reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

annay ciężkie pytanie.
Dowiedzcie się najlepiej w Social Welfare czy ilośc uzbieranych składek PRSI obliguje go do darmowej/częściowo darmowej opieki.
Wiem,że u dentysty trzeba miec 5 lat opłaconych składek by leczyc zęby za free.
Mój kolega fryzjer przeciął sobie ścięgna w dłoni nożyczkami.Operacja kosztowała go 600 euro :eek:
Z kolei mój kuzyn ma problemy z kolanem.Teraz mu wstawiali śruby ale on ma MC i miał wsio za darmo.
A nie możecie postarac się o MC?

reklama
hej dziewczyny ... pisałam ostatnio z prośbą o odpowiedź... ale nic nie wyczytałam,...:-( chciałam się dowiedzieć czy jeśli chciałam z narzeczonym założyć medical card to czy mamy składać 2 oddziene formularze czy jako już para?? i jak się starać o tą kartę żeby za darmo leczyli też w pl... ?

Witam sie. Ja z kolei chciałabym sie dowiedziec od Marty bodajze:sorry: ile miała punktów,ze dostala to mieszkanie :eek: bo to serio long story :confused2:

pozdrawiam

Dziewczyny, mam do was takie pytanko, może nie typowe trochę, ale może któraś z was będzie się orientować.
Mojemu mężowi nawaliło kolano, tzn. spuchło, nie może chodzić , boli jak szlag. Od dawna miał problemy z kolanami, nawet na drugim miła robiony zabieg , jeszcze w PL. Pracuje tutaj prawie 3 lata. Czy jest jakaś szansa na leczenie darmowe tego typu przypadłości? Nie ma dodatkowego ubezpieczenia, tylko takie normalne, państwowe, z pracy. Oczywiście pójdzie do polskiego ortopedy, ale obawiam się, że nie tylko wizyty, ale całe leczenie ( być może operacja) sporo nas będą kosztowały. I zastanawiam się czy jest jakaś możliwość, aby uniknąć kosztów. A tak na prawdę to nie wiem, jak działą tutejsza służba zdrowia w takich przypadkach. Co radzicie?
na 100% to moge sie dowiedziec i napisac ci we wtorek bo koleżanka moja z pracy często choruje i wyrabiała sobie taką specjalną karte ze płaci sie za usługi medyczne i leki tylko 90 euro ale nie pamiętam na jaki to okres i jak to załatwic, dowiem sie we wtorek to dam znac

Witam sie. Ja z kolei chciałabym sie dowiedziec od Marty bodajze:sorry: ile miała punktów,ze dostala to mieszkanie :eek: bo to serio long story :confused2:

pozdrawiam
chyba chodzi ci o mnie, o ten dom socjalną, to powiem ci ze nie mam pojęcia, poprostu dostałam list ze dostałam przydział na mieszkanie 3 tygodnie temu i teraz cisza, nawet nie wiem gdzie ta chata ma byc, chyba musze sie im przypomniec:eek:

Annya- mi sie wydaje, ze to chyba nie da rady zalatwic, zeby nic nie placil. Mowie tak poniewaz moj Aaron ma zerwany miesien bicepsa juz od 4 lat. Nie zrobil jeszcze operacji bo go na nia w Irlandii po prostu nie stac. Mysle, ze gdyby mogl zalatwic sobie cokolwiek zeby uniknac kosztow to dawno by to zrobil. Jest irlandczykiem wiec raczej by wiedzial co i jak....no i skladek mialby napewno wystraczajaco, jako ze pracuje od 18 roku zycia. No ale moze sie myle...Do operacji w kazdym razie przymierza sie w Polsce. Napewno taniej wyjdzie no i chyba porzadniej ;-)

hej dziewczyny ... pisałam ostatnio z prośbą o odpowiedź... ale nic nie wyczytałam,...:-( chciałam się dowiedzieć czy jeśli chciałam z narzeczonym założyć medical card to czy mamy składać 2 oddziene formularze czy jako już para?? i jak się starać o tą kartę żeby za darmo leczyli też w pl... ?
Ka...M jeśli ktoś był by w Twojej sytuacji to pewnie by odpowiedział.Myślę,że możesz się starac z chłopakiem,ale nie jestem pewna.O karcie EU pisałam kilka stron wcześniej.Naprawdę,cofnij się o te kilka stron a znajdziesz :sorry:

na 100% to moge sie dowiedziec i napisac ci we wtorek bo koleżanka moja z pracy często choruje i wyrabiała sobie taką specjalną karte ze płaci sie za usługi medyczne i leki tylko 90 euro ale nie pamiętam na jaki to okres i jak to załatwic, dowiem sie we wtorek to dam znac
Hmmm a to nie chodzi o Drugs Payment Scheme?
Bo jest cos takiego,ale to płacisz do 90 e miesięcznie za leki tylko i wyłącznie!
Powyżej 90 dają zwrot kosztów.

Ka...M ja mam taka sytuacje ze mamy wspolna karte medyczna, wszyscy wpisani w jeden formularz bylismy, z tym ze my mamy dzidziusa;-) nr karty mamy taki sam ale z literkami A, B,C i kazdy ma swoja osobno :-)

reklama
Do góry