reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki - 2 połowa 2019

Witam nowe dziewczyny. Obyscie nie zawitaly na dlugo.
Ja dzisiaj 9dc ale do poludnia pare godzin bolal mnie lewy jajnik. Wiec nie wiem czy to na owu czy za szybko. Testow nie robie bo nie chce robic siebie wariatki kurcze i chce na spokojnie w tym cyklu do tego podejsc.
Trzymam mocno za was kciuki :*

reklama
Witam nowe dziewczyny. Obyscie nie zawitaly na dlugo.
Ja dzisiaj 9dc ale do poludnia pare godzin bolal mnie lewy jajnik. Wiec nie wiem czy to na owu czy za szybko. Testow nie robie bo nie chce robic siebie wariatki kurcze i chce na spokojnie w tym cyklu do tego podejsc.
Trzymam mocno za was kciuki :*
A często czujesz jajniki? Mnie bolą zupełnie od czapy i bardzo różnie. Za to dzisiaj 24dc a brzuch mnie boli niemiłosiernie, i takiego bólu nie czułam jeszcze.

A przyczyna poronień znana ?
Nie znana. Szybko zachodziłam w kolejne ciążę więc nie zdążyłam miec żadnych badań w tym kierunku. W ciąży, która donosilam brałam od początku accard i luteinę/duphaston więc może to dzięki tym lekom się udało a może i bez nich by się ta ciąża utrzymała. Nie wiadomo.

Nie znana. Szybko zachodziłam w kolejne ciążę więc nie zdążyłam miec żadnych badań w tym kierunku. W ciąży, która donosilam brałam od początku accard i luteinę/duphaston więc może to dzięki tym lekom się udało a może i bez nich by się ta ciąża utrzymała. Nie wiadomo.
A można wiedzieć z jakiego powodu lub na co przepisał ci lekarz accard?

Moja koleżanka po 2 poronieniach tez właśnie brała acard no i oczywiście duphaston i doniosła trzecią ciąże

DziewcYny a czym się różni luteina od duphaston bo ja już sama nie wiem . Jak plamilam to lekarka na izbie przyjęć zapisała mi luteinę a jak poszłam na drugi dzień to mójego gina zapisał mi duphaston mówić ze luteina nic nie da. Teraz właśnie kazał brać po poronieniu jak będę mieć pozytywny test od razu duphaston

DziewcYny a czym się różni luteina od duphaston bo ja już sama nie wiem . Jak plamilam to lekarka na izbie przyjęć zapisała mi luteinę a jak poszłam na drugi dzień to mójego gina zapisał mi duphaston mówić ze luteina nic nie da. Teraz właśnie kazał brać po poronieniu jak będę mieć pozytywny test od razu duphaston
Luteina jest naturalnym progesteronem a duphaston syntentycznym (dydrogesteron) oba mają taką samą zasadę. Jedno i drugie bierze się na wyregulowanie cyklu (luteina może zablokować owu i podnosi temperaturę ciała a duphaston nie zablokuje owu pod warunkiem że nie bierze się większej dawki niż 20mg na dobe i nie podwyższa temperatury) maja za zadanie wywołać miesiączkę tylko że przy luteinie można dostać okres w trakcie zażywania a przy duphastonie dopiero po odstawieniu. Mają za zadanie podtrzymać ciąże i jeśli progesteron jest za niski to podniesie ten hormon tylko że jak bierze się luteine i sprawdza się progesteron to będzie wynik zafalszowanie podwyższony.

Do tego duphaston pomaga w wykształceniu się ciałka żółtego i pomoc w zagniezdzeniu a luteina nie mam pojęcia czy pomaga w tym ale raczej też.

reklama
Luteina jest naturalnym progesteronem a duphaston syntentycznym (dydrogesteron) oba mają taką samą zasadę. Jedno i drugie bierze się na wyregulowanie cyklu (luteina może zablokować owu i podnosi temperaturę ciała a duphaston nie zablokuje owu pod warunkiem że nie bierze się większej dawki niż 20mg na dobe i nie podwyższa temperatury) maja za zadanie wywołać miesiączkę tylko że przy luteinie można dostać okres w trakcie zażywania a przy duphastonie dopiero po odstawieniu. Mają za zadanie podtrzymać ciąże i jeśli progesteron jest za niski to podniesie ten hormon tylko że jak bierze się luteine i sprawdza się progesteron to będzie wynik zafalszowanie podwyższony.

Do tego duphaston pomaga w wykształceniu się ciałka żółtego i pomoc w zagniezdzeniu a luteina nie mam pojęcia czy pomaga w tym ale raczej też.

No to niby to samo a jednak jedno hamuje owulacje a drugie nie !!! Dziwne . Zapytam gina z ciekawości jak będę mieć wizytę dlaczego raz tak zapisują a raz tak

Do góry