moze i masz racje, jak pisałam,cos tylko słyszałam ale szczegółów nie znamHmmm a to nie chodzi o Drugs Payment Scheme?
Bo jest cos takiego,ale to płacisz do 90 e miesięcznie za leki tylko i wyłącznie!
Powyżej 90 dają zwrot kosztów.
reklama
julia28
Mama lutowa 2007
mój kolega też tak miał ale zasiłek pobierał normalnie,mozże sie myle lub coś sie zmieniłoDziewczyny moj kolega stracil prace w srode byl w socjalu starac sie o zasilek i teraz on nie wie jak z rodzinnym.czy musi to zglaszac czy jak?
Dodam ze jego zona z dziecmi jest w PL.
sylllwiaaa
Fanka BB :)
dziewczyny proszę powiedzcie mi czy na irlandzkim akcie urodzenia ma znaczenie czy jest wpisane jedno czy dwa imiona rodziców?
czy jeśli oboje z mężem mamy po dwa imiona, a w akt synka zostało wpisane tylko te pierwsze czy nie będzie potem problemu z wyrobieniem polskiego aktu urodzenia?
wiem że ten temat był poruszany ale tych stron jest strasznie dużo i teraz "na szybkiego" nie potrafię tego odszukać :--(
W takim przypadku musisz sprostowac irlandzki akt urodzenia. Ja tez mialam podobna pomylke. Bedziecie musieli wasze polskie akty przetlumaczyc u tlumacza i isc z tym tutaj do sprostowania, inaczej tego nie poprawia.
hej dziewczyny ... pisałam ostatnio z prośbą o odpowiedź... ale nic nie wyczytałam,...:-( chciałam się dowiedzieć czy jeśli chciałam z narzeczonym założyć medical card to czy mamy składać 2 oddziene formularze czy jako już para?? i jak się starać o tą kartę żeby za darmo leczyli też w pl... ?
Ja z chlopakiem i z dzieckiem skladalismy o medical card wszyscy na jednym formularzu. I wydaje mi sie ze ta karta obowiazuje rowniez w polsce bo kiedy bylam w Pl i chcialam isc z dzieckiem do ptzychodni na platna wizyte ze wzgledu ze nie jestem tam ubezpieczona to sie wlasnie mnie pytali czy mam ta medical card
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Witam muj mąż zarabia 420 e-tygi nic nam się nienależy mam córke w wieku 4 lat i już dodatku niedostaje a tak dostawałam co 4 miesiące pomużcie dlaczego tak jest
Hej dziewczyny potrzebuje pomocy muj mąż co miesiąc kupuje leki w wysokości 60 euro za wizyte płaci 50 euro niemamy karty niemamy żadnych zwrotów i dodatku do rodzinnego jak to wszystko załatwić jestem w irlandi rok dostaje rodzinne ale słyszłam że jest dodatek dlaczego ja go niedoastaje i słyszałam że każdego września składa sie podanie o dodatek na szkołe na przybory itp. pomurzcie prosze
mój zarabia 340euro i tez nic nam sie nie nalezy jeśli chodzi o jakąs dodatkową kase, dodatek na dziecko powinnas dostawac automatycznie razem z rodzinnym, po wniosek na szkołe musisz iśc do socjala, a co do wizyt u lekarza moze spytaj czy wam sie należy GP CardHej dziewczyny potrzebuje pomocy muj mąż co miesiąc kupuje leki w wysokości 60 euro za wizyte płaci 50 euro niemamy karty niemamy żadnych zwrotów i dodatku do rodzinnego jak to wszystko załatwić jestem w irlandi rok dostaje rodzinne ale słyszłam że jest dodatek dlaczego ja go niedoastaje i słyszałam że każdego września składa sie podanie o dodatek na szkołe na przybory itp. pomurzcie prosze
anineczka
królowa mrówek :P
To masz jedną córkę czy dwie? Bo na innym watku piszesz o dwójce dziec?Witam muj mąż zarabia 420 e-tygi nic nam się nienależy mam córke w wieku 4 lat i już dodatku niedostaje a tak dostawałam co 4 miesiące pomużcie dlaczego tak jest
Zupełnie nie wiem co to dodatek ,że dostajesz co 4 miesiące?
Chyba ECS ale on był co 3 miesiące...
Teraz też dostajesz,ale co miesiąc i od czerwca wynosi 41 euro na dziecko.
Dodatek dostaje się do końca roku lub jeśli dziecko przejdzie przez magiczne 5,5 lat ;-)
Poczytaj sobie strony o socjalach.Np. http://www.citizensinformation.ie/categories ;-)
Lub www.welfare.ie
WolfiA
Lutowa MaMa ''07 i ''09
Witam mam naimię Anna mieszkam z mężem i dwiema córeczkami 4letnią i 7 letnią w Gdańsku obecnie jestem w Irlandi :-) niejest tak zle ale sama w domku siedzę mąż w pracy a ja zajmuję się domem dziećmi pozdrawiam wszystkie mamy
Ustosunkuję się do wersji z dwiema córkami;-) Możecie się starać o Family Income Supplement, ponieważ wasze tygodniowe dochody nie przekraczają 590e A więc dodatku rodzinnego będziecie mieli ok. 100e tygodniowo, więc warto się o niego postaraćWitam muj mąż zarabia 420 e-tygi nic nam się nienależy mam córke w wieku 4 lat i już dodatku niedostaje a tak dostawałam co 4 miesiące pomużcie dlaczego tak jest
Family Income Supplement-Information from CitizensInformation.ie
Do tego masz 2x166e/miesiąc Child Benefit i 41.50e/miesiąc Early Childcare Supplement na czteroletnią córkę do końca tego roku lub dopóki nie skończy 5 lat w tym roku.
Wydaje mi się, że bez problemu będziecie się kwalifikować na Medical Card lub GP Card, więc koszty wizyt i leków się zredukują. O ile nie korzystacie z usług polskiego lekarza, który nie honoruje MC.Hej dziewczyny potrzebuje pomocy muj mąż co miesiąc kupuje leki w wysokości 60 euro za wizyte płaci 50 euro niemamy karty niemamy żadnych zwrotów i dodatku do rodzinnego jak to wszystko załatwić jestem w irlandi rok dostaje rodzinne ale słyszłam że jest dodatek dlaczego ja go niedoastaje i słyszałam że każdego września składa sie podanie o dodatek na szkołe na przybory itp. pomurzcie prosze
Medical cards-Information from CitizensInformation.ie
Na temat zwrotu za mundurki i obuwie szkolne się nie wypowiem, bo nie miałam z tym do czynienia
Back to School Clothing and Footwear Allowance-Information from CitizensInformation.ie
Mam nadzieję, że poczytasz, a w razie wątpliwości zapytasz ponownie - tylko nie poraz setny o to samo, o co pytają wszyscy... co im się należy i jak to załatwić;-) Powodzenia:-)
reklama
anineczka
królowa mrówek :P
Kurcze Casperek założyła pierwszego posta a chyba się już nie udziela
Bo dobrze by było wszystkie linki i pomocne wiadomości zamieścic w pierwszym poście by odsyłać do niego a nie po raz setny powtarzać każdej z osobna nowej forumowiczce to samo co mówiłyśmy 1-2 strony wcześniej
Kasia Irlandka pewnie już nie usiedzi tyle przy kompie by to wszystko zebrać i wstawić w jednego posta bo jako ona jedyna ma możliwość edytować innych posty...
Jakiś pomysł?
Wolfia widzę,że zadałaś sobie trud znalezienia ile koleżanka ma dzieci
Trudne to nie było,co? Ha ha ja nawet o tym nie pomyślałam
Bo dobrze by było wszystkie linki i pomocne wiadomości zamieścic w pierwszym poście by odsyłać do niego a nie po raz setny powtarzać każdej z osobna nowej forumowiczce to samo co mówiłyśmy 1-2 strony wcześniej
Kasia Irlandka pewnie już nie usiedzi tyle przy kompie by to wszystko zebrać i wstawić w jednego posta bo jako ona jedyna ma możliwość edytować innych posty...
Jakiś pomysł?
Wolfia widzę,że zadałaś sobie trud znalezienia ile koleżanka ma dzieci
Trudne to nie było,co? Ha ha ja nawet o tym nie pomyślałam
Ostatnia edycja: