reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki - 2 połowa 2019

A ja się witam w 1dc, w końcu bo ten cykl miał 34 dni :/
Dziewczyny odebrałam wczoraj wyniki krwi i tsh wyszło 3,9. Wiem że to za dużo dla starajacych, wyczytałam że powinno być max 2,5. Ale jak to jest bo przecież krew pobieram na czczo bez porannego euthyroxu który biorę codziennie i wiadomo że ten euthyrox zbija ten poziom tak? Czyli normalnie mam niższy poziom czy jak? Bo się w tym pogubiłam, nie wiem czy iść do rodzinnego żeby zwiększył dawkę czy to co biore jest ok. Do endokrynologa nie mam szans iść bo jestem umówiona na kwiecień, a umawiałam się w lipcu :/

reklama
Dla mnie to masz objawy ciążowe szczególnie ta szyjka wskazuje na ciążę. Zrób betę bo może testy na Ciebie nie działają.
W DE do bety jest potrzebne skierowanie od ginekologa, wiec w sumie się wstrzymam jeszcze tydzien. Jesli nie pojawi sie okres pojde do lekarza i mnie po prostu zbada. Mysle ze to bedzie najsensowniejsze rozwiazanie 😂

Dziewczyny odebrałam wczoraj wyniki krwi i tsh wyszło 3,9. Wiem że to za dużo dla starajacych, wyczytałam że powinno być max 2,5. Ale jak to jest bo przecież krew pobieram na czczo bez porannego euthyroxu który biorę codziennie i wiadomo że ten euthyrox zbija ten poziom tak? Czyli normalnie mam niższy poziom czy jak? Bo się w tym pogubiłam, nie wiem czy iść do rodzinnego żeby zwiększył dawkę czy to co biore jest ok. Do endokrynologa nie mam szans iść bo jestem umówiona na kwiecień, a umawiałam się w lipcu :/
A jak przyjmujesz lek? Godzine przed posiłkiem jakimkolwiek? Kawa też po godzinie?

Mimo nie brania rano leku tsh nie powinno przekraczać 2,5. A nawet ja miałam wynik blisko 2,5 i endokrynolog wiedząc o staraniach nieudanych przez pół roku podkręcił dawkę by obniżyć wynik. 2 miesiące później zaszłam w ciążę. Pewnie to była złożona wieku czynników, ale wspominam o tym również :)

A jak przyjmujesz lek? Godzine przed posiłkiem jakimkolwiek? Kawa też po godzinie?
Biorę Euthyrox 75. Endokrynolog kazała mi brać min pół godziny przed posiłkiem, ale biorę koło 6:30 a kawę i cokolwiek jem dopiero w pracy po 8.
Czyli myślicie, że lepiej iść do rodzinnego po większą dawkę?

reklama
Zdecydowanie TSH za wysokie, więc szczerze nawet już możesz sobie brać 100 spokojnie, a do lekarza iść po receptę :)
Myślisz, że lekarka nie będzie krzywo patrzała, że sama sobie zmieniam dawki? W sumie mało mnie to obchodzi, dziecko jest ważniejsze :) W poniedziałek idę na usg tarczycy ale tam chyba nikt mi nie doradzi co do dawki prawda?

Do góry