reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

dzisiejsze wiadomosci:-)But the Government will still face a wave of public fury over swingeing cutbacks, including those to child benefit and social welfare payments. Taoiseach Brian Cowen yesterday said the legislation bringing in the social welfare changes, including a 10pc cut to child benefit, would be put in place tonight or early tomorrow to allow it to be debated the day after the Budget

reklama
* Social welfare payments will be reduced by 4.1%
* Child benefit reduced by €16 per month (welfare-dependent families not affected)
* Jobseekers' Allowance reduced to €100 a week for those aged 20 and 21 with no children, and to €150 for those aged between 22 and 24 and in cases where job offers have been refused
* No change to State pension
* Tiered pay cuts for public servants - 5% on the first €30,000 of salary, 7.5% reduction on the next €40,000 and 10% on the next €55,000 of salary
* Public servants' pensions to be linked to average salary across career, rather than final salary
* VAT rate reduced - 21.5% rate dropped to 21%
* Excise duty on alcohol reduced - 12c cut on beer and cider, 14c cut on a measure of spirits, 60c cut on a bottle of wine
* No change to tobacco tax
* 50c charge for every medical card prescription from April
* Carbon tax of €15 per tonne - petrol to go up by 4.2c from midnight, and diesel up by 4.9c.
* Hospital consultants will see their pay cut by up to 15%
* People with a certain level of assets at home and abroad will have to pay €200,000 per year to maintain their Irish passport
* New 'universal social contribution', which will replace employee PRSI, the Health Levy and the Income Levy
* Taoiseach's salary to be reduced by 20%
* Mortgage interest relief - Extended to 2018 for those who now find themselves in negative equity
* Flood relief - More than €70m to be given to help victims and stop future floods
* National Solidarity Bond aimed at small investors to be launched
* Discounted rail vouchers to be given to senior citizen tourists to Ireland
* Scrappage scheme announced - Get around €1,500 off your Vehicle Registration Tax on a new low-emission car, if you trade in a car at least 10 years old
* The minimum pension age for new public servants will be increased from 65 to 66 - then linked to increases in the State pension age

Hejka dziewczyny mam takie pytanko bo sie jeszcze nie orientuje :) jak sie sklada CHB na dziecko ktore sie urodzi . Wiem ze trzeba zarejestrowac dziecko u urzedzie gdzie dostaje PPS i co dalej . Czy mi wysla jakies papiery czy musze sama gdzies skladac? I le jest tych zasilkow . Dziekuje za pomoc pozdrawiam :-)

kinia- nam po zarejestrowaniu malej przysłali papiery do wypełnienia o CHB- wypełniłam i odesłałam, nie dostaniesz kaski za miesiąc w którym sie urodzi dziecko, my dostaliśmy wyrównanie w grudniu za listopad, a jeśli chodzi o CH Suplement to jest on tylko do konca roku:-(, wiec zostaje tylko CHB o ile dobrze sie orientuje, jak któraś z dziewczyn wie cos jeszcze to piszcie:-)pozdr

Hejka dziewczyny mam takie pytanko bo sie jeszcze nie orientuje :) jak sie sklada CHB na dziecko ktore sie urodzi . Wiem ze trzeba zarejestrowac dziecko u urzedzie gdzie dostaje PPS i co dalej . Czy mi wysla jakies papiery czy musze sama gdzies skladac? I le jest tych zasilkow . Dziekuje za pomoc pozdrawiam :-)
wiesienka ma racje,a co do rejestracji..-my zarejestrowalismy mala w szpitalu,gdize od reki dostalismy akt urodzeniaplus dowolna ilosc odpisow (8euro sztuka) i po kilku dniach przyszedl pps,nastepnie w polowie wypelniona forma o CHB.

Aha no to dziekuje za informacje. Czyli tylko dostaje sie CHB po urodzeniu malenstwa :) Nigdy sie tym nie interesowalam choc juz jestem tutaj 4 lata. Pamietam jak to kiedys dziewczyny mowily , ze sie dostaje ok dwoch lub wiecej zasilkow. Teraz w dobie recesji wszystko poznosili. Pozdrawiam

reklama
Do góry