reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2015 : )

reklama
Witajcie :) To znowu ja...pisze bo mam takie pytanie. Wczoraj powinnam miec owu no i jak zwykle wieczorem jajnik mnie bolal wiec dzialalismy, ale dzis tez boli i sluz taki dziwny nie wiem jak go nazwac "zglutowany" jakby. Co to moze oznaczac?

Ja wczoraj pierwszy raz dałam się stresowi...i mój też... Po pracy byliśmy bez sil .... Jeszcze mnie chce wziąć przeziębienie. Pierwszy raz od 7 lat no tyle jesteśmy razem mój mąż nie skończył....;( pow ze musi sie przespać i w nocy mnie obudzi Ale spaliśmy he rano ja go obudziłam i była awantura z mojej str .. Nie potrzebna bo naciskalam strasznie ze dziś musi być bo wcz rano miałam test owu pozytywny a wieczorem nie .... ;) biedak nie miał wyjścia i sie udało. Ale nigdy więcej nie będę parla....Ale ja głupek jestem

a lakarze radza, seks ma byc przyjemny, ale jak to zrobic, jak kobieta plodna jest kilka dni a owulacja tylko jedna:-)

Ja wczoraj byłam u lekarza. No i zrobiła mi usg i wszystko zagoiło się ładnie. Pobierała mi wymaz z pochwy i kanału szyjki do badań, by sprawdzić czy nie ma infekcji. Co prawda miałam wymaz robiony w ciąży gdzieś ok 12 tyg i było czysto, ale dla pewności lepiej sprawdzić. Cały czas zastanawiamy się jaki był powód pęknięcia pęcherza płodowego w ciąży więc musimy sprawdzić wszystko. Co prawda dostaliśmy już zielone światełko i możemy zacząć starania, ale z mężem zdecydowaliśmy, że poczekamy na wynik wymazu z szyjki. Nawet jeśli mielibyśmy odpuścić ten cykl to lepiej sprawdzić, bo nie przeżyłabym teraz jeszcze raz takiej samej sytuacji.

Pisałam Wam wcześniej, że straciłam pracę. Teraz mam propozycję pracy na umowę - zlecenie od 1 lutego i chciałabym podjąć tę pracę ale zastanawiam się jak by to było, gdybym zaszła w ciążę. W pracy muszę dużo dźwigać no i stoję całe 8 godzin więc zwolnienie z pracy byłoby wskazane. Tylko czy jest możliwe zwolnienie lekarskie na umowie - zlecenie a potem urlop macierzyński??? Może któraś orientuje się, jakie kobieta ma prawa podczas takiej umowy???

Kamkaz najlepiej zadzwoń kochana do zusu na infolinię i udziela Ci wszelkich informacji...bo to się właśnie z tymi umowami na zlecenie zmieniło i nie chce Cię wprowadzić w błąd.
Super ze macie zielone światełko... ;) mi wymazu nie robili...po miałam tylko w ciąży.. I było ok.

Zofia no właśnie jeszcze jak wiesz kiedy ta owu i pragniesz dziecka to Ci zależy bardzo...;))) jak mi dziś i wyszła awantura...

Kamkaz o tym znalazłam coś takiego

Umowa zlecenie a ciąża

W związku z wykonywaniem zlecenia kobiecie ciężarnej nie przysługują żadne uprawnienia pracownicze. Łącznie z tymi wynikającymi z ochrony stosunku pracy, czyli zakazu rozwiązania umowy o pracę w okresie ciąży przez pracodawcę oraz takie, jak: zwolnienie od pracy na zlecone przez lekarza badania lekarskie, zakaz wykonywania pracy w godzinach nadliczbowych lub w porze nocnej. Kobiecie w ciąży pracującej na podstawie umowy-zlecenia przysługują tylko takie uprawnienia, które wynikają z treści zawartego porozumienia. Stąd też przed podpisaniem tego typu umowy radzimy dokładnie przeczytać jej treść. Szczególnie jeśli w tym czasie kobieta zamierza starać się o potomka. Z przytoczonych powyżej informacji jasno wynika, że kobieta w ciąży pracująca na umowę-zlecenie czy umowę o dzieło nie może liczyć na ochronę stosunku pracy. Tylko od dobrej woli pracodawcy będzie zależało, czy jej nie zwolni.

reklama
Kamka ja pracowałam długi czas na zlecenie i gdy byłam chora nie miałam wypłacanych pieniędzy za ten czas. Bo umowa zlecenie polega na tym, że nie odprowadza się tych składek zdrowotnych. Są zakłady, które są wyjątkiem. Dwa lata temu taki przepis wszedł, że jeśli zakład odprowadza choć te 3,8 % zdrowotnego to możliwy jest urlop macierzyński itd. Musisz zorientować się w tym zakładzie, jak to u nich wygląda.

Do góry