reklama
Lady Agnes
Fanka BB :)
Majdaczku Ty sama wyczarowujesz takie cuda???
Kurcze, ale talent masz :-) aż chciałoby się ugryźć kawałek ;-)
Kurcze, ale talent masz :-) aż chciałoby się ugryźć kawałek ;-)
Lilolo
Fanka BB :)
Majdaczek,
Piękności! Ten z myszką miki i Barceloną CUDO!
Ty powinnaś pomyśleć nad otworzeniem własnej firmy
Piękności! Ten z myszką miki i Barceloną CUDO!
Ty powinnaś pomyśleć nad otworzeniem własnej firmy

majdaczek14
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 17 Grudzień 2009
- Postów
- 1 587
edyta PRZEPIS NA BISZKOPTY:
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki oleju słonecznikowego
- szczypta soli
- Białka starannie oddzielam od żółtek. Białka miksuję ze szczyptą soli, pod koniec dodaję stopniowo cukier i ubijam na sztywną pianę. Do piany z białek dodaję po jednym żółtku i miksuję do połączenia. Następnie odkładam mikser, do jajecznej masy dodaję partiami przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość mieszam łyżką. Na koniec wlewam olej i dokładnie mieszam łyżką.
- Tortownicę smaruję margaryną lub masłem, dno wykładam papierem do pieczenia, a boki wysypuję bułką tartą.
Masę wylewam do przygotowanej tortownicy, wyrównuję łyżką i wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 175*C na 50 - 55 minut i piekę do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmuję tortownicę z pieca, a po 5 minutach zdejmuję obręcz i wykładam do góry nogami na papier do pieczenia, pozostawiam do całkowitego ostudzenia.
Zimny biszkopt przekrawam na 4 - 5 blatów.
Lilolo
Fanka BB :)
Mi szare kluski kojarzą się z kluskami z ziemniaków tzw kartoflanymi 
Lilolo
Fanka BB :)
O i widzę, że to z ziemniaków 
majdaczek14
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 17 Grudzień 2009
- Postów
- 1 587
edyta i jeszcze jeden przepis:
SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 23-24 cm (upieczony biszkopt kroimy na 3 blaty) lub
na foremkę o wymiarach 21/30 cm (upieczony biszkopt kroimy na 2 blaty):
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170༠C - bez termoobiegu.
Pamiętajmy, że ciasta z dodatkiem piany z białek nie mogą czekać na upieczenie.
To są przepisy sprawdzone przeze mnie, wiec polecam.
Dziękuje Wam dziewczyny za opinie. Największe wyzwanie czeka mnie w maju
SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 23-24 cm (upieczony biszkopt kroimy na 3 blaty) lub
na foremkę o wymiarach 21/30 cm (upieczony biszkopt kroimy na 2 blaty):
- 7 jajek
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170༠C - bez termoobiegu.
Pamiętajmy, że ciasta z dodatkiem piany z białek nie mogą czekać na upieczenie.
- Do miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszamy.
- Żółtka bardzo dokładnie oddzielamy od białek.
- Białka wlewamy do szklanej lub metalowej misy i ubijamy - początkowo na niskich, później na coraz wyższych obrotach miksera. Na tym etapie nie ubijajmy białek zbyt długo, gdyż można je "przebić".
- Kiedy piana stanie się lekko sztywna stopniowo ( cały czas miksując) łyżka po łyżce zaczynamy dosypywać cukier.
- Od momentu gdy dodamy pierwszą porcję cukru nie ma już możliwości przebicia piany, dlatego miksujemy tak długo, aż ostatnia porcja cukru całkowicie się rozpuści.
- Kiedy ubita piana będzie gęsta, sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty miksera na najniższe i małymi porcjami dolewamy roztrzepane żółtka.
- Wyłączamy mikser i zaczynamy dosypywać przesiane mąki. Mieszamy bardzo delikatnie przy użyciu metalowej łyżki lub szpatułki. Staramy się nie zniszczyć delikatnej struktury piany.
- Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Przez pierwsze 20 min. nie otwieramy drzwiczek.
- Po ok 35-40 min. biszkopt powinien być upieczony. Gotowość ciasta sprawdzamy drewnianym patyczkiem.
- Upieczony biszkopt natychmiast wyjmujemy z piekarnika i energicznie rzucamy go na blat (w tortownicy) z wysokości ok. 50 cm.
- Wyjmujemy z formy dopiero gdy całkowicie ostygnie. Boki oddzielamy nożykiem.
To są przepisy sprawdzone przeze mnie, wiec polecam.
Dziękuje Wam dziewczyny za opinie. Największe wyzwanie czeka mnie w maju

reklama
Lilolo
Fanka BB :)
Majdaczek,
Oczywiście tym komunijnym tez fotki porob i się pochwal
Oczywiście tym komunijnym tez fotki porob i się pochwal
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 10 tys
- Wyświetleń
- 346 tys
- Odpowiedzi
- 8 tys
- Wyświetleń
- 313 tys
1
- Odpowiedzi
- 21 tys
- Wyświetleń
- 863 tys
Podziel się: