ej miało być że ja!
To nie moja wina, to dzień ustawowo wolny w Katalonii my tylko korzystamyNie za dobrze Wam?
Wy też??A zgadnijcie kto ma długi weekend i jutro nie pracuje?
Raz właśnie zastanowiła mnie jedna rzecz: koleżanka nie dostała rozgrzeszenia właśnie będąc po ślubie cywilnym - ale jej mąż był właśnie przez rok na misji jako żołnierz... więc go miała nie widzieć praktycznie do ślubu kościelnego. W sumie mógł jej ksiądz dać to rozgrzeszenie na Wielkanoc, bo męża w domu nie było, więc się mogła poprawiać...;-) Z drugiej strony to jest ksiądz, który odmówił ochrzczenia dziecka parze, która nie ma ślubu kościelnego. To nawet moim rodzicom w zamierzchłych czasach w Polsce ksiądz nie odmówił!Właśnie dlatego, ze mieszkamy ze sobą i nie dostalibysmy rozgrzeszenia. Tak samo maja np. pary po slubie cywilnym czy pary z dzieckiem.
Dodając do tego, że mamy w tym laickim kraju takich świąt mnóstwo.. a do tego w Alzacji jeszcze więcej, bo to pozostałości po Niemczech. Tak jest np. z nauką religii również - gdy tereny stały się francuskie, wszyscy zapomnieli o anulowaniu prawa o nauczaniu religii w szkołach. I tak jest do dziś: obowiązkowa religia, ale do wyboru: katolicka, protestancka, żydowska lub etyka.W Niemczech tez jest długi weekend chociaż o ile rozumiem świętowanie Zesłania Ducha Świętego to nie wiem o co chodzi z tym drugim dniem Zielonych Świątek i dlaczego na zachodzie jest wolne a u nas nie