reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

dzisiejsze wiadomosci:-)But the Government will still face a wave of public fury over swingeing cutbacks, including those to child benefit and social welfare payments. Taoiseach Brian Cowen yesterday said the legislation bringing in the social welfare changes, including a 10pc cut to child benefit, would be put in place tonight or early tomorrow to allow it to be debated the day after the Budget

reklama
* Social welfare payments will be reduced by 4.1%
* Child benefit reduced by €16 per month (welfare-dependent families not affected)
* Jobseekers' Allowance reduced to €100 a week for those aged 20 and 21 with no children, and to €150 for those aged between 22 and 24 and in cases where job offers have been refused
* No change to State pension
* Tiered pay cuts for public servants - 5% on the first €30,000 of salary, 7.5% reduction on the next €40,000 and 10% on the next €55,000 of salary
* Public servants' pensions to be linked to average salary across career, rather than final salary
* VAT rate reduced - 21.5% rate dropped to 21%
* Excise duty on alcohol reduced - 12c cut on beer and cider, 14c cut on a measure of spirits, 60c cut on a bottle of wine
* No change to tobacco tax
* 50c charge for every medical card prescription from April
* Carbon tax of €15 per tonne - petrol to go up by 4.2c from midnight, and diesel up by 4.9c.
* Hospital consultants will see their pay cut by up to 15%
* People with a certain level of assets at home and abroad will have to pay €200,000 per year to maintain their Irish passport
* New 'universal social contribution', which will replace employee PRSI, the Health Levy and the Income Levy
* Taoiseach's salary to be reduced by 20%
* Mortgage interest relief - Extended to 2018 for those who now find themselves in negative equity
* Flood relief - More than €70m to be given to help victims and stop future floods
* National Solidarity Bond aimed at small investors to be launched
* Discounted rail vouchers to be given to senior citizen tourists to Ireland
* Scrappage scheme announced - Get around €1,500 off your Vehicle Registration Tax on a new low-emission car, if you trade in a car at least 10 years old
* The minimum pension age for new public servants will be increased from 65 to 66 - then linked to increases in the State pension age

Hejka dziewczyny mam takie pytanko bo sie jeszcze nie orientuje :) jak sie sklada CHB na dziecko ktore sie urodzi . Wiem ze trzeba zarejestrowac dziecko u urzedzie gdzie dostaje PPS i co dalej . Czy mi wysla jakies papiery czy musze sama gdzies skladac? I le jest tych zasilkow . Dziekuje za pomoc pozdrawiam :-)

kinia- nam po zarejestrowaniu malej przysłali papiery do wypełnienia o CHB- wypełniłam i odesłałam, nie dostaniesz kaski za miesiąc w którym sie urodzi dziecko, my dostaliśmy wyrównanie w grudniu za listopad, a jeśli chodzi o CH Suplement to jest on tylko do konca roku:-(, wiec zostaje tylko CHB o ile dobrze sie orientuje, jak któraś z dziewczyn wie cos jeszcze to piszcie:-)pozdr

Hejka dziewczyny mam takie pytanko bo sie jeszcze nie orientuje :) jak sie sklada CHB na dziecko ktore sie urodzi . Wiem ze trzeba zarejestrowac dziecko u urzedzie gdzie dostaje PPS i co dalej . Czy mi wysla jakies papiery czy musze sama gdzies skladac? I le jest tych zasilkow . Dziekuje za pomoc pozdrawiam :-)
wiesienka ma racje,a co do rejestracji..-my zarejestrowalismy mala w szpitalu,gdize od reki dostalismy akt urodzeniaplus dowolna ilosc odpisow (8euro sztuka) i po kilku dniach przyszedl pps,nastepnie w polowie wypelniona forma o CHB.

Aha no to dziekuje za informacje. Czyli tylko dostaje sie CHB po urodzeniu malenstwa :) Nigdy sie tym nie interesowalam choc juz jestem tutaj 4 lata. Pamietam jak to kiedys dziewczyny mowily , ze sie dostaje ok dwoch lub wiecej zasilkow. Teraz w dobie recesji wszystko poznosili. Pozdrawiam

reklama
Do góry