reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Witam!
Jestem tu pierwszy raz , ale ostatnio trochę was podczytywałam i stwierdziłam, że jesteście tak obcykane w niektóryc tematach że może i mi odpowiecie na kilka pytań
1. Czy ta karta medyczna UE, to taka sama jak wydają w Pl prze wyjazdem za granicę? Jak się ją tutaj załatwia i ile jest ważna. Bo ja wyrabiałam sobie w PL, ale ona była ważna tylko miesiąc. Jakie dokumenty, warunki itp.
2. Jak mogę załatwić sobie Medical Card. Bo pytałam kiedyś lekarza w polskiej przychodni i on powiedział, że tylko irlandzcy lekarze mogą ją wystawić. Czy to prawda? Jeśli nie, to jak się o nią starać?
3. Chodzi o home carers tax credit. Ja ostatnio miała tak małe dochody, że nie płaciłam podatków, ale mój T owszem. W przyszłym miesiącu urodzi się nasza Niunia i będę pobierać Maternity. Czy wówczas możemy się starać o ten kredyt ( tzn. mój mąż) ? I standardowo- jak to załatwić.
4. I ostatnie pytanie. Od lutego pobieram Joobsicker benefit, a od 25 maja będę pobierać macierzyński. Rozumiem, że zawieszą mi benefit. Ale czy po zakończeniu macierzyńskiego będę mogła go pobierać nadal, czy muszę składać nowy wniosek?

Będę wdzięczna za wszelkie info.
AsiaSzym-
to dziwne, że nie przyznali Twojemu mężowi Joobsicker benefitu. Ja składałam w luym podanie,( a wtedy jeszcze nie minęłó mi 2 lata odkąd jestem w IRE.) i mi przyznali. Ale oni do wszelkich zasiłków liczą sobie skłądki za 2007 rok . Jeśli ich jest za mało , to wysyłają do PL zapytanie o dotychczasowym zatrudnieniu i składkach. Mi też sprawdzali wcześniej, ze względu na zwolnienie, na którym byłam w październiku i w styczniu. Trochę to trwało, ale w końcu mi wypłacili ( pracowałam w PL 8 lat). Więc Twojemu mężowi ( jeśli brakuje mu składek) też powinni doliczyć składki z PL. Ja dostarczyła im kopię świadectwa pracy z PL ( po polsku) i do każdego wniosku który tutaj składałam taką kopię dołączam ( maternity, benefit itp) i wszystko tra o wiele krócej. Także jak macie , to radzę wam też dawać im za każdym razem.
Tylko, że ja nie zostałam zwolniona z pracy, tylko mój pracodawca ( na skutek kryzysu) obciął mi godziny i dni pracy, więc może tu jest różnica.
Pozdrawiam

reklama
annay

1. karta ubezpieczenia EHIC jest ważna na kilka lat.Dokładnie nie wiem na ile ale ja mam ważną do 2011 a wyrabiałam kilka lat temu.
http://www.ehic.ie/
Możesz wypełnic wniosek online ale ja poszłam do mojego Health Service Executive (HSE) i tam pobrałam wniosek,wypełniłam,załączyłam dokumenty potrzebne (P60) i w 2 tygodnie karta była moja.
2.Medical Card może należec się każdemu o każdej narodowości.
O ile nie przekracza jakiś tam dochodów:
HSE.ie - Health Service Executive Website - Medical Cards
Tu formularz:
HSE.ie - Health Service Executive Website - Medical Cards
Najlepiej złożyc jak już dziecko się urodzi.Będą większe szanse na jej dostanie ;-)
3.Idzie mąż do Tax office i mówi,ze chce się rozliczac z żoną.Dają odpowiedni formularz.Wypełniacie.Wysyłacie i czekacie.
4 nie mam pojęcia
;-)

Z tym punktem 4 to troche dziwne bo przeciesz macierzynski to przeciez urlop ,czyl nadal niby pracujesz a jak ty pobierasz zasilek no to jestes bezrobotna....:confused::baffled:

anineczka - czyli do karty EU potrzeba tylko wniosek i ostatnie P60, tak? I jeśli chcemy oboje , to dwa wnioski i nasze P60? I to wszystkie wymagane dokumenty? Rozumiem, że wniosek mogę złożyć na miejscu.
Z Medical Card chodziło mi o to, że mój lekarz powiedział, że tylko irlandzki lekarz może podpisać dokumenty na tą kartę. On na przykład nie może ( ?) A jakie dokumenty trzeba złożyć ( oprócz wniosku ) i gdzie? W HSE czy w welferze? Tam chyba jakieś rachunki są też potrzebne czy cóś? No i czy muszę mieć swojego ( irlandzkiego ) GP.
A z tym podatkiem to można już teraz załatwić, czy lepiej jak się dziecko urodzi? Czy to nie ma znaczenia?
Dzięki za dotychczasowe info.

Z tym punktem 4 to troche dziwne bo przeciesz macierzynski to przeciez urlop ,czyl nadal niby pracujesz a jak ty pobierasz zasilek no to jestes bezrobotna....:confused::baffled:

Jeżeli się pracuje w okrojonym czasie pracy ( max 3 dni w tygodniu), to można się starać o wyrównanie z social welfare . Jest to ten sam formularz co dla tych, którzy w ogóle nie pracują i ten sam zasiłek ( joobsicker benefit) , tylko w niższej nieco wysokości . Procedura polega na tym, że co tydzień dostarczasz do welferu kartkę , na której pracodawca zaznacza Ci ( i podpisuje) w jakie dni pracowałaś. I oni na tej podstawie wyliczają kwotę i wysyłają czek. Siłą rzeczy, jak przejdę na macierzyński, to nie będę miała potwierdzonych dni pracy ( bo jak , skoro nie pracuję), więc dla mnie jest to równoznaczne z zaprzestaniem pobierania tego zasiłku. Tylko, że taki zasiłek jest przyznawany na rok, ja z niego skorzystam tylko kilka miesięcy. Więc zastanawiam się , czy po skończeniu macierzyńskiego, jak wrócę do pracy ( i pewnie też na mniejszą ilość godzin, czyli też zakwalifikuję się na ten zasiłek), to będę mogłą go dalej pobierać , czy trzeba będzie słada nowy wniosek.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Aaa, to o to ci chodzilo....bylam na tym samym...;-)....Pracowalam 4 dni w tygodniu....dwa miesiace przed porodem juz tylko 2 dni w tygodniu i reszte doplacil mi socjal, po czym przeszlam na macierzynski. Macierzysnki sie skonczyl i do pracy juz nie wrocilam wiec i nic nie dostalam, a zmienily sie przepisy i na pelen zasilek juz mi 8 tygodni zabraklo:wściekła/y:

Szczerze to nie mam pojecia jak to bedzie wygladalo u ciebie....

anineczka - czyli do karty EU potrzeba tylko wniosek i ostatnie P60, tak? I jeśli chcemy oboje , to dwa wnioski i nasze P60? I to wszystkie wymagane dokumenty? Rozumiem, że wniosek mogę złożyć na miejscu.
Z Medical Card chodziło mi o to, że mój lekarz powiedział, że tylko irlandzki lekarz może podpisać dokumenty na tą kartę. On na przykład nie może ( ?) A jakie dokumenty trzeba złożyć ( oprócz wniosku ) i gdzie? W HSE czy w welferze? Tam chyba jakieś rachunki są też potrzebne czy cóś? No i czy muszę mieć swojego ( irlandzkiego ) GP.
A z tym podatkiem to można już teraz załatwić, czy lepiej jak się dziecko urodzi? Czy to nie ma znaczenia?
Dzięki za dotychczasowe info.
Jeden wniosek a na tym wniosku wszystkie osoby wpisane.Czyli mama,tata,dziecko.Jeśli dobrze pamiętam to potwierdzenie PPS (czyli te kartki z PPS co dostałaś decyzję o przyznaniu PPS-a lub jakieś inne np.z tax office gdzie jest Twój PPS i P60 męża lub obojga,jeśli masz swój z roku 2008.
Tutaj pisze wsio:
You will need to provide your name, address, date of birth, Personal Public Service (PPS) Number. You may be asked to show evidence of your PPS Number, such as a P60 or a Social Services Card. You may also need to show proof that you are ordinarily resident in Ireland. More details are provided on the application form or available from your local Health Office.

Provide adres znaczy udowodnic ,że tam mieszkasz.Czyli jakiś rachunek na Ciebie lub męża.
A HSE to nie Socjal Welfare.To taka przychodnia rejonowa.Powiedz gdzie mieszkasz a wyszukam adres w necie.
Tam prosisz o form European Health Insurance Card ;-) Lub aplikujesz ze strony
http://www.ehic.ie/ choc ja tego tak nie robiłam.

Co do podatku to im szybciej tym lepiej bo nie ma ulg na dziecko :tak:
Co do medical card lekarz moze nie miec podpisanej umowy z HSE i nie może przyjmowac na medical.Większośc polskich lekarzy tak ma.Należy poszukac dobrego lekarza ,który może przyjmowac na MC.

Annya - tutaj wszystko zależy od urzędnika niestety. Moja koleżanka pracowała tutaj 10 miesięcy, była rok i dostała po 4 tygodniach zasiłek. Mój mąż pracował 15 miesiecy, jest tutaj 20 miesięcy i zawalifikowali go na jobseeker's allowance bo w Navan urzedniczka byla niedoinformowana i twierdziła ze nie mozna lączyc składek, mimo ze dostarczlismy wszystkie męża świadetwa pracy, druk e-104 i druk e301. Wiec jak widać wszytsko zależy od urzednika.

Napisałam odwołanie, bede walczyła do skutku. Od 20 czerwca kończy mi się macierzyński i też będę się starała o takowy zasiłek, z racji tego, że mam macierzynski na ktory również wymaga sie habitual resident mam nadzieje ze nie stwierdza nagle ze nie spełniam warunków.

Co do karty medycznej, jeśli znajdziesz lekarza polskiego który może przyjmować pacjentów na kartę medyczna, to może Ci on wypełnić wniosek, np w Navan jest taka Pani i my do niej się zapisaliśmy, mimo ze teraz mieszkamy w Dublinie. Oczywiście czekamy na kartę medyczna 3 miesiące mówili ze teraz tyle to trwa najkrócej 10 tygodni.

dziwne, ja dostałam odpowiedz po 2 tygodniach ze dostałam MC a tydzien pózniej przysłali mi karty

reklama
Do góry