reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2018/2019/2020 - Udało się! :)

@KatiNails pieluszkujesz Majke? Mieliście juz usg bioderek?
Ja sie zastanawiam co robić... Bo mojej Julce skopali bioderka ale to dluga historia i mysle czy przy drugim intuicyjnie nie zaczac samemu dbac o to.

reklama
@KatiNails pieluszkujesz Majke? Mieliście juz usg bioderek?
Ja sie zastanawiam co robić... Bo mojej Julce skopali bioderka ale to dluga historia i mysle czy przy drugim intuicyjnie nie zaczac samemu dbac o to.
My mamy z bioderkami wszystko ok. Nie pieluszkuje. Moja mama pracuje na ortopedii dziecięcej więc moje dzieci są bezpośrednio pod opieką lekarzy w każdej chwili kiedy tylko trzrba. Jadę do szpitala na oddział i lekarz mi patrzy na dziecko. Nie raz miałam skierowanie do ortopedu od rodzinnej ale nigdy nie wykorzystałam bo po prostu nie potrzebowałam czekać miesiącami do przychodni. Byłam na bioderkach. Powtórzyć mamy za 4 miesiące. Maja urodziła się z małą masą urodzeniowa, plus to druga ciąża więc mięsień macicy jak mi to tłumaczył jest bardziej elastyczny i u niej to musiałby być cud żeby miała problem z biodrami.
Największe ryzyko jest u dzieci z ciąż wieloraczych, o dużej masie urodzeniowej przy pierwszej ciąży. Wtedy takie dzieci są bardziej ściśniętę i większe ryzyko zdeformowania stawu biodrowego.

Hej :)

Z niecierpliwością czekam na wieści od Migdalove. Mam nadzieję, że dowiemy się dziś, że pojawił się pęcherzyk na obrazie USG!

Co masz na myśli "pieluszkujesz"?
Mam na myśli szeroka pieluszke miedzy nozkami bobasa lub frejke.

My mamy z bioderkami wszystko ok. Nie pieluszkuje. Moja mama pracuje na ortopedii dziecięcej więc moje dzieci są bezpośrednio pod opieką lekarzy w każdej chwili kiedy tylko trzrba. Jadę do szpitala na oddział i lekarz mi patrzy na dziecko. Nie raz miałam skierowanie do ortopedu od rodzinnej ale nigdy nie wykorzystałam bo po prostu nie potrzebowałam czekać miesiącami do przychodni. Byłam na bioderkach. Powtórzyć mamy za 4 miesiące. Maja urodziła się z małą masą urodzeniowa, plus to druga ciąża więc mięsień macicy jak mi to tłumaczył jest bardziej elastyczny i u niej to musiałby być cud żeby miała problem z biodrami.
Największe ryzyko jest u dzieci z ciąż wieloraczych, o dużej masie urodzeniowej przy pierwszej ciąży. Wtedy takie dzieci są bardziej ściśniętę i większe ryzyko zdeformowania stawu biodrowego.
Super. Fajnie ze masz w rodzinie ortopede.
Ja niestety nie mam tak dobrze i o tyle ile z corka wierzylam lekarzowi tak teraz wyszly wszystkie niedociagniecia bo Jula ma tak skrzywione nozki od samego biodra i ortopeda z luxmed ja badal i powiedział ze ona moze cwiczyc ale tej budowy bioder juz nie zmienimy.. Dzieci normalnie potrafia siasc w rozkroku na podłodze i ich stopki oraz kolana skierowane sa ku gorze a moja julka jak usiadzie to ma nogi od samej góry tak skrecone ze kolanami i stopami dotyka podłogi.. Przez to tez jak chodzi to jej sie kolano o kolano stuka.

Mam na myśli szeroka pieluszke miedzy nozkami bobasa lub frejke.

Super. Fajnie ze masz w rodzinie ortopede.
Ja niestety nie mam tak dobrze i o tyle ile z corka wierzylam lekarzowi tak teraz wyszly wszystkie niedociagniecia bo Jula ma tak skrzywione nozki od samego biodra i ortopeda z luxmed ja badal i powiedział ze ona moze cwiczyc ale tej budowy bioder juz nie zmienimy.. Dzieci normalnie potrafia siasc w rozkroku na podłodze i ich stopki skierowane sa ku gorze a moja julka jak usiadzie to ma nogi od samej góry tak skrecone ze kolanami i stopami dotyka podłogi.. Przez to tez jak chodzi to jej sie kolano o kolano stuka.
Ale to na pewno wina biodra a nie koslawych kolan?
Wiem że przyczyny moga być inne niż skutki. Bo mi zawsze mówili że mam skolioze. A to nie do końca tak bo ja z kolei mam jedną nogę krótsza od drugiej 0. 5 cm. Przez to jedno biodro niżej i automatycznie lekka skolioza nie tyle spowodowana sama skolioza co ta krótszą noga. Mój Aleks ma to samo plus ma płasko koslawe stopy (plaskostopie i kostki uciekające do środka). W tym wieku i tak się nic z tym zrobić nie da. Jedynie ćwiczyć by się jakoś drastycznie nie pogłębialo i nie sprawiało bolu. Ale i tak młodego pewnie jak już tak gwałtownie rosnąć nie będzie (w okolicach 13-14 lat) czeka zabieg tak jak i moje rodzeństwo.
No moja mama akurat nie lekarz a po prostu pielęgniarka na ortopedii dziecięcej :) a mamy fajnych lekarzy i bez problemu biorą dzieci i wnuki na badania podczas dyżuru w szpitalu i nic $$$ za to nie wołają... Ja osobiście do nich zaufanie mam. Bo lata mieszkaliśmy w stalowej woli jak mama była na wychowawczym na naszą trójkę łącznie 12 lat. I wszyscy mi wmawiali skolioze. Przeprowadziliśmy się do Rzeszowa bo mama musiała do pracy w końcu wrócić a tata dostał tu lepsza propozycje pracy i pewnego dnia mama wzięła mnie do jednego z ich lekarzy z oddziału. Zbadał mnie i za głowę się złapał że nikt tego nie zauważył że noga krótsza i przez to idzie w biodro i kręgosłup. Ze co za tumany mnie do tej pory badały.
Teraz po tych bioderkach lekarz mówił że wszystko ok ale za 4 miesiące skontrolować i zaczął się śmiać że w tych czasach potrójnie trzrba uważać na służbę zdrowia [emoji23]

Ale to na pewno wina biodra a nie koslawych kolan?
Wiem że przyczyny moga być inne niż skutki. Bo mi zawsze mówili że mam skolioze. A to nie do końca tak bo ja z kolei mam jedną nogę krótsza od drugiej 0. 5 cm. Przez to jedno biodro niżej i automatycznie lekka skolioza nie tyle spowodowana sama skolioza co ta krótszą noga. Mój Aleks ma to samo plus ma płasko koslawe stopy (plaskostopie i kostki uciekające do środka). W tym wieku i tak się nic z tym zrobić nie da. Jedynie ćwiczyć by się jakoś drastycznie nie pogłębialo i nie sprawiało bolu. Ale i tak młodego pewnie jak już tak gwałtownie rosnąć nie będzie (w okolicach 13-14 lat) czeka zabieg tak jak i moje rodzeństwo.
No moja mama akurat nie lekarz a po prostu pielęgniarka na ortopedii dziecięcej :) a mamy fajnych lekarzy i bez problemu biorą dzieci i wnuki na badania podczas dyżuru w szpitalu i nic $$$ za to nie wołają... Ja osobiście do nich zaufanie mam. Bo lata mieszkaliśmy w stalowej woli jak mama była na wychowawczym na naszą trójkę łącznie 12 lat. I wszyscy mi wmawiali skolioze. Przeprowadziliśmy się do Rzeszowa bo mama musiała do pracy w końcu wrócić a tata dostał tu lepsza propozycje pracy i pewnego dnia mama wzięła mnie do jednego z ich lekarzy z oddziału. Zbadał mnie i za głowę się złapał że nikt tego nie zauważył że noga krótsza i przez to idzie w biodro i kręgosłup. Ze co za tumany mnie do tej pory badały.
Teraz po tych bioderkach lekarz mówił że wszystko ok ale za 4 miesiące skontrolować i zaczął się śmiać że w tych czasach potrójnie trzrba uważać na służbę zdrowia [emoji23]
U nas wina bioder. Najpierw luxmed a potem lekarz z loro w Świebodzinie powiedział nam to samo choć celowo nie mowilam by nie nasuwac odpowiedzi. To nie są koslawe kolana poczatkowo tak myślałam ale lekarze wprowadzili mnie z błędu.

Ja bym sie jednak nie zdecydowala na wlasna rękę szeroko pieluchować. Ja uzywam pieluszek wielorazowych u dzieci i wydaje kupę kasy by mieć jak najciensza pieluszke między nogami, a zarazem chlonna.

reklama
Ja bym sie jednak nie zdecydowala na wlasna rękę szeroko pieluchować. Ja uzywam pieluszek wielorazowych u dzieci i wydaje kupę kasy by mieć jak najciensza pieluszke między nogami, a zarazem chlonna.
Tylko nie kazdy jest w naszej sytuacji i nie chcialabym by drugie dziecko mialo takie problemy jak moja cora.. Wielu cwiczen na wf nie umie wykonac.. Chodziła na zajecia gimnastyczne i w jej przypadku nie ma mowy o szpagacie. Trenowałam sama kilkanascie lat gimnastyke artystyczna i ja to widze ze ona nie jest w stanie podstawowych wymachow nog wykonac które sa często na wf bo sprawia jej to bol bo jej nogi w biodrach sa skrecone do srodka. Ja bym musiala wam pokazac jak jej nozki wygladaja.
Na pewno skonsultuje z lekarzem druga dzidzie za wczasu i do poradni preluksacyjnej udam sie gdzies indziej niz w naszym szpitalu.

Do góry