reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

my jesteśmy z co.Tipperary, koleżanka jest z mężem i ma 2 dzieci, dostali domek z ogródkiem bo takie domki dają rodzinom z dziećmi, mi tez juz przyznali tyle ze u nas będzie 3 dzieci

reklama
A jakie trzeba spelniac warunki zeby dostac taki dom? Nie zebym miala jakas nadzieje, ale tak pytam.

Siedze sobie przed kompem i probuje doczytywac rozne przepisiki i szukac o co by tu sprobowac wystepowac ;-) Zastanawiam sie jakie sa roznice w postrzeganiu pary malzenskiej i nie. Tzn. Czy jak bylibysmy malzenstwem to moze moglibysmy sie starac o jakies dofinansowania, ktore nie naleza nam sie teraz, gdy malzenstwem nie jestesmy...?

misia z tego co wiem to taxu sie mniej płaci jak sie jest małżeństwem, no i o ten dom socjalny to chyba inaczej patrzą jak jest ślub,
a z dochodami to napisze tak: my mamy 580euro na tydzień+ 520euro co miesiąc i dostaliśmy ale mówie ze trzeba im truć, czyli ciągle sie dowiadywac zeby dostać, bo jak nikt o nic nie pyta to im sie nie chce nawet do papierów zajrzeć

nie słyszałam żeby były takie limity, wiem ze nie dostaną rodziny, gdzie obydwoje rodziców pracuje, dostają tez rodziny z jednym dzieckiem,a nawet znam samotnego faceta który dostał ale to oczywiście Irys, każdego wpisują na liste i dostają po kolei osoby najbardziej potrzebujące, i własnie zależy ile mają takich domów socjalnych, bo np u nas jest dużo domów a tylko 7 rodzin starających sie o taki dom, bo mamy tutaj osiedle socjalne (nowe domy) które juz jest całe zajęte, i dlatego szybciej sie u nas dostaje, nie wiem jak jest w większych miastach, ale z tego co mi mówili to na każdym osiedlu muszą byc jakies domy socjalne

Misia zazwyczaj jest tak,że dostają osoby o dochodach:
Single income applicant: Less then € 40,000 in the previous tax year.
Joint applicants (2 incomes): 2.5 times the larger income plus 1 times the smaller income. If the total does not exceed €100,000, then you are eligible to apply.

Tak jest u Nas i tak samo jak na Galway council page ;-)

misia z tego co wiem to taxu sie mniej płaci jak sie jest małżeństwem, no i o ten dom socjalny to chyba inaczej patrzą jak jest ślub,
a z dochodami to napisze tak: My mamy 580euro na tydzień+ 520euro co miesiąc i dostaliśmy ale mówie ze trzeba im truć, czyli ciągle sie dowiadywac zeby dostać, bo jak nikt o nic nie pyta to im sie nie chce nawet do papierów zajrzeć
my tez nie jestesmy malzenstwem i nikt nie patrzyl na nas krzywo,pani sama zaproponowala taki dom socjalny....tu uznany jest konkubinat...............

my tez nie jestesmy malzenstwem i nikt nie patrzyl na nas krzywo,pani sama zaproponowala taki dom socjalny....tu uznany jest konkubinat...............
dokladnie. ja z moim m tez nie mamy slubu a wszedzie praktycznie w kazdych papierach wystepujemy razem jak rodzina...nawet MC mamy razem trzyosobowa:-D

dokladnie. ja z moim m tez nie mamy slubu a wszedzie praktycznie w kazdych papierach wystepujemy razem jak rodzina...nawet MC mamy razem trzyosobowa:-D
masz racje my tez mamy karte medyczna razem,nikt nie robi problemow..........a mieszkania daja potrzebujacym a nie patrza czy sa malzenstwem.kilka dni tem moja kolezanka dostala w galway mieszkanie 3 pokoje ze swoim i dwojka dzieci......:-)

reklama
dziewczyny ja tez dostałam ze swoim partnerem i ślubu nie mamy, tylko ze musiałam sie tak do nich nalatac a koleżanki które są w związku małżeńskim dostały szybciej,w końcu to tak,i niby katolicki kraj( tak słyszałam), ale to moze zależy od szczęścia:baffled:

Do góry